08 Ιουνίου 2013

«Ταξίμ» Τουρκίας - Ε.Ε.

Επιμέλεια Μικαέλλα Λοίζου

  • Η τουρκική κρίση δημιουργεί τριγμούς στις σχέσεις της χώρας με την Ένωση
  • Η εκτελεστική επιτροπή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρία για σήμερα, προς πολιτική αντιμετώπιση της κατάστασης
  • Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ προσπάθησε να βγει κι από πάνω, ζητώντας άνοιγμα κεφαλαίων

Σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ταγίπ Ερντογάν για τον χειρισμό των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων μετατράπηκε διάσκεψη σχετικά με την «παγωμένη» προοπτική τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε. που διεξήχθη χθες στην Κωνσταντινούπολη, και μάλιστα κοντά στην πλατεία Ταξίμ που «γέννησε» το άνευ προηγουμένου κύμα αμφισβήτησης του Ερντογάν. Οι λαοί στις δημοκρατικές κοινωνίες έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά, δήλωσε από το βήμα της διάσκεψης ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φούλε ζητώντας -παρόντος του Ταγίπ Ερντογάν- ενδελεχή έρευνα και τιμωρία των υπευθύνων για την υπέρμετρη αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά;
Περνώντας στην αντεπίθεση, ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, λέγοντας ότι η αστυνομία στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιεί ανάλογες μεθόδους. «Ανάλογες διαδηλώσεις και επεισόδια έχουν λάβει χώρα στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και ακόμη μεγαλύτερης έντασης στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ρωτώντας: «Ποιες ήταν οι αντιδράσεις απέναντι σε αυτά;». Η κυβέρνησή του είναι ανοιχτή σε «δημοκρατικά αιτήματα», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, αλλά ήλθε να συμπληρώσει στο γνωστό μοτίβο πως δεν πρόκειται να ανεχθεί «τρομοκρατία, βία και βανδαλισμούς».

Θέλει άνοιγμα κεφαλαίων

Κατηγόρησε ταυτόχρονα για πολλοστή φορά την Ε.Ε. για τον αργό ρυθμό της ενταξιακής διαδικασίας, καταγγέλλοντας πως εγείρονται εμπόδια στον δρόμο της Τουρκίας. «Προϋπόθεση για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων είναι να έχουν ανοίξει τα κεφάλαια 23 και 24 που σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη, αλλά λόγω των εμποδίων της ‘ελληνοκυπριακής διοίκησης’, που διευκολύνεται στη στάση της αυτή από την Ε.Ε., εμποδίζεται η Τουρκία να ανοίξει τα κεφάλαια αυτά», υποστήριξε. Επισήμανε ότι η ίδια η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στον στόχο της ένταξης - «αλλά δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει με μονόπλευρες προσπάθειες». Τόνισε ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να προβαίνει στα αναγκαία βήματα ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τη δημοκρατία», συμπληρώνοντας ότι «αυτό, όμως, που έχει σημασία είναι η απόφαση που θα λάβει η Ε.Ε. σχετικά με την Τουρκία».

Ζήτησε έρευνα ο Φούλε
Είχε προηγηθεί έντονη κριτική στον χειρισμό των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων εκ μέρους του κοινοτικού επιτρόπου Στέφαν Φούλε, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να διεξαχθεί άμεσα ενδελεχής έρευνα σχετικά με τη στάση της αστυνομίας και να αποδοθούν ευθύνες όπου αναλογούν. «Οι ειρηνικές διαδηλώσεις αποτελούν έναν νόμιμο τρόπο για τις ομάδες να εκφράσουν τις απόψεις τους σε μία δημοκρατική κοινωνία. Η υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία εναντίον των διαδηλωτών δεν έχει θέση σε αυτήν τη δημοκρατία», τόνισε. «Το καθήκον όλων υμών, τόσο των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και όσων φιλοδοξούν να ενταχθούν σε αυτήν, είναι να επιδιώκουν τον ύψιστο δυνατό βαθμό δημοκρατικών κανόνων και πρακτικών», είπε. «Σε αυτές περιλαμβάνεται η ελευθερία έκφρασης του γνώμης του κάθε ατόμου, η ελευθερία συνάθροισης και η ελευθερία των μέσων να μεταδίδουν τα όσα συμβαίνουν», τόνισε ο κοινοτικός επίτροπος, αγγίζοντας και το θέμα της απουσίας κάλυψης των γεγονότων από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τις πρώτες ημέρες της αναταραχής.

