12 Φεβρουαρίου 2013

Σκάνδαλο αμυντικών εξοπλισμών στην Ιταλία

Ένα ακόμη σκάνδαλο διαφθοράς ξέσπασε στην Ιταλία, η οποία συγκλονίζεται ήδη  από την υπόθεση των "τοξικών" παραγώγων της τράπεζας "Banca Monte dei Paschi" και τις κατηγορίες για δωροδοκία της πετρελαϊκής εταιρείας “Saipem”.Αυτή τη φορά πρόκειται για σκάνδαλο που σχετίζεται με αμυντικούς εξοπλισμούς, στο πλαίσιο της διερεύνησης του οποίου οι ιταλικές Αρχές συνέλαβαν την Τρίτη τον γενικό διευθυντή της κρατικής ιταλικής εταιρείας Αεροδριαστημικής και Άμυνας Finmeccanica.Παράλληλα, η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στα γραφεία της εταιρείας στο Μιλάνο. Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται δικαστική πηγή, ο Τζιουζέπε Όρσι συνελήφθη με την κατηγορία της δωροδοκίας σχετικά με την πώληση 12 ελικοπτέρων τύπου "AgustaWestland”, όταν ήταν επικεφαλής της σχετικής μονάδας στη Finmeccanica.
Όπως αναφέρει η Corriere della Sera, για την αγοραπωλησία δόθηκε προμήθεια ύψους 51 εκατ. ευρώ.

Ο Όρσι βρισκόταν εδώ και μερικούς μήνες υπό έρευνα για υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων, για την οποία ο ίδιος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε κατηγορία.

"Υπάρχει πρόβλημα με τη διοίκηση της Finmeccanica αυτή τη στιγμή και θα το αντιμετωπίσουμε" σχολίασε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι στη δημόσια τηλεόραση RAI.

Σε σύντομη ανακοίνωσή της η Finmeccanica εξέφρασε την υποστήριξή της στον Όρσι και ανέφερε ότι ελπίζει πως η νόμιμη στάση του θα ξεκαθαριστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Η Ινδία, από την πλευρά της, διεμήνυσε ότι "θα φτάσει στη ρίζα του προβλήματος. Αν αποδειχθούν οι κατηγορίες δωροδοκίας θα ληφθεί η κατάλληλη δράση".
http://www.nooz.gr