17 Οκτωβρίου 2014

Πολλαπλά διπλωματικά πλήγματα στην Άγκυρα

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20141017/engine/assets_LARGE_t_420_54410847_type12713.jpg
  Του Κώστα Ράπτη Η τουρκική διπλωματία δεν διανύει τις καλύτερες μέρες της -καθώς η τυχοδιωκτική στάση της γείτονος στη συριακή κρίση δημιουργεί προβλήματα στην “εικόνα” της.
Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των πέντε νέων μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2015-2016 ήταν ενδεικτική. Η Νέα Ζηλανδία και η Ισπανία απέσπασαν τις δύο έδρες που αντιστοιχούν στην ομάδα των “Δυτικών και άλλων” χωρών, ενώ η Τουρκία αποκλείσθηκε, παρά την πολύμηνη διπλωματική προσπάθειά της να εκλεγεί. Μάλιστα στους τρεις γύρους της ψηφοφορίας η Τουρκία έλαβε 109, κατόπιν 73 και εντέλει 60 ψήφους (επί συνόλου 193) εκπλήσσοντας όσους τη θεωρούσαν ισχυρό διεκδικητή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ahmet Davutoglu είχε επανειλημμένα επισκεφθεί τους προηγούμενους μήνες την Νέα Υόρκη ως επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας για την προώθηση της υποψηφιότητας της χώρας του, ενώ τις τελευταίες ημέρες εγκαταστάθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο νυν υπουργός Εξωτερικών Mevlet Cavusoglu και την παραμονή της ψηφοφορίας παρέθεσε μεγάλη δεξίωση στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria.

Ήδη για να διασκεδάσει της εντυπώσεις από αυτή την αποτυχία, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται, ως δείγμα διεθνούς αναγνώρισης της Άγκυρας, ότι η γειτονική χώρα ασκεί από 1ης Ιουλίου την προεδρία του Διεθνούς Φόρουμ Μετανάστευσης και Ανάπτυξης, ενώ την 1η Δεκεμβρίου θα αναλάβει την προεδρία της G-20 και τον Μάιο του 2016 θα φιλοξενήσει την πρώτη Διεθνή Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, τα πλήγματα πολλαπλασιάζονται - και μάλιστα πλησιάζουν όλο και περισσότερο την καρδιά των τουρκικών εθνικών συμφερόντων.

Την ώρα που η Τουρκία καταγγέλλεται από τον ίδιο της τον κουρδικό πληθυσμό ότι επωφελείται της προέλασης του “Ισλαμικού Κράτους” στη Συρία και το Ιράκ για να επιφέρει πλήγματα στο ΡΚΚ και την συριακή αδελφή του οργάνωση PYD η Δύση εμφανίζεται να απλώνει το χέρι ακριβώς στους μεγάλους αντιπάλους της Άγκυρας.

Η εκπρόσωπος του State Department, Jen Psaki έκανε γνωστό ότι η αμερικανική πλευρά συνομιλεί εδώ και καιρό μέσω τρίτων με το PYD και το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε η πρώτη άμεση επαφή Αμερικανού διπλωματικού αξιωματούχου με την κύρια οργάνωση των Κούρδων της Συρίας, σχετικά με την πολιορκία της πόλης Kobane από τους τζιχαντιστές. Προφανώς η Ουάσιγκτον δεν δείχνει να κωλύεται από το γεγονός ότι έχει χαρακτηρίσει το ΡΚΚ ως “τρομοκρατική οργάνωση”, ούτε αρκείται αποκλειστικά στις συνομιλίες που έχει επί μακρόν με την Άγκυρα και οι οποίες, καίτοι αποκαλούνται “εποικοδομητικές”, δεν έχουν αποφέρει απτό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την επιχειρησιακή σύμπραξη της Τουρκίας στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Αλλά και στη Γερμανία, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Volker Kauder άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξοπλισμού του ΡΚΚ. "Γνωρίζω τα προβλήματα που έχει η Τουρκία με το PKK αλλά δεν μπορεί να αποτελεί λύση το να καθόμαστε αμέτοχοι και να παρακολουθούμε το Ισλαμικό Κράτος να καταλαμβάνει σημαντικές μεθοριακές πόλεις, εξελισσόμενο ραγδαία σε απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια", δήλωσε ο Kauder, παραβλέποντας το γεγονός ότι και η Ε.Ε. θεωρεί την κουρδική οργάνωση τρομοκρατική. Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι τυχόν παροχή βοήθειας προς το ΡΚΚ “θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μαζί με την Τουρκία και όχι εις βάρος της”.

