18 Οκτωβρίου 2013

Νικητής εντός και εκτός ΗΠΑ

http://www.teaparty.org/wp-content/uploads/2013/09/pic_giant_091613_SM_Congress-Exemption-for-Obamacare-300x175.jpg
Πριν από μερικές εβδομάδες, οι ακραίοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ζούσαν με τη φαντασίωση ότι μπορούν να αναγκάσουν τον Λευκό Οίκο σε συνθηκολόγηση με τον εκβιασμό της χρεοκοπίας των ΗΠΑ. Σήμερα διαπιστώνουν ότι έκαναν πολιτικό χαρακίρι, με τη δημοτικότητα του Ομπάμα να εκτοξεύεται στα ύψη.Πριν από δύο μήνες ο Ομπάμα φαινόταν αμήχανος και αναποφάσιστος απέναντι στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, έτοιμος να εξαπολύσει πυραύλους κατά της Συρίας, χωρίς όμως πολιτική πρόταση για την επίλυση της σύγκρουσης.
Σήμερα έχει δρομολογήσει ένα άνοιγμα απέναντι στο Ιράν που μπορεί να συγκριθεί με την τολμηρή στροφή των Νίξον-Κίσινγκερ απέναντι στην Κίνα του Μάο το 1971-72. Πριν από τρεις μήνες η υπόθεση Σνόουντεν έμοιαζε να οδηγεί σε νέα ψυχροπολεμική υποτροπή τις σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας. Σήμερα Ομπάμα και Πούτιν, αρχής γενομένης από τη Συρία και το Ιράν, δείχνουν πρόθυμοι να παραμερίσουν την καχυποψία στις διμερείς σχέσεις.

Ο κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω είναι οι ξεκάθαρες και αποφασιστικές επιλογές του Λευκού Οίκου με το μικρότερο δυνατό κόστος και εναντιώσεις:Στο εσωτερικό, το Tea Party έδωσε στο Obamacare την ευρύτερη πλειοψηφική αποδοχή που δεν είχε καταέρει να του προσδώσει ο ένοικος του Λευκού Οίκου.Σε ό,τι αφορά τη Συρία και το Ιράν, ο Ομπάμα χειρίζεται μέχρι στιγμής επιτυχώς τις επιφυλάξεις, αντιρρήσεις και ανησυχίες τόσο της Σαουδικής Αραβίας όσο και του Ισραήλ.

Ο Ομπάμα θα μείνει στην Ιστορία ως ο πρόεδρος που εγκατέλειψε την τακτική της άχρωμης κεντρώας συμβιβαστικής σύνθεσης στο εσωτερικό και της προληπτικής αναζήτησης στήριξης από τα ισχυρά λόμπι σε κάθε πρωτοβουλία εξωτερικής πολιτικής. Επέλεξε τις καθαρές λύσεις που αφήνουν στην αντίπαλη πλευρά το κόστος της εναντίωσης.

Η λύση που απέτρεψε τη χρεοκοπία των ΗΠΑ είναι προσωρινή και η αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου πρέπει να προτείνει συνολική οριστική λύση μέχρι τις 13.12 για να μη βρεθεί η χώρα ξανά μπροστά σε ενδεχόμενη στάση πληρωμών στις 15.1.Είναι φανερό ότι το πρόβλημα πλέον αφορά αποκλειστικά τους Ρεπουμπλικάνους, που καλούνται να καταβάλουν το κόστος μιας εσωκομματικής εκκαθάρισης λογαριασμών.
kapopoulos@pegasus.gr
 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