01 Αυγούστου 2013

ΑΕΙ: Ανάγκη για Αμυντική Συνεργασία Ανατολικής Μεσογείου

Ως απειλή θεωρεί το Ισραήλ και την Κύπρο, η Άγκυρα, για τα τουρκικά συμφέροντα ενέργειας στη Μεσόγειο. Όπως αποκάλυψε χθες ρεπορτάζ του Σίγμα, η Αμερικανική δεξαμενή σκέψης, American Enterprise Institute, σε έκθεσή της, κρούει το κώδωνα του κινδύνου για πιθανή επέμβαση των Τούρκων στην Κύπρο, λόγω φυσικού αερίου.
Σε αποκλειστική δήλωσή του στο Σίγμα, ο Niklas Anzinger, λέκτορας της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης που είχε την ευθύνη για την έκθεση επισημαίνει την αρνητική στάση του Έρτογάν.

Κληθείς να απαντήσει σε σχέση με τις πιθανές μελλοντικές κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε χαρακτηριστικά:  “Η Τουρκική διοίκηση δεν φρόντισε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της με το Ισραήλ, μετά την επιδείνωση των σχέσεων των δυο χωρών.  Ακόμη κι αν η ενεργειακή συνεργασία θα μπορούσε να έχει οικονομικό όφελος για τις δύο πλευρές, οι Ισραηλινοί είναι ενοχλημένοι από την αλαζονεία του Ερτογάν» επεσήμανε.Ο κ. Anzinger, τόνισε το γεγονός ότι ο Ερτογάν παραμένει αδιάλλακτος σε ότι αφορά διαβουλεύσεις για τη λύση του Κυπριακού.

Η Αμερικανική δεξαμενή σκέψης, προτείνει συνεταιρισμό για την άμυνα της ανατολικής Μεσογείου από τις τουρκικές απειλές. Καλεί ευθέως την Ουάσιγκτον να προχωρήσει τάχιστα προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να καλυφθούν αμυντικά τα δικαιώματα του Ισραήλ και της Κύπρου σε ότι αφορά τις ενεργειακές έρευνες προστατεύοντας τις δύο χώρες από γειτονικά κράτη καθώς και την τρομοκρατία της Μέσης Ανατολής. 
.sigmalive.com/