17 Νοεμβρίου 2014

Το ISIS και τα τρία θανάσιμα λάθη των ΗΠΑ Τι αναφέρει αμερικανός πανεπιστημιακός στο «Βήμα»


Πυκνός καπνός και σκόνη υψώνονται από τις θέσεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Κομανί μετά την αεροπορική επίθεση και τον βομβαρδισμό της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας
Το ISIS και τα τρία θανάσιμα λάθη των ΗΠΑ
Καθώς η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κλιμακώνει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε Συρία και Ιράκ, το μόνο απτό αποτέλεσμα από μια στρατηγική εσωτερικής κατανάλωσης και αμφίβολων στόχων δείχνει να είναι η ικανοποίηση των «γερακιών» του Κογκρέσου. Οι αρχικές πληροφορίες ότι στη διάρκεια μιας πρόσφατης επιχείρησης έξω από τη Μοσούλη στο Ιράκ τραυματίστηκε σοβαρά ή ακόμη και σκοτώθηκε ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Μάλιστα την περασμένη Πέμπτη το ISIS ανάρτησε στο Διαδίκτυο ένα ηχογραφημένο μήνυμα το οποίο αποδίδεται στον αυτοαποκαλούμενο «χαλίφη» και υποτίθεται ότι είναι μεταγενέστερο της επιχείρησης στη Μοσούλη. Επρόκειτο για ένα από τα σπάνια δημόσια μηνύματα  του 44χρονου «αόρατου σεΐχη» με αποδέκτη τόσο τους οπαδούς του Ισλαμικού Κράτους όσο και την αμερικανική κυβέρνηση: η οργάνωση θέλησε να γνωστοποιήσει ότι ο αρχηγός της είναι ακμαίος - σε αντίθεση με την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή.


Πώς θα μπορούσαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να νικήσουν το ISIS αποφεύγοντας ακόμη ένα φιάσκο στην περιοχή; «Το Βήμα» ζήτησε τη γνώμη ενός αμερικανού ειδικού, του Μούσα αλ Γκάρμπι, λέκτορα στο Τμήμα Κυβερνητικής και Δημόσιων Υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Αυτός μίλησε για τρία θανάσιμα λάθη των ΗΠΑ: τη χρηματοδότηση μη κρατικών ένοπλων ομάδων, την απομόνωση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ και τη διαρκή εμπλοκή των Αμερικανών και των συμμάχων τους (αραβικές μοναρχίες και Ισραήλ) στα εσωτερικά των κυβερνήσεων της Συρίας και του Ιράκ.  

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ είναι να εγκαταλείψουν το σχέδιό τους να εκπαιδεύσουν άλλη μία μη κρατική πολιτοφυλακή για να πολεμήσει αντί για εκείνες στη Συρία»
μας είπε ο κ. Αλ Γκάρμπι. Και εξήγησε: «Σύμφωνα με μια έκθεση της CIA που αποκάλυψαν οι "New York Times", αυτή η στρατηγική δεν εξυπηρέτησε ποτέ τους στόχους των ΗΠΑ, αλλά αντίθετα έκανε τα πράγματα χειρότερα. Στην πραγματικότητα, η αμερικανική υποστήριξη προς τους αντάρτες στη Λιβύη και στη Συρία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την άνοδο του ISIS».

Επομένως τι πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο εξής προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το φαινόμενο του εξτρεμισμού στη Μέση Ανατολή; τον ρωτήσαμε. «Το πρώτο βήμα θα έπρεπε να είναι η διακοπή της χρηματοδότησης και της υποστήριξης των μη κρατικών δρώντων σε Ιράκ και Συρία. Το δεύτερο θα ήταν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις καλή τη πίστει με τη συριακή κυβέρνηση προκειμένου να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος. Οποιαδήποτε ρεαλιστική εκτίμηση θα πρέπει να αναγνωρίζει ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ πιθανώς θα έχει σημαντικό ρόλο στην επίβλεψη της πολιτικής μετάβασης» μας εξήγησε ο Αλ Γκάρμπι.

