10 Μαρτίου 2015

Εκτός εκλογών ο Φιντάν κατόπιν απαίτησης Ερντογάν

Έκπληξη προκάλεσε χθες βράδυ η ανακοίνωση του Τούρκου Αντιπροέδρου Μπουλέντ Αρίντς ότι ο Χακάν Φιντάν δεν θα είναι τελικά υποψήφιος στις γενικές εκλογές της 7ης Ιουνίου και επιστρέφει στα παλιά του καθήκοντα ως αρχηγός της ΜΙΤ. Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι τελικά έγινε και πάλι αυτό που ήθελε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς ο Χακάν Φιντάν παραιτήθηκε από αρχηγός της ΜΙΤ στις 7 Φεβρουαρίου και ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για βουλευτής. Οι φήμες έλεγαν ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου τον ήθελε δίπλα του και τον προόριζε για Υπουργό Εξωτερικών. Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογαν δεν είχε την ίδια άποψη και μάλιστα δήλωσε δημοσίως ότι δεν βλέπει θετικά την υποψηφιότητα του Χαχάν Φιντάν και πως αυτό το είπε ακόμη και στον Πρωθυπουργό. Παρά τις προσπάθειες να πειστεί ο Ταγίπ Ερντογάν, τελικά δεν άλλαξε γνώμη και στις 4 Μαρτίου έκανε δεύτερη δήλωση λέγοντας ότι ακόμη είναι ακόμη απογοητευμένος. "Εγώ τον έφερα σε εκείνο το πόσο και δεν θα έπρεπε να αποχωρήσει", είχε δηλώσει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Τελικά η βόμβα έσκασε χθες έπειτα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου του οποίου για δεύτερη φορά από τότε που εκλέγηκε Πρόεδρος προήδρευσε ο Ταγίπ Ερντογάν. Η ανακοίνωση έγινε από τον Μπουλέντ Αρίντς και ακολούθησε δήλωση του ιδίου του Χακάν Φιντάν ότι εγκαταλείπει την υποψηφιότητά του και επιστρέφει ως επικεφαλής της ΜΙΤ.

Πάντως πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δίκιο ότι ο Χακάν Φιντάν δεν έπρεπε να αποχωρήσει ειδικά σε μια κρίσιμη περίοδο για το Κουρδικό καθότι εκείνος είχε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Θεωρείται ότι είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει ώθηση στην διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού.

Μάλιστα κάποιοι εκτιμούν ότι τώρα ειδικά ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να δώσει βάρος στο Κουρδικό και θα επιδιώξει να μην καταφέρει το φιλοκουρδικό κόμμα ΗDP να περάσει το εκλογικό όριο του 10%. Και ο λόγος είναι πως αν το φιλοκουρδικό κόμμα καταφέρει να κερδίσει το 10% αυτό θα σημαίνει μειωμένες έδρες για το ΑΚΡ στην τουρκική εθνοσυνέλευση και επομένως αδύνατον να καταφέρει ο Ταγίπ Ερντογάν να προωθήσει το υπέρ-προεδρικό σύστημα.

Ο Χακάν Φιντάν εξάλλου ήταν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν και αυτό φάνηκε όταν στην πρώτη συνάντησή του που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ένας από τους δύο που τον συνόδευσαν στο δείπνο. Ο άλλος ήταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μάλιστα το κίνημα Γκιουλέν, πριν ακόμη ξεκινήσει επισήμως ο πόλεμος με τον Ταγίπ Ερντογάν, προσπάθησε να συλλάβει τον Χακάν Φιντάν τον Φεβρουάριο του 2012, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν βρισκόταν στο χειρουργικό τραπέζι. Ο Ταγίπ Ερντογάν παρενέβη άμεσα και εμπόδισε τη σύλληψή του.
Πηγή ΚΥΠΕ - See more at: http://www.sigmalive.com/news/international/213606/ektos-eklogon-o-fintan-katopin-apaitisis-erntogan#.dpuf