18 Οκτωβρίου 2013

ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΓΙΑ ΟΛΜΟ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΣΤΟ ΚΙΛΙΣ Η Τουρκία έπληξε ισλαμική οργάνωση σε συριακό έδαφος

Για πρώτη φορά η Τουρκία χτύπησε θέσεις της αντικαθεστωτικής ισλαμιστικής οργάνωσης προσκείμενης στην Αλ Κάιντα στη Συρία, αφού προηγουμένως το τουρκικό έδαφος δέχθηκε πυρά από αυτήν. Σε ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου αναφέρεται ότι την περασμένη Τρίτη στη 1.30 το μεσημέρι έπεσε όλμος σε σημείο που απέχει 450 μέτρα από το τουρκικό συνοριακό φυλάκιο στο Κίλις, δίχως όμως να εκραγεί.
Κούρδος μαχητής στη συριακή Ρας-Αλ-Αΐν, κοντά στα τουρκικά σύνορα
Κούρδος μαχητής στη συριακή Ρας-Αλ-Αΐν, κοντά στα τουρκικά σύνορα  

Οι τουρκικές δυνάμεις απάντησαν με τέσσερις βολές εναντίον των θέσεων της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος Ιράκ Δαμασκού», η οποία δραστηριοποιείται στη βόρεια Συρία.Σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση του επιτελείου, την ίδια μέρα 85 μαχητές της «Ταξιαρχίας Βόρειας Καταιγίδας», που πρόσκειται στον «Ελεύθερο Στρατό Συρίας», παραδόθηκαν στις τουρκικές αρχές. Εξ αυτών απελάθηκαν οι 84, ενώ συνελήφθη ο ένας.

Συγκρούσεις στην Αζάν
Σημειώνεται ότι εδώ και περίπου ένα μήνα συνεχίζονται στην περιοχή Αζάν στη βόρεια Συρία οι συγκρούσεις μεταξύ της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος Ιράκ Δαμασκού» και της «Ταξιαρχίας Βόρειας Καταιγίδας». Παράλληλα συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των ισλαμιστικών «Αλ Νούσρα» και «Ισλαμικό Κράτος Ιράκ Δαμασκού» και της οργάνωσης των Κούρδων της Συρίας «PYD» (Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας).Τα εδάφη που γειτνιάζουν προς τα σύνορα εδώ και λίγο καιρό έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ ισλαμιστών, Κούρδων και «Ελεύθερου Στρατού», πράγμα το οποίο, μαζί με τις εναλλασσόμενες ισορροπίες μεταξύ των αντιμαχομένων, αντιμετωπίζει και η Τουρκία. Εκτός από τους 85 άντρες που κατέφυγαν στην Τουρκία, ένα μέρος των μαχητών της «Ταξιαρχίας Βόρειας Καταιγίδας» προσχώρησε στην κουρδική PYD.

Τέλος, σε άλλη ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου αναφέρεται ότι προχθές δύο τουρκικά μαχητικά F 16 αναχαίτισαν συριακό MIG 21, το οποίο έκανε αναστροφή 3,2 ν.μ. πριν από τα τουρκοσυριακά σύνορα στην Αντιόχεια (Χάταϊ). Την ίδια μέρα τουρκικά μαχητικά αναχαίτισαν συριακό ελικόπτερο IL 76 το οποίο πλησίαζε προς το τουρκικό έδαφος στο Νουσάιμπιν του νομού Μαρντίν. Το ελικόπτερο έκανε αναστροφή 2,5 ν.μ. πριν από τα σύνορα.