19 Μαΐου 2015

Ένα σχολείο για το Κομπάνι



Στα τέλη του Φλεβάρη μια αποστολή εκπαιδευτικών από συλλόγους πρωτοβάθμιας και μέσης εκπαίδευσης επισκέφτηκαν την περιοχή του Σουρούτς στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας με σκοπό να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες από το Κομπάνι. 
Είχαν περάσει λίγες μέρες από την απελευθέρωση της πόλης από τον ISIS και οι Κούρδοι με τις Κούρδισες αντάρτισσες της περιοχής έχοντας παραμείνει επί τέσσερις μήνες περικυκλωμένοι από τους τζιχαντιστές, έπαιρναν τις πρώτες ανάσες ελευθερίας χωρίς να παραγνωρίζουν το μακρύ δρόμο που είχαν ακόμη να διανύσουν μέχρι την τελική νίκη.
Τα μέλη της αποστολής εκπαιδευτικών προσεγγίζοντας τα σύνορα, από την πλευρά της Τουρκίας, ήρθαν αντιμέτωποι με το στρατό και την αντιτρομοκρατική. “Ήμασταν εννιά δάσκαλοι με ανθρωπιστική βοήθεια που προοριζόταν για τους καταυλισμούς και βρεθήκαμε ακινητοποιημένοι από παρατεταμένα καλάσνικωφ. Σε μια τέτοια αποστολή οι δυσκολίες είναι αναμενόμενες αλλά εκείνη τη στιγμή νιώσαμε ότι δεν μπορούσαμε σε καμιά περίπτωση να προβλέψουμε την εξέλιξη”, λέει η Θάνια Βέζου, εκπαιδευτικός και μέλος της αποστολής.

“Αυτό που μας ενθάρρυνε ήταν το τηλεφώνημα ενός δασκάλου από το Κομπάνι, που μας συνόδευε,  προς τις Κούρδισες που βρίσκονταν από την άλλη μεριά των συνόρων. ‘Η παρουσία σας εδώ μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα. Μόνο μέσα από την αλληλεγγύη παίρνουμε δύναμη ύστερα από τόσο καιρό περικυκλωμένοι από τους τζιχαντιστές’.  Αυτό του είπαν. Είναι δύσκολο να σου περιγράψω τι αισθανθήκαμε όταν μας μετέφερε τα λόγια τους… ” .
Όπως σημειώνει η Θ. Βέζου στο Σουρούτς υπάρχουν αρκετοί καταυλισμοί που φιλοξενούν κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους. Όλοι οι καταυλισμοί λειτουργούν μέσα από το δίκτυο αλληλεγγύης του τοπικού πληθυσμού των Κούρδων της Τουρκίας και με τη στήριξη συλλογικοτήτων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται εκεί.
Σε κάθε καταυλισμό υπάρχει σχολείο, πολιτιστικό κέντρο και κέντρο γυναικών. Η εκπαίδευση έχει γι’αυτούς πρωταρχικό ρόλο, γιατί θεωρούν ότι μόνο έτσι οι άνθρωποι δεν θα γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης, θα μορφωθούν και θα αποκτήσουν κοινωνική συνείδηση.
Όπως τονίζουν τα μέλη της αποστολής, οι πρόσφυγες παλεύουν να διατηρήσουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους και για πρώτη φορά διδάσκονται στα σχολεία τη μητρική τους γλώσσα. Τα σχολεία τους λειτουργούν μέσα σε αντίσκηνα, με ό,τι υλικά συγκέντρωσε ο ντόπιος πληθυσμός. “Είναι ωστόσο γεμάτα με τα χαμόγελα και τη θέληση των παιδιών για μάθηση, γεμάτα με την πίστη των παιδιών ότι θα επιστρέψουν στην πόλη τους, με την πίστη στη νίκη του αγώνα απέναντι στο φασισμό και τη βαρβαρότητα των ΙSIS” σημειώνουν.
Σιγά σιγά οι πρόσφυγες επιστρέφουν στο Κομπάνι και προσπαθούν να ξαναχτίσουν την πόλη τους, τις δομές, τα σχολεία τους. Κουβαλούν μαζί τους κυρίως τη θέληση και τη βεβαιότητα ότι θα ξαναχτίσουν τη ζωή τους σε συνθήκες ελευθερίας και ισότητας, ανεξάρτητα από φυλή, φύλο και θρήσκευμα. Την κοινωνία που είχαν αρχίσει να χτίζουν πριν από τη βάρβαρη εισβολή του ISIS.
Σύλλογοι εκπαιδευτικών, εργατικά σωματεία, συλλογικότητες προκειμένου να συμβάλλουν στο ξαναχτίσιμο της πόλης ξεκινούν μεγάλη καμπάνια. Τελικός σκοπός, να δουν τα παιδιά από το Κομπάνι να χτίζεται στον τόπο τους ένα σχολείο.
Στις 22 Μαΐου στο Μαράσλειο Διδασκαλείο στις 6:30 διοργανώνεται η εκδήλωση “Χτίζουμε το σχολείο της ελευθερίας των λαών στο Κομπάνι”. Ομιλητές θα είναι ο Mehmet Keklik, πρόεδρος του σωματείου εκπαιδευτικών Egitim Sen στην Ούρφα και ο Ismail Tutal, μέλος  του σωματείου. Στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο και θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα: “Κομπάνι-Ροζάβα-Κουρδιστάν, οι αγώνες για γη, ελευθερία, κοινωνική χειραφέτηση και ο ρόλος της μαχόμενης εκπαίδευσης”.
Το βράδυ της ίδιας μέρας οι μουσικοί Αντωνοπούλου Ρίτα, Βέττα Καλλιόπη, Encardia, Ζουρνής Νίκος, Ιωάννου Κ. Γιάννης, Κωνσταντόπουλος Αλκιβιάδης, Λέκκας Βασίλης, Μπακιρτζής Αργύρης, Ρίζος Απόστολος, Σκανδάμης Θέμος και οι Albergo Sociale θα ενώσουν τις φωνές τους και τις μουσικές τους για να συμβάλλουν κι αυτοί στο χτίσιμο του σχολείου στο Κομπάνι. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο (Μαράσλειο Διδασκαλείο), στις 9:00 μ.μ. Πριν από την έναρξη της συναυλίας θα υπάρξει χαιρετισμός μέσω Skype και σύνδεση με Κομπάνι.