Σε ομιλία του, στην εκδήλωση Δήμου Αμμοχώστου και Λεμεσού, για την αναπτυσσόμενη δυναμική στις γεωστρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή, ο κ. Γαλανός αναφερόμενος στα όσα καταγράφονται για την Αμμόχωστο σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε ξεκάθαρες αποφάσεις, αναφορές και ψηφίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σε Εκθέσεις Επιτροπών του ΟΗΕ, είπε ότι καταδεικνύουν γιατί το θέμα της Αμμοχώστου έπρεπε μονίμως να βρισκόταν στις υψηλές μας προτεραιότητες.
«Δυστυχώς η Αμμόχωστος», είπε, «και τα ψηφίσματα γι’ αυτή, το αγγλοαμερικανικό σχέδιο και πολλά άλλα, δεν αξιοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια γιατί στο όνομα της προτεραιότητας της Αμμοχώστου με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ επιτρέψαμε σε κάποιους επιτήδειους developers, έμπορους γης και πολιτικούς καριερίστες να δημιουργούν θέμα, τάχατες Αμμοχωστοποίησης του Κυπριακού».
Πρόσθεσε πως «δεν είναι τυχαίο που τα πιο ισχυρά ψηφίσματα που έχουμε εξασφαλίσει, τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη όσο και από την Ευρώπη, καταγράφουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις βαρύτατες ευθύνες της Άγκυρας έναντι της Αμμοχώστου και μέσω αυτής έναντι της Κύπρου και του συνόλου του λαού μας».
Η Αμμόχωστος, σημείωσε ο Δήμαρχος της πόλης, είναι ταυτόχρονα ένα κρίσιμο τεστ για όλους μας, αλλά πρωτίστως για την Τουρκία, αφού όπως συμπλήρωσε «υπό άλλες συνθήκες, με μια διαλλακτική και συνεργάσιμη Τουρκία στο τραπέζι των συνομιλιών, η Αμμόχωστος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πραγματικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μια μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση δημιουργίας συνθηκών για μιαν επανενωμένη Κύπρο».
«Η Αμμόχωστος», τόνισε, «μπορεί να αποτελέσει το κρίσιμο τεστ για το κοινό μέλλον των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο».
Ο κ. Γαλανός επισήμανε ότι «όλα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή μας, είτε αυτά αφορούν την Τουρκία, είτε τη Μέση Ανατολή, είτε το Ιράν, είτε την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε τα αγγλοαμερικανικά συμφέροντα, είτε τους πετρελαϊκούς δρόμους προς και από την Ανατολή, μας επηρεάζουν», για να προσθέσει ότι «όλα τα θέματα που αφορούν την Κύπρο, Κυπριακό, οικονομία, φυσικό αέριο, συνδέονται κι ας επιμένουμε πως δεν θα δεχθούμε καμία διασύνδεση».
Συνέχισε λέγοντας πως «καλά κάνουμε να αρχίσουμε να τα παρακολουθούμε όλα με την επιμέλεια, την επιστημοσύνη και την εμπειρογνωμοσύνη που απαιτείται και αυτό πρέπει να το κάνουμε ιδιαίτερα σήμερα, αφενός γιατί χάσαμε το πιο σημαντικό όπλο του αγώνα μας, την ισχυρή μας οικονομία στην οποία εναποθέταμε πολλές από τις ελπίδες μας και κάποτε ήταν η κόρη οφθαλμού μας και αφετέρου, γιατί αγγίζουμε θέματα, όπως το φυσικό αέριο, που επηρεάζουν μεγάλα συμφέροντα και γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και απαιτούν σοβαρούς, επιδέξιους και λεπτούς χειρισμούς».
Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «δυστυχώς, μια χρεοκοπημένη οικονομία –έστω φρόνιμα και όχι άτακτα– σημαίνει μειωμένη κρατική κυριαρχία, αδυναμία άσκησής της, σοβαρό περιορισμό επιλογών και εξάρτηση από τους δανειστές και τις κατά καιρούς αποφάσεις τους, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στο θέμα εξόφλησης των δανείων».
Σε ό,τι αφορά την παρούσα οικονομική κατάσταση της Κύπρου, ο κ. Γαλανός είπε πως «είναι καιρός οι κυβερνήσεις, αν έχουν την ελαχίστη αγάπη γι’ αυτόν τον τόπο και τα παιδιά μας, να αφήσουν πίσω τα κουμπαριλίκια και τους θολούς πέπλους προστασίας και να ανοίξουν τον φάκελο της οικονομικής καταστροφής της Κύπρου, ειδάλλως να ξεχάσουμε ότι είμαστε κράτος».
Είπε ακόμα πως «η μεγάλη ανησυχία, η οποία διακατέχει το λαό μας, βασίζεται στο γεγονός ότι όλοι πλέον γνωρίζουν την πολύ στενή διαπλοκή μεταξύ ΜΜΕ, πολιτικών, τραπεζικών και ακόμα συνδικαλιστών ηγετών».
«Δυστυχώς δεν ισχύει αυτό που κάποτε ο Γκαλμπράιθ (Galbraith) αποκάλεσε countervailing power, δηλαδή η σύγκρουση των συμφερόντων που ισορροπούνται και επέρχεται η κάθαρση. Και να μην προβάλλουμε τάχατες, ακόμα μια φορά, ότι η κάθαρση θυσιάζεται ή αναβάλλεται χάριν της ενότητας, γιατί τώρα είναι η κάθαρση, που θα φέρει την ενότητα», πρόσθεσε.