10 Μαρτίου 2015

Τελευταίοι και καταϊδρωμένοι στο Σύστημα Υγείας μεταξύ 36 χωρών, οι έλληνες

ESY
Οχι ότι δεν το φανταζόμασταν, αλλά η έκθεση Euro Health Consumer Intex για την κατάταξη των συστημάτων υγείας σε 36 χώρες επιβεβαίωσε αυτό που όλοι ξέρουμε: Στις τελευταίες θέσεις ( 28η ) βρίσκεται το σύστημα υγείας της χώρας μας και μάλιστα – όπως αποδεικνύει η μελέτη – κάθε πέρυσι και καλύτερα, αφού έχουμε υποχωρήσει κατά τρεις θέσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Συνοπτικά, όπως παρουσιάζει το σύστημα υγείας της Ελλάδας η έκθεση Euro Health Consumer Intex – είμαστε πρώτοι στο φακελάκι, δεύτεροι στις καισαρικές και προτελευταίοι στη νοσηλεία των ηλικιωμένων κατ΄οίκων, αλλά και στα δικαιώματα των ασθενών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ευρήματα αυτά στηρίχθηκαν σε διαπιστώσεις των ίδιων των ελλήνων ασθενών, όπως οι ίδιοι τα βίωσαν κατά την επαφή τους με το ελληνικό σύστημα υγείας. Κάτω από την Ελλάδα, βρίσκονται μόνο η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Βοσνία.

Και για να μην βιαστείτε να αποδώσετε τη χαμηλή θέση της χώρας μας στην ανθρωπιστική κρίση που την ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια, σας αναφέρουμε ότι χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοια με εμάς δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία βρίσκονται σε πολύ η υψηλότερη κατάταξη σε σχέση με την Ελλάδα.Παρ’όλα αυτά οι ερευνητές δέχονται ότι η Ελλάδα δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ίσως να μην ισχύουν τα συνήθη κριτήρια, προκειμένου να αναλυθεί η υποχώρηση του συστήματος Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα:
ESY.jpg3ΦΑΚΕΛΑΚΙ
Η μία και μοναδιακή πρωτιά μας είναι αρνητική και αφορά στα παράνομα φακελάκια που δίνουμε στους γιατρούς.
Στο ερώτημα «εάν έχετε δώσει «φακελάκι»» ( με κλίμακα στις απαντήσεις 1 = πάντα και 3 = ποτέ ), ο μέσος όρος των απαντήσεων που έδωσαν οι Ελληνες ήταν «1,3». Ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι πληρώνουμε σχεδόν πάντα και αυτή η παραδοχή μας ανεβάζει στην πρώτη και πιο αρνητική επίδοση ανάμεσα στις 36 χώρες.Στην ίδια κατηγορία ακολουθούν η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Σερβία, η Κροατία, η Αλβανία και η Κύπρος.Ποτέ δεν δίνουν φακελάκι στην Ιταλία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ενώ οι Ισπανοί βρίσκονται μια ανάσα από το «3», δηλαδή δεν πληρώνουν (σχεδόν) ποτέ κάτω από το τραπέζι.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ
ESY.jpg2
Η άγνοια και η παραπληροφόρηση του ασθενούς ποια πορεία να ακολουθήσει στη θεραπεία του μετά τη διάγνωση είναι το πρώτο σημαντικό χαρακτηριστικό του ελληνικού συστήματος υγείας. Ακολουθεί η άγνοιά του ως προς την εξέλιξη μιας επέμβασης ή μίας θεραπείας, ενώ σπανιότατα δίνεται η δυνατότητα στον ασθενή να ζητήσει και μια δεύτερη γνώμη.
Ετσι στα δικαιώματα των ασθενών κατέχουμε τη δεύτερη χειρότερη θέση μετά τη Βοσνία. Πολύ καλή εικόνα εμφανίζει η Πορτογαλία (6η θέση), ενώ πολύ ψηλότερα από την Ελλάδα είναι η Ιταλία (19η θέση) και η Ισπανία (23η).

Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη χειρότερη θέση
- Στη δυνατότητα των ηλικιωμένων να έχουν φροντίδα υγείας κατ΄ οίκον (τελευταία η Αλβανία) και
- στις καισαρικές τομές (τελευταία η Κύπρος), καθώς σ’αυτές τις δύο χώρες οι σχεδόν μισές γεννήσεις πραγματοποιούνται με καισαρική τομή. Ο κρίσιμος δείκτης της βρεφικής θνησιμότητας, ωστόσο, διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.
- την πέμπτη χειρότερη θέση καταλαμβάνουμε στον αριθμό  μεταμοσχεύσεων νεφρού.

ESY.jpg5
 Στις άλλες αρνητικές επιδόσεις μας (τέταρτη χειρότερη θέση) συγκαταλέγεται η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση πολυανθεκτικών στελεχών μικροβίων στα νοσοκομεία, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που υπέστησαν οικονομική κρίση, καθώς στην Ελλάδα δεν υπήρξε μείωση στην υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, γεγονός το οποίο φαίνεται ότι έχει συμβάλλει σοβαρά στην υψηλή συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων, που δεν υποχωρούν.Τέλος οι δαπάνες στην Ελλάδα για φαρμακευτικά σκευάσματα συνεχίζουν να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, με περιορισμένη λήψη φθηνών γενόσημων φαρμάκων.http://www.invitromagazine.gr/2015/03/02/teleftei-ke-kataidromeni-sto-sistima-igias-metaxi-36-choron-i-ellines/