18 Οκτωβρίου 2014

Το κουρδικό συριακό μοντέλο και οι ανησυχίες της Αγκυρας Ο ρατσισμός εναντίον των Κούρδων παραμένει ενδημικός στην Τουρκία


  Το κουρδικό συριακό μοντέλο και οι ανησυχίες της ΑγκυραςΟ αγώνας για το Κομπάνι αναζωπύρωσε την ένταση ανάμεσα στους Κούρδους και τους Τούρκους. Πολλοί Κούρδοι κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση ότι δεν κάνει αρκετά για να σώσει τους σύρους αδερφούς τους και ότι μπλοκάρει τις προσπάθειες των Κούρδων να στείλουν ενισχύσεις στο Κομπάνι.Σύμφωνα με το περιοδικό «Foreign Policy», ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν επιθυμεί να βοηθήσει τους Κούρδους της Συρίας διότι πολλοί έχουν διασυνδέσεις με το ΡΚΚ. Οι μαχητές του ΡΚΚ, που παραμένει στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, έχουν αποδειχθεί οι πιο αποτελεσματικοί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.Την τελευταία δεκαετία, οι σχέσεις μεταξύ Κούρδων και τουρκικής κυβέρνησης βελτιώθηκαν σημαντικά καθώς και οι δυο πλευρές επένδυσαν στην ειρηνευτική διαδικασία προκειμένου να μπει ένα τέλος στη διαμάχη τους που έχει στοιχίσει περισσότερες από 30.000 ζωές. Η μάχη για το Κομπάνι όμως απειλεί να καταστρέψει όποια πρόοδο έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα. Η κουρδική ηγεσία απειλεί ότι θα αποσυρθεί από τις συνομιλίες αν το Κομπάνι πέσει στο Ισλαμικό Κράτος.
Στη Συρία, οι Κούρδοι εγκαθίδρυσαν μια αυτόνομη περιοχή εν μέσω του εμφυλίου. Το πέτυχαν εν μέρει χάρη στην πολεμική δεινότητα του ΡΚΚ _ και η Άγκυρα ανησυχεί ότι το κουρδικό συριακό μοντέλο θα αναζωπυρώσει τα όνειρα περί ανεξαρτησίας των Κούρδων της Τουρκίας.Προς το παρόν δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο: ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν έχει αποκηρύξει τη βία και έχει εγκαταλείψει τον στόχο εντός ανεξάρτητου Κουρδιστάν. Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, έχει προχωρήσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες περισσότερο απ' όλους τους προκατόχους του, υποσχόμενος πολιτιστικά και γλωσσικά δικαιώματα στους Κούρδους.

Ενδημικός ο ρατσισμός κατά των Κούρδων στην Τουρκία
Ωστόσο ο ρατσισμός εναντίον των Κούρδων παραμένει ενδημικός στην Τουρκία και πολλοί ανώτατοι αξιωματούχοι στην Άγκυρα έχουν δηλώσει δημοσίως ότι θεωρούν το ΡΚΚ μεγαλύτερη απειλή από το ISIS.

Ο πρώην δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ Αμπντουλάχ Ντεμίρμπας γνωρίζει από πρώτο χέρι τον αγώνα των Κούρδων. Υπήρξε επικεφαλής της ένωσης δασκάλων του Ντιγιάρμπακιρ επί 18 χρόνια. Εξελέγη δήμαρχος το 2004 αλλά η τουρκική κυβέρνηση τον καθαίρεσε το 2007 επειδή επέκρινε την άρνησή της να προσφέρει δημόσια παιδεία στα κουρδικά. Επανεξελέγη δήμαρχος το 2009 αλλά σύντομα φυλακίστηκε για πέντε μήνες λόγω της αμφιλεγόμενης σχέσης του με το ΡΚΚ.

Όπως και πολλοί άλλοι Κούρδοι που έχουν ενταχθεί στο τουρκικό κράτος, ο Ντεμίρμπας αναζητά υπαρξιακή ισορροπία. Ενώ ο ένας γιος του υπηρετεί την υποχρεωτική θητεία του στον τουρκικό στρατό, ο άλλος είναι διοικητής του ΡΚΚ και πολεμάει σήμερα στη Συρία.

Ο Ντεμίρμπας είχε να δει τον 23χρονο γιο του έξι χρόνια ώσπου, μαζί με την σύζυγό του, κανόνισαν να τον επισκεφθούν τον Σεπτέμβριο στη συριακή πλευρά των συνόρων. Ο Ντεμίρμας και η σύζυγός του πήγαν στη Συρία μέσω βόρειου Ιράκ γιατί η Τουρκία δεν τους άφηνε να περάσουν τα σύνορα. «Αν το Κομπανί πέσει», λέει, «η Τουρκία θα μπει σε μια σκοτεινή περίοδο. Και θα αναγκαστούμε πάλι να στραφούμε στην αντίσταση».  http://www.tovima.gr/world/article/?aid=642322