01 Αυγούστου 2013

Τι είπε ο Λέτα και δεν είπε ο Σαμαράς

Αν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και όχι ο Ενρίκο Λέτα, σίγουρα τα ελληνικά ΜΜΕ θα είχαν ενδιαφερθεί πολύ περισσότερο, μια και ο υπόδικος δεξιός Ιταλός πρώην πρωθυπουργός ήξερε να πλασάρει τον εαυτό του στον τηλεοπτικό φακό, δίνοντας «πιπεράτες» ειδήσεις, στην πλειονότητά τους όχι πολιτικές.Αναμφίβολα ο νυν Ιταλός πρωθυπουργός, τον οποίο, ως φαίνεται, ούτε τα ιταλικά ΜΜΕ ούτε οι Ιταλοί έχουν σε μεγάλη εκτίμηση, δεν είναι τόσο επικοινωνιακός όσο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στην Αθήνα όμως ο Ε. Λέτα μίλησε πολιτικά και είπε όσα δεν είπε ο Α. Σαμαράς.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν απέφυγε να σχολιάσει - όπως έκανε ο Ελληνας πρωθυπουργός- τις πρόσφατες δηλώσεις της αντιπροέδρου της Ε.Ε. Βίβιαν Ρέντινγκ, ότι η τρόικα βαίνει προς το τέλος της και δεν μπορεί να είναι πλέον αποδεκτή από τους ευρωπαϊκούς λαούς όσο αποφασίζει πίσω από κλειστές πόρτες. Σε αυτή την απάντηση άσκησε κριτική στην τρόικα και είπε ότι αν από την αρχή δεν είχε γίνει λάθος σχεδιασμός του ελληνικού προγράμματος, τότε ούτε τόσες απολύσεις θα είχαμε στην Ελλάδα ούτε τόση ανεργία ούτε τόση ύφεση. Φώναξε, δηλαδή, αυτό που δεν τολμά να ψελλίσει η ελληνική πολιτική ηγεσία προς το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. 

Οτι το ελληνικό πρόγραμμα ξεκίνησε λάθος, συνέχισε και συνεχίζει λάθος και, χωρίς ευνοϊκές αλλαγές, θα βρει τοίχο. Κακώς απέφυγε το σχολιασμό ο κ. Σαμαράς, που έκανε μια ντρίμπλα γύρω από τον εαυτό του και περιορίστηκε να πει ότι πρώτος στόχος για την Ελλάδα παραμένει το πρωτογενές πλεόνασμα, για να μην εκλάβουν λάθος μηνύματα το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες.

Το δεύτερο πράγμα που είπε ο Ενρίκο Λέτα είναι πως αν μέσα στο 2014 δεν βρεθεί λύση στην ελληνική κρίση, τότε στις ευρωεκλογές οι πολίτες θα επιλέξουν τον ευρωσκεπτικισμό και τα κόμματα του ευρωσκεπτικισμού. Δηλαδή συντάχθηκε με όσους γράφουν εδώ και καιρό στο διεθνή και ελληνικό Τύπο ότι αν η ευρωπαϊκή πολιτική -και στην Ελλάδα- δεν αλλάξει ρότα, τότε οι ευρωεκλογές του επόμενου Μαΐου μπορεί να εξελιχθούν στην αρχή του τέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δεν έχουν λάθος όσοι υποστηρίζουν, γραπτώς ή προφορικώς, ότι οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού στην Αθήνα είχαν βασικό στόχο να ακουστούν στο εσωτερικό της Ιταλίας.
Η σκοπιμότητα άλλωστε και η πολιτική είναι έννοιες απολύτως συνυφασμένες. Το ερώτημα είναι γιατί ο Α. Σαμαράς, ενώ αναδεικνύει τη σημασία κοινού βηματισμού του ευρωπαϊκού Νότου έναντι στη γερμανική (κυρίως) επιδρομή, αποφεύγει να μιλήσει με τον ίδιο τρόπο. 

Το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, η μεγαλύτερη και πιο αξιόπιστη δημοσκόπηση στην Ε.Ε., ήταν εξόχως ανησυχητικό.Στα πολιτικά κόμματα έχει εμπιστοσύνη μόνο το 16% των πολιτών της Ε.Ε., ποσοστό μόλις 4% στην Ελλάδα.Την κυβέρνησή τους δεν εμπιστεύεται το 71% των πολιτών στην Ε.Ε., όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα φτάνει το 90%.Το Κοινοβούλιό τους δεν εμπιστεύεται το 68% των πολιτών στην Ε.Ε. και το 89% των Ελλήνων πολιτών.Και την Ε.Ε. δεν εμπιστεύεται το 60% των πολιτών της, ανάμεσα σε αυτούς και το 80% των Ελλήνων πολιτών.Αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά, με αυτά τα δεδομένα η Ε.Ε. πάει σε εκλογές σε λιγότερο από δέκα μήνες. Και όταν προκύψει το αποτέλεσμα-βόμβα στα θεμέλιά της, όλοι θα τρέξουν να γράψουν τι έφταιξε...
http://www.enet.gr