22 Ιουλίου 2014

Οι Κούρδοι χτύπησαν τον τουρκικό στρατό Στην επαρχία Μπίτλις, ένα τρένο, το οποίο μετέφερε μονάδες του στρατού δέχθηκε επίθεση


Του Νίκου Στέλγια Τη στιγμή που η προσοχή όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου είναι στραμμένη στον Πόλεμο της Γάζας, μια νέα εξέλιξη στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας έρχεται να δώσει νέες διαστάσεις στον μεγάλο αναβρασμό, ο οποίος επικρατεί στην Μεσοποταμία.Ο τουρκικός στρατός, με ανακοινωθέν, το οποίο δίνει στην δημοσιότητα το μεσημέρι της Τρίτης, τονίζει ότι, χθες το βράδυ, η ένοπλη πτέρυγα του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος επιτέθηκε κατά ενός φυλακίου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για την συριακή πτέρυγα του κουρδικού κινήματος PYD Εξαιτίας της επίθεσης έχασαν την ζωή τους δυο Τούρκοι στρατιώτες και τουλάχιστον έξι αυτονομιστές αντάρτες. Ο τουρκικός στρατός ισχυρίζεται ότι μια ομάδα, η οποία απαρτιζόταν από 10-15 αυτονομιστές, επιχείρησε να εισβάλλει στην Τουρκία. Οι Τούρκοι στρατιώτες εμπόδισαν την εισβολή των ανταρτών ανοίγοντας πυρ. Το επιτελείο του τουρκικού στρατού τονίζει ακόμη ότι στην επαρχία Μπίτλις, ένα τρένο, το οποίο μετέφερε μονάδες του στρατού δέχθηκε βομβιστική επίθεση.

Τα νέα συμβάντα έρχονται σε μια στιγμή που η Τουρκία έχει στραμμένη την προσοχή της, μεταξύ άλλων, στις συνομιλίες για την τελική λύση του Κουρδικού προβλήματος.  Πριν από λίγες ημέρες, η τουρκική κυβέρνηση προώθησε ένα νέο πακέτο εκδημοκρατισμού. Μετά την ενδεχόμενη εκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο αξίωμα του Προέδρου της Τουρκίας, η τουρκική κυβέρνηση θα προωθήσει ένα μεγαλύτερο πακέτο εκδημοκρατισμού για την τελική λύση του προβλήματος.
KATHIMERINI.COM.CY