19 Δεκεμβρίου 2015

«Γυμνάσια» στην Τουρκία αρχίζει η Ευρώπη

Στον πάγο το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία καθώς η Αγκυρα δεν έχει πείσει ότι προτίθεται να ανακόψει τις ροές προσφύγων προς την Ευρώπη. Υψηλοί τόνοι στη μίνι-σύνοδο κορυφής το πρωί της Πέμπτης.
«Γυμνάσια» στην Τουρκία αρχίζει η ΕυρώπηΜια νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την αναχαίτιση της προσφυγικής κρίσης δεν ξεκίνησε και τόσο καλά την Πέμπτη, καθώς τα μέλη του μπλοκ απαίτησαν περισσότερες αποδείξεις για τη συνδρομή της Άγκυρας πριν συμφωνήσουν να υποστηρίξουν ένα σχέδιο μετεγκατάστασης.Το σχέδιο που υποστηρίζεται από τη Γερμανία –και αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- αρχικά θεωρήθηκε τρόπος μεταφοράς στην Ευρώπη, περίπου 2,5 εκατ. προσφύγων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Τουρκία. Η ελπίδα ήταν πως αυτό θα βοηθούσε να πειστεί ο κόσμος ώστε να σταματήσει το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ελλάδα και μέσω των δυτικών Βαλκανίων προς την Βόρεια Ευρώπη.Αλλά οι 11 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρνήθηκαν να συναινέσουν στο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Τούρκο πρωθυπουργό, στο περιθώριο μιας διάσκεψης στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που παρευρέθηκαν στη συνάντηση της οποίας ήταν πρόεδρος ο Βέρνερ Φάιμαν, ο Αυστριακός καγκελάριος –και περιλάμβανε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα- αρκετοί από τους ηγέτες έκαναν σαφές πως η μείωση της ροής των ανθρώπων που κατευθύνονται από την Τουρκία στην Ελλάδα είναι απαραίτητη πριν μπορέσει να προχωρήσει ένα σχέδιο μετεγκατάστασης.«Δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις πριν λειτουργήσει η ασφάλεια στα σύνορα», ανέφερε ο κ. Φάιμαν, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνεδρίαση «έντονη».

Το σχέδιο μετεγκατάστασης κινδύνευε ήδη να περιοριστεί, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες –που θα επέβλεπε το σχέδιο- να προειδοποιεί την ΕΕ πως έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μόνο περίπου 80.000 πρόσφυγες. Αυτός ο αριθμός είναι πολύ χαμηλότερος των 500.000 που έχουν αναφέρει κάποιοι διπλωμάτες σε ιδιωτικές συνομιλίες,Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρευρέθηκε στη συνάντηση της Πέμπτης, πίεσε σθεναρά τους ηγέτες να υπογράψουν το σχέδιο, το οποίο θεωρείται βασικό στοιχείο μιας συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Αυτό προβλέπει πως η Άγκυρα θα εργαστεί για να αναχαιτίσει την εισροή, σε αντάλλαγμα τριών δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκή αρωγή και μιας επανεκκίνησης της αξιολόγησης της αίτησης της Τουρκίας για συμμετοχή στο μπλοκ.

Σύμφωνα με τα προτεινόμενα «σχέδια συμπερασμάτων» που είχε ετοιμάσει η ομάδα του κ. Γιούνκερ για τη συνεδρίαση και τα οποία είδαν οι Financial Times, οι Βρυξέλλες παρότρυναν τους ηγέτες να συμφωνήσουν στη «συμμετοχή στο σχέδιο εθελοντικής ανθρωπιστικής αποδοχής». Αλλά καμία τέτοια συμφωνία δε επετεύχθη.Αντίθετα, ζητήθηκε από την Ολλανδία –που θα αναλάβει την επόμενη προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο- να καθορίσει τον «καλύτερο μηχανισμό» για την μετεγκατάσταση των περίπου 2,5 εκατ. προσφύγων της Τουρκίας στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.

Το σχέδιο θα παραμείνει εθελοντικό.
Το σχέδιο μετεγκατάστασης είναι το πιο πρόσφατο μιας σειράς προσπαθειών από την ΕΕ να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση.Αν και οι εθνικές πρωτεύουσες συμφώνησαν σε μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των 1,2 εκατ. αιτήσεων για άσυλο μέχρι στιγμής φέτος, σχεδόν κανένα δεν έχει εφαρμοστεί, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε και στις 28 ευρωπαϊκές χώρες την Πέμπτη από το Λουξεμβούργο, που προεδρεύει της ΕΕ αυτή τη στιγμή.Ένα σχέδιο που θα επεκτείνεται σε όλη την ΕΕ, για μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, έχει προς το παρόν οδηγήσει στη μετακίνηση μόλις 208 ανθρώπων.Οι εθνικές πρωτεύουσες έχουν σκιαγραφήσει ένα μικρό κομμάτι των τοποθεσιών που απαιτούνται, ενώ πολλοί πρόσφυγες είναι «διστακτικοί να μετακινηθούν στα περισσότερα κράτη μέλη», σύμφωνα με την έκθεση.http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/article-ft-gr/1385280/gymnasia-sthn-toyrkia-arhizei-h-evroph.html