03 Φεβρουαρίου 2013

Οι Κούρδοι της Κύπρου στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πορεία στους δρόμους της Λευκωσίας κατέληξε στο οδόφραγμα Λήδρα Πάλας
Επέδωσαν ψήφισμα που ζητά την άμεση παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών για να προστατευθεί ο κουρδικός λαός στη Συρία και η αυτονομία του στη βόρεια συριακή επικράτεια

Αντιπροσωπία του Ανωτάτου Συμβουλίου των Κούρδων της Συρίας, που ζουν στην Κύπρο, συναντήθηκαν χθες στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία, με εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στον οποίο επέδωσαν ψήφισμα που ζητά την άμεση και ενεργή παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών, για να προστατευθεί ο κουρδικός λαός στη Συρία και η αυτονομία που πέτυχε στη βόρεια συριακή επικράτεια.


Τουρκία κατά Κούρδων στη Συρία
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι Κούρδοι αντιπρόσωποι, που ανήκουν στο Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD, Συρία) στην Κύπρο, ενημέρωσαν τα Ηνωμένα Έθνη για την κρίσιμη κατάσταση που δημιουργείται στη Συρία λόγω της επέμβασης της Τουρκίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η επέμβαση γίνεται κυρίως στην περιοχή Σερεκανίε, κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα. Η Τουρκία εξοπλίζει τη φανατική ισλαμιστική οργάνωση Ελ Νασρ, δίνοντάς της όπλα και τανκ εναντίον των Κούρδων. Η Τουρκία επιδιώκει να εξουδετερώσει το αυτόνομο καθεστώς που πέτυχε ο κουρδικός λαός στην περιοχή του Δυτικού Κουρδιστάν».

Ζητούν μια δημοκρατική Συρία

Οι Κούρδοι της Συρίας που κατοικούν στην Κύπρο πορεύτηκαν προς το Λήδρα Πάλας, αφού πραγματοποίησαν πορεία από το Γραφείο του Κουρδιστάν, στην οδό Ορφέως στη Λευκωσία. Όπως ανέφερε στη «Σ» ο εκπρόσωπος του Γραφείου του Κουρδιστάν Λάμπρος Καλλένος, οι Κούρδοι της Συρίας δεν συντάσσονται με το καθεστώς Άσαντ, αλλά ζητούν μια δημοκρατική Συρία, όπου να αναγνωρίζονται τα δικαιώματα των Κούρδων και όλων των άλλων ομάδων και μειονοτήτων της χώρας. Πρόσθεσε ότι «οι συριακές οργανώσεις της αντιπολίτευσης, που πολεμούν τον Άσαντ, δεν συμφωνούν με την επιθυμία των Κούρδων για αναγνώριση των δικαιωμάτων τους. Κάποιες ομάδες που πολεμούν τον Άσαντ επηρεάζονται από την Τουρκία, η οποία τις χρησιμοποιεί εναντίον των Κούρδων.

Με το πρόσχημα ότι πολεμούν τον Άσαντ, τελικά στρέφονται εναντίον των Κούρδων, οι οποίοι έχουν πετύχει αυτοδιοίκηση και αυτονομία στην περιοχή που κατοικούν και ζητούν να τη διατηρήσουν στη Συρία, χωρίς να θέτουν θέμα απόσχισης», σχολίασε ο Λάμπρος Καλλένος.
Απαντώντας σε ερώτηση της «Σ», ο κ. Καλλένος ανέφερε ότι οι Κούρδοι που ζουν στην Κύπρο διαμένουν κυρίως στη Λεμεσό, ότι «οι περισσότεροι από αυτούς έφυγαν το τελευταίο διάστημα λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και μετά που κλήθηκαν να επιστρέψουν στο βόρειο μέρος του Ιράκ, στην Τουρκία και στη Συρία για να συμμετάσχουν στον αγώνα εκεί». Όπως είπε χαρακτηριστικά, έμειναν τώρα στην Κύπρο μερικές εκατοντάδες Κούρδοι, ενώ ήταν μερικές χιλιάδες.

Δεν παραδίδουν τα όπλα…
ΣΥΜΦΩΝΑ με τον Λάμπρο Καλλένο, «η πολιτική των Κούρδων παρουσιάζεται με λάθος τρόπο στα ΜΜΕ, αφού δεν έγινε συμφωνία της τουρκικής κυβέρνησης με τον Οτσαλάν και δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο». Ο κ. Καλλένος σχολίασε πληροφορίες που μεταδόθηκαν τις τελευταίες μέρες, ότι οι Κούρδοι αντάρτες του PKK παρουσιάζονται έτοιμοι να παραδώσουν τον οπλισμό τους ενόψει συμφωνίας με την τουρκική κυβέρνηση και είπε ότι «δεν υπάρχει κάτι που να σημαίνει αφοπλισμό των Κούρδων». Χαρακτήρισε τα σχετικά δημοσιεύματα ως «τουρκική προπαγάνδα, ότι δήθεν συμφώνησε ο Οτσαλάν να παραδώσουν οι Κούρδοι αντάρτες τα όπλα τους.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι κάποιοι Κούρδοι συμφωνούν και κάποιοι δεν συμφωνούν με αυτό, και ότι δήθεν τσακώνονται μεταξύ τους και γι’ αυτό δολοφονήθηκαν οι τρεις Κούρδισσες στο Παρίσι. Τίποτε από αυτά δεν ισχύει. Οι Κούρδοι πραγματικά ζητούν συνομιλίες εδώ και πολλά χρόνια, αλλά είναι η Τουρκία που δεν κάνει συνομιλίες, χαρακτηρίζοντας τρομοκράτες τους αντάρτες. Όταν οι Κούρδοι σταματούν τις ένοπλες επιθέσεις -εκτός όταν απαντούν σε επιθέσεις του τουρκικού στρατού- και κατεβαίνουν στις εκλογές και εκλέγονται, τότε συλλαμβάνονται από τις τουρκικές Αρχές!
Συνεπώς, δεν έχουν διέξοδο οι Κούρδοι. Αν η Τουρκία έχει όντως διάθεση να κάνει αλλαγή και να αναγνωρίσει τους Κούρδους, ας αποδείξει τη νέα πολιτική της και να δώσει στον Οτσαλάν την ευκαιρία να είναι ο εκπρόσωπός τους. Αυτό σημαίνει να τον αποφυλακίσουν, να τον έχουν πιθανόν σε κατ’ οίκον περιορισμό και να του παράσχουν την ελευθερία να δέχεται επισκέψεις και τη δυνατότητα επικοινωνίας με τον λαό».
http://sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/551864