12 Αυγούστου 2015

.."Μακάρι οι Έλληνες να διώχνουν πάντα έτσι τους καλύτερους ανθρώπους τους".

http://i.huffpost.com/gen/3288708/images/n-ANCIENT-GREEK-DEMOCRACY-large570.jpg
Η απομόνωση ενός γεγονότος απο το πολιτικό, οικονομικό γίγνεσθαι οδηγεί σε πλάνη. Ο Θεμιστοκλής ως γόνος ταπεινής οικογένειας κατάφερε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του παρέδωσε η μεταρρύθμιση του Κλεισθένη η οποία και έθεσε τον φατριασμό στο περιθώριο, και να αναδειχθεί στον πολιτικό στίβο. Στηρίχθηκε στην διαδρομή του απο τις κατώτερες κοινωνικές ομάδες και μέσω της απόφασης του να αναδειχθεί η Αθήνα σε σημαντική ναυτική δύναμη επέτυχε (και) την ανατροπή του πολιτικού και κοινωνικού κατεστημένου αυξάνοντας την πολιτική κυριαρχία κατώτερων κοινωνικών ομάδων.
Η πολιτική που ακολούθησε ο Θεμιστοκλής εξασφάλισε και διασφάλιζε την Αθήνα απέναντι στις διαχρονικές προκλήσεις όμως προκαλούσε την μήνιν της οικονομικής ολιγαρχίας η οποία και επέτυχε την απομάκρυνση του.Κατηγορήθηκε ότι έκανε σφάλματα και παρεκτροπές και παρά τη σύνεσή του εξοστρακίστηκε (Η χρησιμότητα του εξοστρακισμού ήταν να απαλλάσσονται οι Αθηναίοι από πολίτες οι οποίοι είχαν συσσωρεύσει υπερβολικά μεγάλη πολιτική δύναμη, σε σημείο να γίνονται επικίνδυνοι για την πολιτική που ακολουθούνταν.Ο θεσμός αυτός βαθμιαία εκφυλίστηκε και χρησιμοποιήθηκε ως μέσο απαλλαγής ή εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων ) Οχι τυχαία λοιπόν ο Θουκυδίδης φέρεται να έχει πει αγανακτισμένος ότι οι Αθηναίοι συνηθίζουν να βαριούνται να τους ευεργετεί για πολύ καιρό ο ίδιος άνθρωπος.  

Τούτων δοθέντων και λεχθέντων προκύπτει πως τα περί δημοκρατικής συμμετοχής και τα συμπεράσματα  τύπου πώς οι πολίτες λοιπόν σε μια Δημοκρατία θα ψήφιζαν υπέρ του κοινού συμφέροντος αποτελούν απόρροια επιλεκτικής μεταχείρισης των γεγονότων

Πώς θα ψήφιζαν οι πολίτες σε μια Δημοκρατία-http://www.huffingtonpost.gr/stavros-kalenteridis/-_973_b_7966150.html