12 Αυγούστου 2015

Η Γερμανία πληρώνει "κόστος" στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη

http://i.huffpost.com/gen/3289928/images/n-MERKEL-SCHAEUBLE-large570.jpg
Του Κώστα Ράπτη-CAPITAL.GR-Σε ποιο περιβάλλον καλείται να πορευθεί η συμφωνία Αθήνας-πιστωτών που ανακοινώθηκε ότι επιτεύχθηκε την Τρίτη; Μια ιδέα για τις διαθέσεις της κοινής γνώμης σε σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες μας δίνει δημοσκόπηση της βρετανικής εταιρείας ερευνών YouGov, η οποία πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης στις 12-13 Ιουλίου, αλλά διατηρεί πλήρως την επικαιρότητά της.Οι Βρετανοί δημοσκόποι δεν αμέλησαν να αποτυπώσουν σε αριθμούς αυτό που πλανάται ως γενική εντύπωση, ότι δηλ. οι χειρισμοί του Βερολίνου έχουν προκαλέσει παρατηρήσιμο κόστος στο κύρος της Γερμανίας μεταξύ των άλλων ευρωπαϊκών λαών, κινητοποιώντας ιστορικά αντανακλαστικά τα οποία μέχρι πρότινος φάνταζαν απολύτως απωθημένα.

Η διαπίστωση αυτή ισχύει κατεξοχήν για την βρετανική κοινή γνώμη, η οποία άλλωστε θα κληθεί να τοποθετηθεί σε κρίσιμο δημοψήφισμα εντός του 2016 σχετικά με την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. Αρκεί να παρατηρήσει κανείς ότι μόλις τον Φεβρουάριο του 2014 το 44% των Βρετανών εξέφραζε θετική άποψη για την καγκελάριο Angela Merkel, ενώ τώρα το αντίστοιχο ποσοστό περιορίζεται στο 33% και οι αρνητικές γνώμες ανέρχονται στο 27%. Πρόκειται μάλιστα για μία μεταστροφή η οποία δεν αποδίδει τόσο τον παραδοσιακό στα δεξιά του βρετανικού πολιτικού φάσματος ευρωσκεπτικισμό, όσο την ανησυχία όσων αυτοτοποθετούνται αριστερότερα του κέντρου: πράγματι, μεταξύ των ψηφοφόρων των Συντηρητικών οι θετικές για την καγκελάριο Merkel γνώμες υπερισχύουν των αρνητικών κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων των Εργατικών κατά μόλις 4%.

Η έρευνα όμως, που διεξήχθη μεταξύ 23ης και 29ης Ιουλίου στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία και τις εκτός ευρωζώνης Δανία, Σουηδία, Βρετανία, καθώς και τη Νορβηγία (μη μέλος της Ε.Ε.) αποκαλύπτει μια περισσότερο σύνθετη εικόνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι, οι μόνες χώρες στις οποίες η σχετική πλειοψηφία των ερωτηθέντων προτιμά την παραμονή της Ελλάδας στην νομισματική ένωση είναι η Δανία και η Σουηδία, ενώ οι υπέρμαχοι του Grexit αποτελούν την απόλυτη πλειοψηφία στη Γερμανία (58%) και τη Φινλανδία (54%). Μάλιστα στη Γερμανία το εν λόγω ποσοστό είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί μετά από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ στη Βρετανία την ελληνική έξοδο προκρίνει το 42% έναντι του 29% και στη Γαλλία το 415 έναντι του 39%.

Ωστόσο, σε όλες τις χώρες, η πλειοψηφία των πολιτών κρίνει, με ποσοστά που κυμαίνονται αθροιστικά από το 44% των Βρετανών έως το 57% των Γερμανών και των Σουηδών, ότι το Grexit είναι περισσότερο ή λιγότερο απίθανο να επέλθει στους επόμενους έξι μήνες. Αντίθετα, η πλειοψηφία των Βρετανών (50%), των Γερμανών (48%), των Γάλλων (42%) και των Φιλανδών (48%) θεωρούν ότι είναι πολύ ή μάλλον πιθανή η ελληνική έξοδος εντός πενταετίας.

Είναι προφανές ότι σε διαφορετικές χώρες οι απαντήσεις προσδιορίζονται από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Πάντως, εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η συμφωνία της 13ης Ιουλίου απορρίπτεται από τους περισσότερους Βρετανούς (43% έναντι 30%), Γερμανούς (64% έναντι 24%), Γάλλους (49% έναντι 32%), Φινλανδούς (57% έναντι 26%) και Σουηδούς (45% έναντι 31%).
Μεγαλύτερη περίσκεψη επιβάλλει το γεγονός ότι για τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης, η κυβέρνηση της Ελλάδας χρεώνεται με πολύ κακή ή μάλλον κακή αξιολόγηση σε όλες τις χώρες με συντριπτικά ποσοστά που ξεκινούν από το 55% στη Δανία και φθάνουν το 77% στη Φιλανδία και το 78% στη Γερμανία.

Από την άλλη, περισσότερο επικριτικοί προς τη γερμανική κυβέρνηση αποκαλύπτονται οι... ίδιοι οι Γερμανοί (51%), ακολουθούμενοι από τους Βρετανούς (50%), τους Φιλανδούς (47%) και τους Γάλλους (43% έναντι 40%), ενώ οι θετικές εκτιμήσεις υπερισχύουν των αρνητικών στις λοιπές χώρες. Θετική γνώμη για την Angela Merkel προσωπικά εκφράζει το 33% των Βρετανών (έναντι 27% για τις αρνητικές τοποθετήσεις), το 35% των Γερμανών (έναντι 32%), το 37% των Γάλλων (έναντι 28%), καθώς και το 63% των Δανών, το 44% των Σουηδών, το 45% των Φιλανδών και το 42% των Νορβηγών.

Αυστηρότεροι εμφανίζονται οι ερωτηθέντες απέναντι στο ΔΝΤ, καθώς οπουδήποτε πλην Δανίας και Νορβηγίας υπερισχύουν όσοι κρίνουν τους χειρισμούς του ως μάλλον ή πολύ κακούς - σε ποσοστά που φθάνουν μέχρι το 55%, στη Γαλλία.