12 Απριλίου 2014

Ψήφισμα για τη γενοκτονία στη Γερουσία των ΗΠΑ Στηρίχτηκε και από τα δύο κόμματα

Με ψήφους 12 υπέρ και 5 κατά, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας υιοθέτησε χθες ψήφισμα για την Αρμενική Γενοκτονία, που αναμένεται να προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Αγκυρας, αφού μία μέρα νωρίτερα ο Τούρκος Yπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε μιλήσει για το θέμα αυτό με τον ομόλογό του Τζον Κέρι.Το ψήφισμα προτείνει στη Γερουσία να τιμηθεί η 24η Απριλίου ως επέτειος και Ημέρα Μνήμης της Αρμενικής Γενοκτονίας. Καλεί τον πρόεδρο Ομπάμα να εργαστεί στην κατεύθυνση μιας ακριβοδίκαιης, εποικοδομητικής και διαρκούς Τουρκο-αρμενικής σχέσης, η οποία θα συμπεριλαμβάνει την πλήρη αναγνώριση από την τουρκική κυβέρνηση των στοιχείων για την Αρμενική Γενοκτονία.

Ζητά από τον Πρόεδρο Ομπάμα α διασφαλίσει πως η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ θα αντανακλά στην κατάλληλη κατανόηση και ευαισθησία για θέματα που σχετίζονται με ανθρώπινα δικαιώματα, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εθνοκάθαρση και γενοκτονία, όπως καταγράφεται σε αμερικανικά αρχεία σχετικά με την Αρμενική Γενοκτονία.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια η Επιτροπή Εξωτερικών της Γερουσίας υιοθετεί παρόμοιο ψήφισμα. Πολλές αμερικανο-αρμενικές οργανώσεις, αλλά και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) διεξάγουν εδώ και μέρες εκστρατεία ασκώντας πίεση σε μέλη της Βουλής και της Γερουσίας.

«Η Αρμενική Γενοκτονία είναι μία τρομακτική στοιχειοθετημένη πραγματικότητα και ποτέ δεν μπορεί να τύχει άρνησης», είπε παρουσιάζοντας το ψήφισμα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Ρόμπερτ Μενέντεζ, που επεσήμανε ότι αυτό «επαναβεβαιώνει με τους εντονότερους όρους πως πάντοτε θα θυμόμαστε αυτή την τραγωδία και θα τιμούμε τη μνήμη των αθώων Αρμενίων ανδρών, γυναικών και παιδιών που σκοτώθηκαν κι εκδιώχθηκαν από την πατρίδα τους. Η Αρμενική Γενοκτονία θα πρέπει να διδαχθεί, να αναγνωριστεί και να τιμηθεί, για να αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων θηριωδιών».

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Κιρκ, ο οποίος συνυπέγραψε το ψήφισμα, δήλωσε πως «για να τιμήσουν τους επιζώντες και τη μνήμη αυτών που χάθηκαν, αλλά και για να ηγηθούν παγκοσμίως στα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ΗΠΑ πρέπει τελικά να συμπράξουν με την Ευρωπαϊκή Ενωση και 11 εταίρους στο ΝΑΤΟ αναγνωρίζοντας επίσημα την Αρμενική Γενοκτονία».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκη, ερωτηθείσα από Τούρκο δημοσιογράφο, λίγο πριν την ψηφοφορία, για τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησςη, είπε πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ξεκάθαρα ως ιστορικό γεγονός και πενθούν την απώλεια 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων, οι οποίοι σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν σε πορείες θανάτου στις τελευταίες μέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτά τα τρομακτικά γεγονότα είχαν ως αποτέλεσμα μια από τις χειρότερες βιαιοπραγίες του 20ου αιώνα κι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως παραμένει μια μεγάλη πηγή πόνο για το λαός της Αρμενίας κι άτομα Αρμενικής καταγωγής, όπως και σ’ όλους εμάς που μοιραζόμαστε βασικές παγκόσμιες αξίες». Η κ. Ψάκη απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν ο Αμερικανός Πρόεδρος αναγνωρίζει την 24η Απριλίου ως Ημέρα Αρμενικής Γενοκτονίας, ωστόσο παραπέμποντας στην περσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, το πιθανότερο είναι πως ούτε και φέτος θα χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία».
http://www.kathimerini.com.cy