20 Μαΐου 2013

Συμφωνίες «μαμούθ» ελλήνων εφοπλιστών - κινεζικών ναυπηγείων για 142 πλοία

Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε σημαντικό πελάτη της κινεζικής ναυπηγικής βιομηχανίαςΟι παραγγελίες υπογράφηκαν τον Απρίλιο, και αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% των πρόσφατων παγκόσμιων παραγγελιών των Ελλήνων εφοπλιστών.

Οι παραγγελίες «μαμούθ» υπογράφηκαν τον Απρίλιο, και αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% των πρόσφατων παγκόσμιων παραγγελιών των Ελλήνων εφοπλιστών, δήλωσε ο κ. Μουσουρούλης. Η ναυτιλία, περιλαμβανομένης και της ναυπηγικής βιομηχανίας, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς κλάδους για την οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
«Η Κίνα θα παραμείνει ένας σημαντικός παγκόσμιος εξαγωγέας και κατά την επόμενη δεκαετία, αλλά θα εξελιχθεί και σε ένα όλο και πιο σημαντικό εισαγωγέα» τόνισε ο έλληνας υπουργός. «Οι νέες παραγγελίες είναι η επένδυση των Ελλήνων εφοπλιστών για το μέλλον» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μουσουρούλης.Από την πλευρά του, ο Wang Qi, γενικός διευθυντής της ναυπηγικής επιχείρησης Waigaoqiao Shipbuilding Co, Ltd, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε σημαντικό πελάτη της κινεζικής ναυπηγικής βιομηχανίας.

Ως μία από τις μεγάλες ναυπηγικές εταιρείες της Κίνας, η Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding Co, Ltd έχει κατασκευάσει συνολικά 67 πλοία ελληνικών συμφερόντων τα τελευταία χρόνια, δηλαδή το 30% περίπου της συνολικής παραγωγής της εταιρείας εξήγησε ο Wang.

Σημειώνεται ότι για τις 17 - 21 Ιουνίου προγραμματίζεται επίσκεψη στην Αθήνα 20 σημαντικών κινεζικών επιχειρήσεων από τη Σαγκάη με ισχυρό ενδιαφέρον για επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες στην Ελλάδα. Η επίσκεψη συντονίζεται από το Invest in Greece και το Ελληνικό Προξενείο της Σαγκάης.

Στο μεταξύ, την υπογραφή δανειακής σύμβασης ύψους 69 εκατ. δολαρίων με την ελληνική εταιρεία Paragon Shipping Inc, που καλύπτει τη μερική χρηματοδότηση δύο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χωρητικότητας 4,800 TEU το καθένα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η China Development Bank.