17 Δεκεμβρίου 2015

«Να ελεγχθεί η ΕΕ και η Τουρκία, όχι μόνο η Ελλάδα»

Η διαχείριση και η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών δεν είναι μόνο ελληνική υποχρέωση, διαμηνύει η κυβέρνηση λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής. Η «ξαφνική» έλευση Μαροκινών από τα τουρκικά παράλια και τα σχέδια για κέντρα κράτησης.
«Να ελεγχθεί η ΕΕ και η Τουρκία, όχι μόνο η Ελλάδα»«Μην περιορίζετε τον έλεγχο σε μας, δείτε τι δεν τηρήσατε εσείς και η Τουρκία από τα συμφωνηθέντα», είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση στους εταίρους για το προσφυγικό, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Οι πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να προσέρχεται σ' αυτήν «επιθετικά και όχι αμυντικά», καθώς ο απολογισμός της γείτονος και των ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση και διαχείριση των προσφυγικών ροών παραμένει ισχνός.
«Εχουμε αποφασίσει (ως ΕΕ) να μετεγκατασταθούν 66.000 πρόσφυγες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως χώρες του Κέντρου και του Βορρά. Μέχρι στιγμής οι μετεγκαταστάσεις είναι κάτω από 100”, δήλωσε-διεμήνυσε χαρακτηριστικά χθες ο πρωθυπουργός από τη Λέρο.

Στον ίδιο τόνο «έδειξε» προς την Τουρκία, η οποία δεν υλοποίησε τη δική της δέσμευση προς την ΕΕ να συνδράμει ουσιαστικά για να μειωθούν οι ροές. «Τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας (σ.σ. για οικονομική ενίσχυση 3 δισ. ευρώ) τη χειροκροτήσαμε, η Τουρκία πρέπει να βοηθηθεί αλλά ταυτόχρονα πρέπει να βοηθήσει», είπε, με έμφαση… στο «αλλά».
Ως εκ τούτου, η συνάντηση που έγινε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου κάθε άλλο παρά εθιμοτυπικό χαρακτήρα είχε.
Μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να συναντηθούν το επόμενο διάστημα, είτε στην Άγκυρα, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότεροι Μαροκινοί…

Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα στοιχεία του τελευταίου διαστήματος, τα οποία δείχνουν ότι «ξαφνικά» αυξήθηκε πολύ ο αριθμός των Μαροκινών που περνούν από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά.
Κι αυτό διότι οι εν λόγω διακινούμενοι δεν μπορούν, φυσικά, να προωθηθούν στις ευρωπαϊκές χώρες αφού δεν είναι πρόσφυγες πολέμου (άρα θα παραμείνουν στη χώρα), ενώ ταυτόχρονα μεγάλος αριθμός τους δεν διακατέχεται από «αγαθές διαθέσεις».
Οπως σημείωσε το Euro2day.gr το προηγούμενο Σάββατο, η κυβέρνηση σχεδιάζει την “κράτησή” τους σε ειδικά κέντρα “τύπου Αμυγδαλέζας” που θα διαμορφωθούν εκτός Αττικής, ωστόσο ο αυξανόμενος ρυθμός έλευσής τους από την Τουρκία προκαλεί ανησυχία και εκνευρισμό.

Εν αναμονή και το ελληνικό «όχι»

Το μείζον -για την κυβέρνηση- θέμα της μετατροπής της FRONTEX σε ευρωπαϊκή συνοριακή-ακτοφυλακή που θα δρα χωρίς την έγκριση της χώρας-μέλους μπαίνει στο συρτάρι για τις γιορτές.
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες επιμένουν ότι το εν λόγω «σχέδιο της Κομισιόν» δεν θα τεθεί σήμερα στο τραπέζι για να ληφθεί απόφαση, δεδομένου ότι αντέδρασαν πολλοί ηγέτες για το «αιφνιδιαστικό» του πράγματος.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση χαιρέτησε τη δημιουργία αυτής της δύναμης, ωστόσο αντιδρά έντονα στις επιχειρούμενες δικαιοδοσίες «που πάνε να της δοθούν», αλλά και στις κοινές περιπολίες της στο Αιγαίο με τουρκικά πλοία.
Ειδικά σ' αυτό το τελευταίο η Αθήνα διεμήνυσε ότι η αντίδρασή της «θα φτάσει μέχρι και το βέτο», με το επιχείρημα ότι δίνεται «από το παράθυρο» η δυνατότητα στην Τουρκία να δρα στο Αιγαίο.
Μαρίνα Μάνη