03 Φεβρουαρίου 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ «Είναι ΑΚΟΜΗ φίλη»

Σοκαριστική ήταν η χθεσινή βομβιστική επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα, αφού εδώ και πολλά χρόνια δεν είχε σημειωθεί στην Τουρκία επίθεση εναντίον αμερικανικού στόχου.
Ειδικοί ερευνούν τα συντρίμμια μετά την έκρηξη στην αμερικανική πρεσβεία Το γεγονός ότι πρόκειται για την πρεσβεία μεγεθύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα, Φράνσις Ρικαρντιόνε, δήλωσε μεν ότι η επίθεση «δεν θα πλήξει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις», αλλά η πρόταση που πρόσθεσε ήταν αν μη τι άλλο περίεργη: «Θεωρούμε ακόμα την Τουρκία φίλη χώρα», είπε και τόνισε πως θα συνεχιστεί η στενή συνεργασία μεταξύ των αρχών των δύο χωρών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στην είσοδο της πρεσβείας
Η έκρηξη σημειώθηκε στη μία και μισή το μεσημέρι σε μία από τις εισόδους του κτηρίου της αμερικανικής πρεσβείας. Ο νομάρχης της Αγκυρας, Αλαντίν Γιουκσέλ, είπε πως σκοτώθηκε ο δράστης και ένας Αμερικανός από το προσωπικό της πρεσβείας, ενώ έκανε λόγο και για ένα βαριά τραυματισμένο.Ωστόσο οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες. Ειδικά για το αν πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας, για έκρηξη που προκλήθηκε όταν ο δράστης τοποθέτησε ή έριξε τον εκρηκτικό μηχανισμό, όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Telegraph» πηγή της αγγλικής πρεσβείας στην Αγκυρα.
Η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα φρουρείται με πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Η έκρηξη, ανέφεραν οι μαρτυρίες, έγινε καθώς ο δράστης εισερχόταν στο κτήριο, περνώντας από το μηχάνημα Χ-Ray.Το ζητούμενο, πέρα από τη διαλεύκανση, το ποιοι ήταν οι δράστες, ποιος ο στόχος κ.λπ., είναι πώς θα επηρεαστεί η πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, με δεδομένο το γεγονός της έκρηξης. Διότι, αν από την όλη υπόθεση προκύψουν μηνύματα όπως το ότι κινδυνεύουν στην Τουρκία οι αμερικανικοί στόχοι, τότε τα πράγματα θα πάρουν ενδιαφέρουσα τροπή.