Λευκωσία: Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον του Προέδρου Αναστασιάδη εξαπέλυσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του Προέδρου, στο οποίο εξήγησε το κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών.Σε πρωινές του δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «ο κ. Αναστασιάδης επέλεξε να υπαναχωρήσει και να δώσει το κατάλοιπο εξουσίας στους Τουρκοκύπριους»


Ξεκαθάρισε ότι δεν είχαμε καμία υποχρέωση να πράξουμε κάτι τέτοιο και πως πρόκειται καθαρά για υπαναχώρηση του προέδρου Αναστασιάδη. Ανέφερε ότι το κατάλοιπο εξουσίας δεν έπρεπε να δοθεί, αλλά αντιθέτως να ακολουθηθεί το παράδειγμα του Καναδά και της Ινδίας, όπου το κατάλοιπο εξουσίας το έχει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο κ. Παπαδόπουλος χαιρέτισε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ψες, «σταμάτησε να ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ένα απλό ανακοινωθέν», κατά την έκφρασή του, «αλλά για μια συμφωνία υψηλού επιπέδου». Αυτό είπε είναι θετικό, καθώς έγινε μια προσπάθεια από κάποιους να πείσουν ότι πρόκειται για μια απλή δήλωση.

«Ψες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας είπε ότι πρόκειται για την πιο σπουδαία συμφωνία στην ιστορία του κυπριακού λαού, άρα δικαιούμαστε να διαφωνούμε στο περιεχόμενο της, αλλά ωστόσο να συμφωνούμε ότι πρόκειται για συμφωνία», είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Πρόκειται είπε για συμφωνία υψηλού επιπέδου μεταξύ Αναστασιάδη - ‘Ερογλου.

Εξέφρασε δε τη λύπη του για το γεγονός, όπως είπε, ότι ο κ. Αναστασιάδης μπορούσε να ενημερώσει τον κυπριακό λαό για το τι περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία, αλλά αντί τούτου επέλεξε να παραπλανήσει.

«Δεν μπορεί», είπε, «να ισχυρίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι στο κοινό ανακοινωθέν υπάρχει πρόνοια ότι είναι απαράδεκτη η υπάρχουσα κατάσταση στην Κύπρο – το status quo- δηλαδή η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και εποίκων κ.α, ενώ στην ουσία αυτά δεν υπάρχουν καν στο ανακοινωθέν».

Αναφέρθηκε στη γνωμάτευση του Βρετανού εμπειρογνώμονα Κρόφορντ, την οποία ζήτησε και έλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η οποία, όπως είπε, διαψεύδει τον Πρόεδρο.

«Θέλω να ενημερώσω τον λαό επειδή ψες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον παραπλάνησε», δήλωσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, εξηγώντας ότι ο κ. Αναστασιάδης επέλεξε να πει ένα ψέμα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το που αναφέρεται ρητά στο ανακοινωθέν αναφορά σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει».

Δεν υπάρχει αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν, ούτε για Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε για συνέχισή της, δήλωσε, για να συνεχίσει ότι στην ουσία αυτό που αναφέρεται είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι παίρνουν την κυριαρχία, την ιθαγένεια, το κατάλοιπο εξουσίας, αλλά εμείς (Ε/κ) πρέπει να ψάξουμε να βρούμε το που υπονοείται η συνέχιση της κυπριακής Δημοκρατίας, που θεωρείτο από όλους κόκκινη γραμμή.

Είναι ανησυχητικό, είπε, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγκάζεται να λέει ψέματα σε σχέση με το τι δέχθηκε και ακόμα πιο ανησυχητικό όταν οι Τ/κ πολιτικοί είναι πιο ειλικρινείς.

Σε ερώτηση για τις διαφορετικές ερμηνείες που δίνονται για το συγκεκριμένο έγγραφο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η ερμηνεία του κ. Αναστασιάδη που είναι και η φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν επανερχεται με αυτή τη συμφωνία. «Αλλά», σημείωσε, «το πρόβλημα δεν είναι το ποια ερμηνεία θα δοθεί από το εσωτερικό, αλλά αυτή που θα δόσουν οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία».

Σε παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι θα δίνουν πάντα τη δική τους ερμηνεία, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «όταν είσαι η αδύνατη πλευρά και έχεις την Τουρκία αντίπαλο, και ας έχουμε 100 και πλέον γνωματεύσεις υπέρ μας, τις οποίες η Τουρκία τις ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων, δεν έχει σημασία τι ερμηνεία θα δώσουμε εμείς στο έγγραφο. Σημασία έχει τι πολιτικά κεκτημένα έχουν κερδίσει οι Τ/κ με την υπογραφή του κ.Αναστασιάδη».

Σε ερώτηση αν το ΔΗΚΟ θα μείνει ή θα φύγει τελικά από την Κυβέρνηση, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα αποφασίσουν τις επόμενες μέρες παραμονή ή όχι στο κυβερνητικό σχήμα.

Απέρριψε κατηγορηματικά την περίπτωση να κληθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να εξηγήσει στο κόμμα την κατάληξη στο κοινό ανακοινωθέν, κάτι το οποίο ζητήθηκε/προτάθηκε από στελέχη του κόμματος. «Φυσικά και όχι», είπε, «γιατί θεωρώ ότι ο Πρόεδρος με την πράξη του παραβίασε τη συμφωνία που υπογράφηκε με το Δημοκρατικό Κόμμα και στην οποία απαιτείτο από τον Ν.Αναστασιάδη να διαφυλάξει την μια κυριαρχία, την μια ιθαγένεια, τη μια διεθνή προσωπικότητα, να ξεκαθαρίζει η βάση των συνομιλιών, να μην επανέλθουν οι πρόνοιες του σχεδίου Ανάν και άλλα, τα οποία σήμερα δυστυχώς υπάρχουν εντελώς αντίθετα στην διακηρυξη των δύο ηγετών».

Συνεχίζοντας, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι είναι περίεργη η αντίληψη του Προέδρου της Δημοκρατίας για την κυβερνητική συνεργασία.

Σε ερώτηση αν δόθηκαν οδηγίες από τον ίδιο προς τους υπουργούς του κόμματός του, να μην τοποθετηθούν σήμερα ή να ζητήσουν αναβολή της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι δεν έχει ζητήσει αναβολή, αλλά έχει ενημερώσει τους υπουργούς για τη θέση του κόμματος.

Πηγή: philenews