15 Οκτωβρίου 2014

Η αγωνία για το εθνικό θέμα

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα παρουσιάζουν την είδηση για την αναταραχή με το κουρδικό στοιχείο στην Τουρκία με το συνήθη τρόπο της κάλυψης του έκτακτου γεγονότος. Τα πράγματα όμως στη γειτονική χώρα είναι πολύ διαφορετικά με την πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπάνι στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Η κοινή γνώμη στην Τουρκία έχει διαμορφώσει σαφή άποψη ότι ο Ερντογάν ενισχύει υπογείως την τζιχαντιστική προέλαση. Μεγάλες μάζες της νεολαίας, των μορφωμένων, των φιλοευρωπαίων, αλλά και των διανοουμένων Τούρκων, αντιμετωπίζουν με απέχθεια την προέλαση των φανατικών του Ισλαμικού Κράτους.

Η περίπτωση της πόλης Κομπάνι ήταν η φλόγα που πυροδότησε το φιτίλι που ακούει στο όνομα κουρδικό στοιχείο στην Τουρκία. Παράλληλα η πλειοψηφία των σοβαρών τουρκικών μέσων ενημέρωσης έχει λάβει σαφή θέση κατά της προέλασης των τζιχαντιστών. Οι πάνω από 30 νεκροί Κούρδοι στις πρόσφατες διαδηλώσεις στην Τουρκία είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη που εγκυμονεί κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης. Το κουρδικό στοιχείο έχει διαμορφώσει την άποψη ότι μάχεται μόνο του απέναντι στον Ερντογάν, που εργάζεται για τον πολυκερματισμό του. Ακόμα και τα πιο συντηρητικά κουρδικά τηλεοπτικά δίκτυα καλούν τον πληθυσμό σε εγρήγορση για πιθανή εξέγερση. Η διαμάχη του τουρκικού κράτους με τους Κούρδους έχει κοστίσει στο παρελθόν πολλά στη γειτονική χώρα. Ενα σπάσιμο της εκεχειρίας του τουρκικού στρατού με το PKK και τους Κούρδους ωθεί την Τουρκία σε μια άγνωστη διαδρομή με ακόμα πιο άγνωστο τέλος.

Σε περιόδους έντασης στο εσωτερικό της, η Τουρκία, δεκαετίες τώρα, επιλέγει πάντα την τακτική της εξαγωγής της κρίσης για να καλύψει τα εσωτερικά της μέτωπα. Στο ίδιο έργο θεατές ζούμε και τις τελευταίες εβδομάδες. Η διεξαγωγή παρανόμων τουρκικών σεισμογραφικών ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ με σκοπό να παγώσουν οι έρευνες για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων απλά προκαλεί, έχοντας σαφή στόχο τη δημιουργία κλίματος αναταραχής στο εξωτερικό, με στόχο την κάλυψη των εσωτερικών μετώπων. Η τουρκική ενόχληση έχει βάσιμη αιτία: τον απομονωτισμό της από τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο μετά την οικοδόμηση σχέσεων στρατηγικής σημασίας από τη Λευκωσία και την Αθήνα με κράτη όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Η Αθήνα είναι σαφές ότι δεν επιθυμεί την κλιμάκωση των σχέσεων στο τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Τουρκία. Σε ένα παιχνίδι όμως όπου παίζουν πολλοί παίκτες, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι όλοι σκέφτονται τα ίδια. Γι’ αυτό η ενημέρωση των συμμάχων και η επαγρύπνηση πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα για την Ελλάδα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ  ΤΥΠΟΣ