09 Νοεμβρίου 2015

Τουρκία-ΗΠΑ σε επιχείρηση κατά ISIS στην Τζεραμπλούς

Μεγάλη επιχείρηση εναντίον του ISIS στην πόλη Τζεραμπλούς της Συρίας αναμένεται τις επόμενες μέρες στην οποία θα συμμετέχει και η Τουρκία αναφέρουν πηγές τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στις χερσαίες επιχειρήσεις αλλά στις αεροπορικές μαζί με τις ΗΠΑ.Σύμφωνα με άρθρο της Γενί Σαφάκ η επιχείρηση στην Τζεραμπλούς θα είναι τέτοιας κλίμακας που θα καθαρίσει η περιοχή από τους τζιχαντιστές. Τουρκία και ΗΠΑ θα διεξάγουν την αεροπορική επιχείρηση και στη χερσαία θα συμμετάσχουν ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός μαζί με τις μονάδες των Αράβων και των Τουρκομάνων.
Όπως αναφέρεται στόχος είναι να εκδιωχθεί ο ISIS από αυτή την περιοχή αλλά ταυτόχρονα να εμποδιστεί η είσοδος των Σύρων Κούρδων μαχητών του PYD στην Τζεραμπλούς η οποία είναι στρατηγικής σημασίας περιοχή για την Τουρκία.Η Τζεραμπλούς θεωρείται σημαντική για την Άγκυρα επειδή διασφαλίζει την επικοινωνία της Τουρκίας με τους Τουρκμένους και τους άραβες στην εσωτερική περιοχή της Συρίας. Ταυτόχρονα είναι η περιοχή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ουδέτερη ζώνη. Επίσης είναι σημαντικό για την Άγκυρα επειδή η Αμερικανοί θα συνεργαστούν με τις μονάδες των αράβων, των Τουρκομάνων και των Κούρδων.

Στο μεταξύ πηγές της εφημερίδας Ακσάμ αναφέρουν ότι κατά την σύνοδο των G20 στην Αττάλεια στις 15-16 Νοεμβρίου ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα δώσουν το μήνυμα ότι δεν θα είναι πια θεατές στην συριακή κρίση. Αναμένεται ακόμη να πουν στους ηγέτες των χωρών που θα συμμετάσχουν στην σύνοδο πως αν είχε εισακουστεί η Τουρκία από την αρχή η κρίση στη Συρία και το ανθρώπινο δράμα δεν θα έφτανε σε αυτό το σημείο και πως τελικά αποδείχτηκε ότι η Άγκυρα είχε δίκιο.
Πηγή ΚΥΠΕ
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/international/282388/tourkiahpa-se-epixeirisi-kata-isis-stin-tzeramplous#sthash.k8q2zDUA.dpuf