22 Ιουλίου 2014

Σαμαρά δείχνει ο Βενιζέλος για τα χημικά της Συρίας


http://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2013/07/samaras-venizelos-300x123.jpg
Του Χάρη Ιωάννου   Το «μπαλάκι» των ευθυνών στον ίδιο τον πρωθυπουργό, για την άκρως επικίνδυνη επιχείρηση υδρόλυσης των χημικών όπλων της Συρίας σε περιοχή νοτίως της Κρήτης, πετάει με επίσημο έγγραφό του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή του ανεξάρτητου βουλευτή Νικήτα Κακλαμάνη, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης κάνει λόγο για «άοκνες, αλλά δυστυχώς μοναχικές προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα ώστε να μην πραγματοποιηθεί η σχετική επιχείρηση του ΟΗΕ στη Μεσόγειο».


«Δεν αφορά το ΥΠΕΞ»
 Ο ίδιος προσθέτει ότι «το θέμα αυτό δεν αφορά το ΥΠΕΞ και τον επικεφαλής του, αλλά την κυβέρνηση συνολικά και βεβαίως τον πρωθυπουργό». Σε ανταπάντησή του, ο κ. Κακλαμάνης εγκαλεί τον κ. Βενιζέλο ότι αφήνει «έκθετο» τον πρωθυπουργό για τον «μη ικανοποιητικό» χειρισμό του θέματος των χημικών και τον κατηγορεί για «ομολογία αποτυχίας» στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Η απάντηση που δίνετε, στην ουσία αποκαλύπτει τη σοβαρότητα του θέματος και τους κινδύνους τους οποίους ενέχει για την ασφάλεια, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον», σημειώνει χαρακτηριστικά ο βουλευτής. Η αρχική ερώτηση του Ν. Κακλαμάνη αφορούσε την -για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια- ρηματική διακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ προς το κυπριακό ΥΠΕΞ, με αφορμή την κριτική της Κύπριας ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους στο Ευρωκοινοβούλιο προς τον Ελληνα πρωθυπουργό για ολιγωρία της Ελλάδας απέναντι σε έγγραφο της Αγκυρας που αποκαλούσε την Κυπριακή Δημοκρατία ως «εκλιπούσα».

Στην απάντησή του, ο κ. Βενιζέλος επιρρίπτει «μικροκομματικές σκοπιμότητες» στην ευρωβουλευτή -ως ανθυποψηφία του Ν. Αναστασιάδη για την προεδρία του ΔΗΣΥ- και την κατηγορεί ότι «επεχείρησε να διαταράξει τις αρμονικές και αδελφικές σχέσεις Ελλάδας–Κύπρου».
Από την πλευρά του, ο Ελληνας βουλευτής κάνει λόγο για «νέα διπλωματικά ήθη 40 χρόνια μετά την εθνική καταστροφή» και «πρακτικές που εφαρμόζει το ΥΠΕΞ για πρώτη φορά μετά τη χούντα του Ιωαννίδη», υπογραμμίζοντας με νόημα ότι οι ευρωβουλευτές δεν μπορούν να διαταράξουν σχέσεις χωρών εάν δεν υπάρχει κάτι μεμπτό.

Οι εκφράσεις
 Σημειώνεται, πάντως, ότι η συγκεκριμένη γραπτή απάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών έχει προκαλέσει αίσθηση στη Βουλή, καθώς το ύφος του εγγράφου κάθε άλλο παρά σε ψύχραιμη διπλωματική γλώσσα παραπέμπει.Φράσεις ειρωνικές, όπως «ο κύριος ερωτών βουλευτής», χαρακτηρισμοί όπως «νοσηρή εικόνα», «λυπηρό γεγονός», «ανυπόστατοι και ψευδείς ισχυρισμοί» απαντούν για πρώτη φορά σε δημόσιο κείμενο της ελληνικής διπλωματικής υπηρεσίας.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ-EFSYN.GR