Η Ρωσία απέσυρε το στρατιωτικό προσωπικό από τη ναυτική βάση που διατηρεί στο Ταρτούς της Συρίας, αναφέρουν τα ρωσικά μέσα, παρότι διατηρεί στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ισχυρή ναυτική δύναμη. Από τη χώρα φαίνεται ότι έχει απομακρυνθεί και το πολιτικό προσωπικό της βάσης.Η κλιμάκωση του εμφυλίου και ο κίνδυνος να εμπλακούν σε αυτό και ρώσοι στρατιωτικοί (αν για παράδειγμα σκοτωθούν από άνδρες της μίας ή της άλλης πλευράς) φαίνεται ότι επέβαλαν την απόφαση απόσυρσης.Σε κάθε περίπτωση υπολογίζεται ότι στη βάση –τη μοναδική ρωσική στη Μέση Ανατολή- είχαν απομείνει μερικές δεκάδες άτομα.
Τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία απομακρύνει από τη χώρα όλους τους πολίτες της. Υπολογίζεται ότι στη χώρα ζουν περί τους 30.000, πολλοί από αυτούς σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες.
Οι πρώτες πληροφορίες για την απομάκρυνση του προσωπικού από τη βάση στην Ταρτούς είχαν δημοσιευτεί στις 21 Ιουνίου σε συνέντευξη του υφυπουργού Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ και επιβεβαιώθηκαν από αξιωματούχους των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.
Ο Μπογκντάνοφ είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει τη σημασία της βάσης λέγοντας ότι δεν έχει στρατηγική σημασία και δεν έχει υποδομές για τον ελλιμενισμό μεγάλων πλοίων. «Πρόκειται για τεχνικό κέντρο συντήρησης», εξήγησε.
Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας είπε ακόμη στην εφημερίδα Vedemosti ότι έχουν αποσυρθεί από τη Συρία και οι ρώσοι σύμβουλοι σε μονάδες του συριακού στρατού. Το AFP αναφέρει αντίθετα ότι η απόσυρση από την Ταρτούς δεν αφορά το τεχνικό προσωπικό στις συριακές μονάδεςΡωσικά πλοία έχουν να προσεγγίσουν στην Ταρτούς από τον Απρίλιο, αναφέρει η Vedemosti.Η απόσυρση του προσωπικού δεν φαίνεται ότι θα επηρεάσει τις παραδόσεις οπλισμού που έχουν συμφωνηθεί πριν από τον εμφύλιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν το προσεχές διάστημα.Η Ταρτούς, όπου βρίσκεται η βάση, δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά από τον εμφύλιο που μαίνεται στη χώρα. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται εξάλλου ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις γιατί να διασφαλίσουν μία από λίγες διόδους της Δαμασκού προς τη θάλασσα.Στην πόλη ζουν πολλοί αλαουίτες, μέλη της θρησκευτικής μειονότητας όπου ανήκει και ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ και άλλα μέλη της πολιτικής ηγεσίας.
Εν τω μεταξύ, η διπλωματική κινητικότητα για την προπαρασκευή της συνόδου της Γενεύης τον Ιούλιο συνεχίζεται, με τους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας να συναντώνται εκ νέου την επόμενη εβδομάδα.
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=519530