02 Απριλίου 2013

Σφάζονται για τα μάτια του Ισραήλ

Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα προσπαθούν να προσεταιριστούν το Τελ Αβίβ στο παιχνίδι των υδρογονανθράκων της Αν. Μεσογείου
 Του Τάσου Τσακίρογλου
 Τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που διαμορφώνει η επαναπροσέγγιση Τουρκίας – Ισραήλ, αλλά και την επιθετική πολιτική της Αγκυρας έναντι Ελλάδας και Κύπρου στο πλαίσιο της κούρσας για τους υδρογονάνθρακες, μελετά η Αθήνα, σε αναζήτηση των επόμενων βημάτων της. Χθες οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το εκβιαστικό δίλημμα Νταβούτογλου περί μοιράσματος των εσόδων από τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ ή διχοτόμησης του νησιού συζητήθηκαν μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απόφαση του πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει ταχύτατα η οργάνωση της επόμενης συνεδρίασης του ελληνο-ισραηλινού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα, καθώς η Αγκυρα επιχειρεί να βάλει «σφήνα» στον άξονα Ισραήλ – Κύπρου – Αθήνας. Ηδη στην τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο ισραηλινός ομόλογός του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον διαβεβαίωσε ότι η επαναπροσέγγιση με την Τουρκία δεν θα επηρεάσει τη σχέση της χώρας του με Λευκωσία και Αθήνα. Ωστόσο, η τουρκική διπλωματία ασκεί πιέσεις στους Ισραηλινούς να επανεξετάσουν τη στρατηγική και επιχειρηματική σχέση με την Κύπρο στο ενεργειακό πεδίο.

Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στη χθεσινή «Ζαμάν» ότι «καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, δεν θα έπρεπε να συνάπτει σχέσεις που θα αγνοούσαν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» και πρόσθεσε: «Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο ανήκουν σε όλους τους Κύπριους και το Ισραήλ δεν θα πρέπει να νομιμοποιεί μονομερείς πρωτοβουλίες». Οι πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας ότι, σύμφωνα με το μνημόνιο που θα υπογραφεί για την Κύπρο, θα δημιουργηθεί ειδικό ταμείο στο οποίο θα καταλήγουν όλα τα μελλοντικά δημόσια έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αναμένεται να προκαλέσουν νέες αντιδράσεις της Αγκυρας.

Τούρκοι αναλυτές προειδοποιούν ότι η νέα τουρκο-ισραηλινή προσέγγιση είναι πιθανό «να οδηγήσει σε απομόνωση τους Ελληνοκύπριους στην προσπάθειά τους να παρακάμψουν την Τουρκία στα σχέδια μεταφοράς του φυσικού αερίου», ενώ αφήνουν αιχμές κατά του Τελ Αβίβ, υπογραμμίζοντας ότι η συμμαχία μεταξύ Ισραήλ και Ελληνοκυπρίων έχει δείξει σημάδια ότι μετατρέπεται σε εξόχως πολιτικό άξονα με αντιτουρκική ρητορική. Στον τουρκικό Τύπο γίνεται επίσης ιδιαίτερη μνεία στις μεγάλης κλίμακας ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις που διεξάγει η Αγκυρα, ως υπόμνηση ότι «η Τουρκία δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια να κοιτά τη στρατιωτική συνεργασία Λευκωσίας – Τελ Αβίβ και τα φιλόδοξα σχέδιά τους, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν μείζον πλήγμα στα συμφέροντά της».

Φυσικά, το οικονομικό διά ταύτα έχει να κάνει αφενός με τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κύπρου και δευτερευόντως με τη μεταφορά τους στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. «Για να βρεθεί μια λύση απαιτείται να κάτσουμε στο τραπέζι για διαπραγματεύσεις. Η κρίση που πλήττει τώρα την Ελληνοκυπριακή οικονομία μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία, εάν οι Ελληνοκύπριοι επιλέξουν έναν αγωγό μέσω Τουρκίας», δήλωσε ο καθηγητής του Ιδρύματος Τουρκικών και Οικονομικών Σπουδών, Μενσούρ Ακγκιούν, προτείνοντας στο Ισραήλ να μεσολαβήσει για την εξεύρεση λύσης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας.

Στην κόντρα «για τα μάτια του Ισραήλ» έχει μπει δυνατά και η Λευκωσία, με τον υπουργό Εμπορίου, Γιώργο Λακοτρύπη, να δηλώνει ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Ο ίδιος θα επισκεφθεί το Ισραήλ εντός του μηνός και θα ακολουθήσει η επίσημη επίσκεψη τον Μάιο του Νίκου Αναστασιάδη.

t.tsakiroglou@efsyn.gr