18 Οκτωβρίου 2013

Σ. Αραβία: Παραιτήθηκε λίγο μετά την εκλογή της ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας


Σ. Αραβία: Παραιτήθηκε λίγο μετά την εκλογή της ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας
Για πρώτη φορά στην 67χρονη ιστορία του ΟΗΕ παραιτείται χώρα από μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας λίγη ώρα μετά την άνετη εκλογή της από την Γενική Συνέλευση. Η παραίτηση της Σαουδικής Αραβίας ήταν εντελώς απροσδόκητη επειδή η υποψηφιότητα της ήταν από μήνες γνωστή και υποστηρίχθηκε ένθερμα από τα περισσότερα μουσουλμανικά κράτη και τις ΗΠΑ.
Πολύ μεγαλύτερη όμως ήταν η έκπληξη από τις εξηγήσεις τις οποίες έδωσε το σαουδικό υπουργείο Εξωτερικών. Καταλογίζει «ευθύνες» στο Συμβούλιο για την «ανικανότητά» του να επιλύσει το Παλαιστινιακό και να ανατρέψει τον Μπασάρ Αλ Ασαντ στη Συρία.

Ανακοίνωση του υπουργείου στη Ριαντ αναφέρει ότι «το Συμβούλιο απέτυχε στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων του στη Συρία» γεγονός που «επιτρέπει» στο καθεστώς του προέδρου Ασαντ «να συνεχίζει τη σφαγή του λαού του και να κάνει χρήση χημικών οπλών ατιμώρητα. Αυτό αποτελεί απόδειξη και δείγμα της ανικανότητας του Συμβουλίου Ασφάλειας να εκτελέσει το έργο του και να αναλάβει τις ευθύνες του».
Η Σαουδική Αραβία, δογματικά εχθρική στους Αλεβίτες που κυβερνούν την Συρία, από την πρώτη στιγμή των συγκρούσεων υποστήριξε όσο καμία άλλη αραβική  χώρα τους αντικυβερνητικούς με χρήματα και όπλα, είναι όμως η πρώτη φορά που κάνει μια τέτοια «θεαματική» ενέργεια. Αυτή η κίνηση ασφαλώς θα έχει συνέχεια και αντιδράσεις.
Η ανακοίνωση του σαουδικού υπουργείου Εξωτερικών έφερε σε δύσκολη θέση και τον αντιπρόσωπο της Σαουδικής Βασιλικής Αυλής στον ΟΗΕ, τον πρέσβη Αμπνταλάχ αλ-Μουαλίμι. Αμέσως μετά την  επιτυχία της χώρας του στο Συμβούλιο δήλωσε ότι «η εκλογή αποτελεί μια αντανάκλαση της πολύχρονης πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας η οποία υποστηρίζει την μετριοπάθεια και την λύση των διάφορων με ειρηνικά μέσα».
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=535488