Και συνέχισε: «Το τρίτο βήμα θα ήταν οι ΗΠΑ να προσφέρουν πόρους και υλικοτεχνική υποστήριξη (logistical support) στις κυβερνήσεις του Ιράκ και της Συρίας προκειμένου να τις βοηθήσουν να περιορίσουν και τελικά να εξαλείψουν την απειλή του ISIS. Η διαδικασία όμως της πολιτικής συμφιλίωσης μεταξύ των κυβερνήσεων σε Ιράκ και Συρία και των εξεγερμένων περιοχών, αν και  σημαντική, δεν μπορεί να επιβληθεί εκ των άνω. Και όσο περισσότερες οι πλευρές τόσο πιο δύσκολη είναι η επίλυση. Επομένως οι ΗΠΑ πρέπει να αποχωρήσουν από τα εσωτερικά ζητήματα του Ιράκ και της Συρίας και να πείσουν και τις κυβερνήσεις γειτονικών κρατών όπως οι αραβικές μοναρχίες και το Ισραήλ να κάνουν το ίδιο».

Ο Αλ Μπαγκντάντι θεωρείται από πολλούς αναλυτές ο «πραγματικός» διάδοχος του Οσάμα μπιν Λάντεν. Αν και ο τελευταίος ήταν περισσότερος προσεκτικός στους χειρισμούς του στην περιφερειακή πολιτική, ο Αλ Μπαγκντάντι προχώρησε ένα βήμα παρακάτω διεκδικώντας εδάφη και ιδρύοντας το χαλιφάτο του. Οι ΗΠΑ τον έχουν επικηρύξει με 10 εκατ. δολάρια. Το κατά πόσον όμως η εξόντωσή του θα εξυπηρετούσε τον σκοπό της επικράτησης επί του Ισλαμικού Κράτους είναι αμφίβολο. «Δυστυχώς το να σκοτωνόταν ο Αλ Μπαγκντάντι δεν θα ήταν η λύση» μας είπε ο Αλ Γκάρμπι.

«Πρώτα από όλα οι ενδημικοί κοινωνιολογικοί, πολιτικοί και οικονομικοί λόγοι που επέτρεψαν τη ραγδαία άνοδο του ISIS δεν θα επιλύονταν σκοτώνοντας τον αρχηγό του. Οι περισσότεροι από όσους συμμετέχουν στην οργάνωση, κυρίως οι πληθυσμοί σε Ιράκ και Συρία, δεν θα είχαν λόγο να την εγκαταλείψουν μόνο και μόνο επειδή ο ηγέτης της θα ήταν νεκρός»
κατέληξε.


Ισλαμιστές στη Νιγηρία
Επιχείρηση «Ανατινάξτε τα σχολεία!»

Ενώ το Ισλαμικό Κράτος έχει τη μερίδα του λέοντος της παγκόσμιας προσοχής για τη δράση του στη Μέση Ανατολή, μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα πιο δυτικά, στη Νιγηρία, ακόμη μία ακραία ισλαμιστική οργάνωση προσβλέπει και αυτή στο δικό της χαλιφάτο σπέρνοντας καταστροφή και θάνατο στο πέρασμά της. Η Μπόκο Χαράμ, που δημιουργήθηκε το 2002 και το όνομα της οποίας σημαίνει «Απαγορεύεται η δυτική εκπαίδευση», διεξάγει αλλεπάλληλες επιθέσεις με στόχους σχολεία, αστυνομικά τμήματα, δημόσια κτίρια, πολιτικούς και στρατό.

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις της εξτρεμιστικής οργάνωσης μεταξύ του 2009 και του 2014 (οι περίπου 2.000 στο πρώτο μισό του 2014), ενώ τρεις χιλιάδες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Από το 2009 η οργάνωση έχει απαγάγει περισσότερες από 500 γυναίκες και παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των περίπου 250 μαθητριών που απήχθησαν από το Τσιμπόκ τον περασμένο Απρίλιο.

Επιπλέον η οργάνωση έχει διενεργήσει μια επίθεση αυτοκτονίας στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στην Αμπούτζα το 2011 και επαναλαμβανόμενες επιθέσεις σε σχολεία με θύματα δεκάδες μαθητές. Την περασμένη εβδομάδα ένας βομβιστής αυτοκτονίας, ντυμένος σαν μαθητής, διείσδυσε σε λύκειο στη Βόρεια Νιγηρία, πυροδότησε τα εκρηκτικά στο σακίδιό του και σκότωσε 50 μαθητές. Δύο ημέρες αργότερα μια βομβίστρια αυτοκτονίας εισέβαλε σε κολέγιο στη Βορειοδυτική Νιγηρία σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμπεριέλαβε την Μπόκο Χαράμ στη λίστα με τις ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις το 2013.
Ψυχάρη Ειρήνη