18 Οκτωβρίου 2013

Πολεμικές ασκήσεις για την καταστολή πλήθους

Στρατιωτικά γυμνάσια παρακολουθεί ο πρωθυπουργός για να ανακτήσει ψήφους από τη Χ.Α. Μόνο που ο «Καλλίμαχος» αποσκοπεί στην αντιμετώπιση διαδηλώσεων, όπως καταγγέλλουν αντιπολεμικές κινήσεις και η Αριστερά
αντωνης σαμαρας νησος δοκος πολεμικες ασκησεις Του Μάνου Τσαλδάρη
 Λιτή και ενταγμένη στο τυπικό πλαίσιο ανάλογων περιπτώσεων ήταν η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά μετά την ολοκλήρωση της άσκησης «Πυρπολητής» στα νότια της νήσου Δοκός, την οποία παρακολούθησε ο πρωθυπουργός, με σκοπό να κερδίσει, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, τις χαμένες δεξιές ψήφους –από τη Χρυσή Αυγή– στις Ενοπλες Δυνάμεις και τoυς απόστρατους. Στο ίδιο πνεύμα εξάλλου εκτιμάται ότι κινείται και η σημερινή επανάληψη της άσκησης «Καλλίμαχος», που είχε γίνει πριν από περίπου δύο χρόνια και είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία την ενέτασσαν στα σχέδια της κυβέρνησης να χρησιμοποιείται ο στρατός στην καταστολή διαδηλώσεων.


Η διακλαδική άσκηση «Πυρπολητής» πραγματοποιήθηκε χθες υπό καταρρακτώδη βροχή, ωστόσο, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός την παρακολούθησε έως το τέλος με ενδιαφέρον. Μετά (χωρίς να αναφερθεί στα προβλήματα των στρατιωτικών) δήλωσε: «Αυτή η δύσκολη απαιτητική διακλαδική άσκηση δείχνει το υψηλό φρόνημα, την ετοιμότητα, την αποφασιστικότητα και την αρτιότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Και σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά ο τόπος, μας γεμίζει όλους με περηφάνια».

Στο μεταξύ, σήμερα ξεκινά στην περιοχή Νέα Σάντα στο Κιλκίς η άσκηση με την ονομασία «Τάλως 13», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αξιολόγησης του σχηματισμού «HELBROC» και στην οποία συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουκρανία. Ο σχηματισμός είναι ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός που λαμβάνει εντολές από την Ε.Ε. και επεμβαίνει, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, κατόπιν απόφασης αποκλειστικά και μόνο του ΟΗΕ.

Στις διαταγές του ΟΗΕ

Σύμφωνα, δε, με τους επιτελείς «η ομάδα θα εκπαιδευτεί στο να παρέχει ασφάλεια, ώστε να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στις περιοχές που επεμβαίνει ο ΟΗΕ όπου δεν υπάρχει αστυνομία». Προσθέτουν ακόμη ότι «οι άνδρες της ομάδας δεν φέρουν όπλα, παρά μόνο ασπίδες και κλομπ, και μπαίνουν ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες προκειμένου να μη λεηλατηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και για να μην επιτραπούν συμπλοκές μεταξύ των αντιμαχόμενων κοινωνικών ομάδων».

Εντούτοις, η «Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση» υποστηρίζει ότι πρόκειται για άσκηση καταστολής πλήθους η οποία έχει μακρά ιστορία. Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα που διατηρεί η κίνηση, αναδημοσιεύεται κείμενο του «Ριζοσπάστη» της 7ης Φεβρουαρίου του 2011, στο οποίο αναφέρεται σειρά ανάλογων ασκήσεων. Ενδεικτικά υπογραμμίζεται ότι:

* Η πρώτη άσκηση καταστολής διαδηλώσεων από ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκε στις 13 Μάρτη 2002, στη Βέροια, στο πλαίσιο άσκησης του Β΄ Σώματος Στρατού, με σκοπό την προετοιμασία των «ειρηνευτικών αποστολών» για την αντιμετώπιση «ατάκτων ομάδων» άμαχων πολιτών.

* Στις 13-15 Ιούνη 2006, στο 951 Τάγμα Στρατονομίας στου Παπάγου, έγινε άσκηση «αντιμετώπισης διαδηλωτών» που, σύμφωνα με το σενάριο, διαδήλωναν κατά του ΝΑΤΟ και ένας αριθμός τους επιχείρησε να περάσει την πύλη του στρατοπέδου.

* Στις 29 Ιούλη 2008, σε Πεδίο Βολής της Νέας Περάμου Αττικής έγινε άσκηση, στην οποία, σύμφωνα με το ΓΕΣ, «δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση τμημάτων σε επιχειρήσεις εντός κατοικημένου τόπου» και ειδικότερα σε «Στρατιωτικές Επιχειρήσεις σε Αστικό Εδαφος», ενώ η άσκηση διεξήχθη «εναντίον εχθρού που μπορεί να έχει αναμειχθεί με ομάδες πολιτών». Η προηγούμενη άσκηση «Καλλίμαχος» έγινε στις 3 και 4 Φεβρουαρίου 2011 από διάφορα τάγματα της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ΠΟΝΤΟΣ, με έδρα τη Νέα Σάντα Κιλκίς στην περιοχή Κορομηλά.