Συζητούν σήμερα την κρίση

Η εκτελεστική επιτροπή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συζητήσει εκτάκτως σήμερα σχετικά με την κρίση. «Οι διαμαρτυρίες υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιτευχθεί συναίνεση για το νέο σύνταγμα και την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης», είπε χαρακτηριστικά πηγή του κυβερνητικού κόμματος για τη συνάντηση. Η σύγκλιση της Τουρκίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο απαιτεί την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, κάτι το οποίο η Άγκυρα απέφευγε μέχρι τώρα να κάνει, επικαλούμενη τον κίνδυνο να επωφεληθούν από τις αλλαγές αυτές κουρδικές οργανώσεις.

Η σημερινή συνταγματική δομή της Τουρκίας δεν αφήνει κανένα περιθώριο να εκφρασθούν οι ομάδες που συγκροτούν την κοινωνία. Από το κυβερνητικό κόμμα αφήνουν να εννοηθεί ότι τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν την αυριανή συνάντηση. Οι «εκλεγμένοι περιφερειακοί διοικητές είναι μια από τις λύσεις που θα μπορούσαν να συζητηθούν στη συνταγματική μεταρρύθμιση», λένε και καλούν την αντιπολίτευση να σταματήσει να εμποδίζει την ολοκλήρωση της συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Συνεχίζουν οι διαδηλωτές
Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συνέρρευσαν και πάλι χθες βράδυ στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αψηφώντας την έκκληση του Ερντογάν να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις τους, οι διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία υπό τους ήχους μουσικής και αντικυβερνητικών συνθημάτων. Η ατμόσφαιρα πάντως ήταν λιγότερο τεταμένη σε σχέση με τις προηγούμενες βραδιές. Επιστρέφοντας, προχθες, στην Τουρκία από την περιοδεία του στη Βόρεια Αφρική, ο Τούρκος πρωθυπουργός απαίτησε να σταματήσουν άμεσα οι κινητοποιήσεις. «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε εκείνους που διαταράσσουν τη γαλήνη και προσπαθούν να εκτρέψουν τη δημοκρατία», προειδοποίησε.

Ωμή βία κατά των δημοσιογράφων καταγγέλλουν τρεις οργανώσεις

Η οργάνωση «Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων» (CPJ), που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, το «Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου» (IPI) με έδρα τη Βιένη και η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF) με έδρα το Παρίσι, από κοινού καταδικάζουν την ωμή αστυνομική βία εναντίον δημοσιογράφων που καλύπτουν τις πρόσφατες ταραχές στη πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης καθώς και την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να διακόψει την παροχή ίντερνετ στους πολίτες της, έστω και για λίγες ώρες. «Καταδικάζουμε απερίφραστα και κατηγορηματικά την εκούσια στοχοποίηση δημοσιογράφων από πλευράς της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Μαζί με πολλές ακόμη οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκικής Ένωσης Δημοσιογράφων, εκφράζουμε την οργή μας», λέει η ανακοίνωση της RSF. Και τονίζει: «Ζητούμε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των δημοσιογράφων που καλύπτουν τα γεγονότα, ζητούμε το κίνημα των διαδηλώσεων να καλυφθεί με αντικειμενικότητα από τα κρατικά ΜΜΕ της Τουρκίας».
Από την έναρξη των κινητοποιήσεων έχουν τραυματιστεί 14 δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι ο δημοσιογράφος του Ρόιτερς Οσμάν Ορσάλ που χτυπήθηκε στο κεφάλι από δακρυγόνο, ο φωτογράφος της Hurriyet Σελτζούκ Σαμίλογλου που τραυματίστηκε στο χέρι και στο κεφάλι από λαστιχένια σφαίρα αστυνομικού καθώς και ο Ισμαήλ Αφατσάν της εφημερίδας Gunluk Evrensel, ο οποίος χτύπησε σοβαρά στο μάτι του, μετά από χτύπημα που δέχτηκε από κανόνι νερού της αστυνομίας. Και οι διαδηλωτές, ωστόσο, έχουν παράπονα από ορισμένα ΜΜΕ, αφού θεωρούν πως πολλά ρεπορτάζ για τις ταραχές στο πάρκο Γκεζί είναι «κατευθυνόμενα» ή «φιλοκυβερνητικά».
Πηγές: ΑΠΕ, in.gr, Το Βήμα