08 Ιουνίου 2013

Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΡΧΙΣΕ ΧΘΕΣ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΙΚΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ Στήνουν ομπρέλα ασφαλείας, με το φόβο της Αγκυρας

Φόβους για δημιουργία έντασης στην ΑΟΖ της Κύπρου εκφράζει η Λευκωσία, εκτιμώντας ότι η Τουρκία θα θελήσει να δώσει στίγμα της παρουσίας της στην περιοχή, είτε ως «εκπρόσωπος» των Τουρκοκυπρίων είτε ως άμεσα ενδιαφερόμενο μέρος, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.«Τα κοινά συμφέροντα στην περιοχή επιβάλλουν τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ» Στην ανάλυση που γίνεται στην κυπριακή πρωτεύουσα λαμβάνονται υπόψη ως αστάθμητος παράγοντας και η ένταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και η πολιτική αστάθεια στο ψευδοκράτος το οποίο οδεύει σε πρόωρες «εκλογές» στο τέλος Ιουλίου.

 Σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών, Αμυνας και Ενέργειας, στην οποία θα εξεταστούν οι εξελίξεις και θα καθοριστούν οι κινήσεις αντιμετώπισης του ενδεχομένου προκλήσεων από την Τουρκία.

Την περασμένη Τρίτη τουρκικά πλοία προσέγγισαν ερευνητικά σκάφη, που διεξήγαγαν έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ζητώντας από τους κυβερνήτες να αποχωρήσουν από την περιοχή, ισχυριζόμενοι ότι βρίσκονται εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Τα ερευνητικά σκάφη ενημέρωσαν τη Λευκωσία και συνέχισαν τον πλου τους χωρίς άλλη παρενόχληση από τα τουρκικά πλοία.

Χθες άρχισαν στο θαλάσσιο «οικόπεδο» 12 της κυπριακής ΑΟΖ οι διεργασίες για την επιβεβαιωτική γεώτρηση που θα καταδείξει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις ποσότητες και την ποιότητα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει στη Λευκωσία να επιδιώξει προπώληση φυσικού αερίου, ώστε να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης. Υπολογίζεται ότι το τρίτο τρίμηνο του 2018 θα μεταφερθεί φυσικό αέριο στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροδότησης και το τρίτο τρίμηνο του 2019 θα μπορούν να γίνουν εξαγωγές. Εκτός από το «οικόπεδο» 12 η Λευκωσία αναμένει και τα στοιχεία για τον εντοπισμό φυσικού αερίου και στα «οικόπεδα» 2, 3, 9, 10 και 11 περί τα τέλη του 2014 ή στην αρχή του 2015.

Οι έρευνες στην περιοχή είναι φυσικό να προκαλούν ανησυχία για τυχόν παρεμπόδισή τους από την Τουρκία, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται απομακρυσμένο λόγω των μηνυμάτων που έχει στείλει η Ουάσιγκτον στην Αγκυρα, αλλά και λόγω της εμπλοκής μεγάλων εταιρειών διαφόρων χωρών που εκ των πραγμάτων έχουν συμφέροντα στην ΑΟΖ της Κύπρου.
 
Κοινή άσκηση
Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη κοινή προσπάθεια για δημιουργία ομπρέλας ασφαλείας στις ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με τη συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων Αμυνας. Τα κοινά συμφέροντα στην περιοχή, ανέφερε στην «Ε» πηγή του κυπριακού υπουργείου Αμυνας, επιβάλλουν τη συνεργασία η οποία προχωράει με κοινές δράσεις. Τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί κοινή άσκηση των τριών χωρών στην ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για άσκηση έρευνας και διάσωσης η οποία ωστόσο στοχεύει στην αποστολή μηνυμάτων. Η Κύπρος επίσης βρίσκεται σε διαβούλευση για αγορά δύο πολεμικών πλοίων ανοικτής θάλασσας, για να περιπολούν γύρω από τις πλατφόρμες ανόρυξης φυσικού αερίου, ενώ προσφάτως προμηθεύτηκε πέντε καινούργια ελικόπτερα που έχουν τη δυνατότητα κάλυψης της περιοχής.