20 Μαΐου 2013

Πρόταση Κυβέρνησης προς Τουρκία για "alish-verish" ;

http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/news/615x340/totallook_016.jpg
Πρόταση για "συμβιβασμό" κατέθεσε ενώπιον του Τούρκου Πρωθυπουργού, η κυπριακή κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και τον Oργανισμό Άμυνας της ΕΕ.
Σύμφωνα με έρευνα του επίκουρου καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Γιώργου Κέντα, η Λευκωσία, μέσω της διπλωματικής οδού, αφού δεν υπάρχει άλλο κανάλι επικοινωνίας, πρότεινε στην Τουρκία να αίρει το βέτο για ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό, με αντάλλαγμα, η Λευκωσία, να επιτρέψει στην Τουρκία να ενταχθεί στον Οργανισμό Άμυνας της ΕΕ.Η Κ.Δ επιδιώκει να ενταχθεί στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, μια προοπτική την οποία δεν επιθυμεί η Τουρκία

Η Τουρκία, από την πλευρά της, επιθυμεί να ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμοί Άμυνας. Η Κύπρος έχει μπλοκάρει τις προσπάθειες της Τουρκίας, η οποία επιδιώκει να γίνει μέλος του Οργανισμού, όμως προσκρούει στην άρνηση της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πρόταση για την «ανταλλαγή» έχει γίνει, αλλά η Τουρκία αντέδρασε απαξιωτικά, αφού δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδης, στη συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογο του Τ. Κέρρυ στις ΗΠΑ, προσπάθησε να προωθήσει και αυτή την άποψη, εκτιμά ο κ. Κέντας.

Αυτό γίνεται στην προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη να καταστήσει τον Τούρκο Πρωθυπουργό ως συνομιλητή για το κυπριακό, είπε ο κ. Κέντας. Ενέργεια στην οποία προέβη και ο τέως Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, που και πάλιν όμως προσέκρουσε στην αδιαλλαξία της Τουρκίας.
http://www.sigmalive.com/news/politics/46195