10 Μαρτίου 2015

H Δανία εποφθαλμιά τη Νότια Σουηδία

H Δανία εποφθαλμιά τη Νότια Σουηδία
Αν η Ελλάδα ζητούσε να προσαρτήσει την Αδριανούπολη και η Σλοβενία την Τεργέστη, σίγουρα θα ξεσπούσε ελληνοτουρκικός και ιταλοσλοβενικός πόλεμος αντιστοίχως. Οι Σκανδιναβοί όμως είναι πιο cool τύποι και αντιμετωπίζουν τέτοια πράγματα με ψυχραιμία. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Ούτε διαβήματα διαμαρτυρίας, λοιπόν, εκδόθηκαν από το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών ούτε κανένας πρέσβης ανακλήθηκε μετά το προκλητικό αίτημα του δημάρχου Κοπεγχάγης, Φρανκ Γένσεν, να προσαρτήσει την «πρωτεύουσα» της Νότιας Σουηδίας, Μάλμε, και ολόκληρη την περιφέρεια Σκόνε, για οικονομικούς, όπως είπε, λόγους!
Ναι, σωστά διαβάσατε. Ο δήμαρχος της δανέζικης πρωτεύουσας κατέθεσε επίσημο αίτημα να ενωθεί διοικητικά το δανέζικο νησί Ζέελαντ (όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Κοπεγχάγη) με τη σουηδική επαρχία Σκόνε, που ενώνονται διά θαλάσσης με την τεράστια οδική και σιδηροδρομική γέφυρα Ερεσουντ, μήκους 11 χιλιομέτρων.
Η νέα περιοχή θα υπάγεται στη Δανία και θα ονομάζεται «Μεγάλη Κοπεγχάγη» ή Ερεσουντ. «Η ένωση των δύο πόλεων θα δημιουργήσει ένα κέντρο 3,8 εκατομμυρίων κατοίκων με 11 πανεπιστήμια και 150.000 φοιτητές, ενώ αυτομάτως η περιοχή θα προσελκύσει τουριστικούς και επενδυτικούς πόρους, αφού πολλές πολυεθνικές θα μεταφέρουν εδώ την έδρα τους», επιχειρηματολόγησε ο δήμαρχος Γένσεν. Σημειώνεται πως η σουηδική επαρχία Σκόνε έχει πληθυσμό 1,3 εκατ. και η δανέζικη νήσος Ζέελαντ μαζί με την Κοπεγχάγη 2,5 εκατ.

Εντυπωσιάζει ομολογουμένως η άνεση με την οποία δύο κράτη-μέλη της Ε.Ε. συζητούν για… αλλαγή συνόρων χωρίς να κουνιέται φύλλο. Είναι όμως στην κουλτούρα των Σκανδιναβών. Φανταστείτε ότι η δήμαρχος του Μάλμε, Κατρίν Στιέρνφελντ, αντί να αστράψει και να βροντήξει όπως θα κάναμε στα Βαλκάνια, αντέτεινε διακριτικά πως «είναι νωρίς για μια τέτοια ένωση» και πως η προσάρτηση εδαφών «θα δημιουργούσε προβλήματα στη Σουηδία(!)».

Τη γνώμη της Στοκχόλμης δεν τη ζήτησε κανένας. Αλλωστε η πρωτεύουσα της Σουηδίας πέφτει μακριά και οι κάτοικοι του Μάλμε -ιδίως οι έμποροι- θεωρούν περισσότερο πρωτεύουσά τους τη διπλανή Κοπεγχάγη! Αλλες συντεταγμένες, άλλα ήθη.