Αλλά και η Γαλλία, χώρα η οποία συμπίπτει απολύτως με την Τουρκία στην άποψη ότι θα πρέπει να αναθερμανθεί το σχέδιο της “αλλαγής καθεστώτος” στη Δαμασκό, βρέθηκε να έχει τριβές με την Άγκυρα, μετά τις εκκλήσεις των Francois Hollande και Manuel Valls να ανοίξουν τα σύνορα με το Kobane, ώστε να ενισχυθούν οι υπερασπιστές της πολιορκούμενης πόλης.

“Είναι απαράδεκτο να μας ζητάτε να ανοίξουμε τα σύνορά μας χωρίς να διευκρινίζετε επακριβώς τι θα σηματοδοτεί η απόφαση αυτή”, απάντησε δημοσίως ο Davutoglu και επέμεινε ότι, εξαιρουμένων των Σύρων υπηκόων, δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να περάσει τα σύνορα για το Kobane – οπωσδήποτε όχι Τούρκοι πολίτες, καθώς η συμμετοχή τους στη διένεξη αντιβαίνει στο τουρκικό συνταγματικό δίκαιο.

(Αγωνιστές της τουρκικής, και όχι αποκλειστικά κουρδικής, Αριστεράς έχουν πάντως εισέλθει στο Kobane για να συμμετάσχουν στην απόκρουση της πολιορκίας και ορισμένοι από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με ανακοινώσεις των οργανώσεών τους).

Η ενόχληση του διεθνούς παράγοντα δεν αφορά μόνο τα τεκταινόμενα στην συρο-τουρκική μεθόριο, αλλά περιλαμβάνει και τις τυχοδιωκτικές κινήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο – όπου ως γνωστόν δεσμεύθηκε με ναυτική οδηγία για έρευνες του πλοίου Barbaros (με την υποστήριξη της φρεγάτας Gelibolu) περιοχή της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου ήδη πραγματοποιούνται κατάλληλα αδειοδοτημένες γεωτρήσεις της ιταλο-κορεατικής κοινοπραξίας ΕΝΙ-KOGAS.

Την υποστήριξη της Γαλλίας προς στην Κυπριακή Δημοκρατία για την “ελεύθερη αξιοποίηση των φυσικών της πόρων”, εξέφρασε προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών Romain Nadal, ενώ η Ιταλία προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για την παρενόχληση των δραστηριοτήτων της ΕΝΙ.

Όμως το ηχηρότερο μήνυμα όλων, απέστειλαν η Ρωσία και το Ισραήλ, που, σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, θα πραγματοποιήσουν στρατιωτικές ασκήσεις στο θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κύπρου, από τις 20 Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης ισχύος της τουρκικής ναυτικής οδηγίας.

Ειδικότερα, η Ρωσία, με ΝΟΤΑΜ δέσμευσε περιοχή για ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού, που περιλαμβάνουν δοκιμαστικές βολές ρουκετών. Αντίστοιχη ΝΟΤΑΜ εκδόθηκε και από το Ισραήλ για αεροναυτικές ασκήσεις ίδια χρονική περίοδο και καλύπτει τα όρια των θαλάσσιων οικοπέδων 2,3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και τμήμα του όρους Τρόοδος.

Προφανώς, παρά την ενίσχυση των ρωσο-τουρκικών εμπορικών σχέσεων λόγω του πολέμου κυρώσεων Μόσχας-Ε.Ε., το Κρεμλίνο δεν αποσύρει το ενδιαφέρον του από την Ανατολική Μεσόγειο, όπου το φίλιο καθεστώς Assad δίνει μάχη επιβίωσης. Άλλωστε, η ρωσική πλευρά ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Vladimir Putin με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο περιθώριο της Συνόδου Ασίας-Ευρώπης στο Μιλάνο.


Πηγή:www.capital.gr
Πηγή:www.capital.gr