26 Απριλίου 2013

Στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου το Ιράκ

getFile (17)Της Βίκυς Καπετανοπούλου'
 Εντείνονται οι φόβοι για ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου στο Ιράκ, εξαιτίας της κλιμακούμενης εξέγερσης των σουνιτών μουσουλμάνων κατά της κυριαρχούμενης από σιίτες κυβέρνησης του Νούρι αλ Μαλίκι. Η κατάσταση στη χώρα κινδυνεύει να ξεφύγει και πάλι εκτός ελέγχου, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την ιστορική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων τον Δεκέμβριο του 2011, καθώς τουλάχιστον 78 άνθρωποι έχουν πέσει θύματα της διαθρησκευτικής βίας τα τελευταία 24ωρα σε όλη τη χώρα, οι δύο εναπομείναντες σουνίτες υπουργοί υπέβαλαν την παραίτησή τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι πρόσφατες περιφερειακές εκλογές βάφτηκαν στο αίμα, ενώ σε δύο σουνιτικές επαρχίες η ψηφοφορία ανεστάλη ώς τον Ιούλιο λόγω των πολύνεκρων ταραχών.


Ισχυρές δυνάμεις του στρατού έκαναν προχθές επιδρομή σε καταυλισμό διαδηλωτών στη σουνιτική πόλη Χαουίζα στο βόρειο Ιράκ, η οποία εδώ και πέντε μήνες έχει γίνει επίκεντρο των διογκούμενων διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης, που δέχεται σφοδρές επικρίσεις ότι κρατά συστηματικά στο περιθώριο τον σουνιτικό πληθυσμό της χώρας – άλλοτε πανίσχυρο επί προεδρίας του ομόθρησκού τους Σαντάμ Χουσεΐν. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το μακελειό που ακολούθησε, με δεκάδες νεκρούς. Κυβερνητικές πηγές επιρρίπτουν την ευθύνη στους διαδηλωτές, οι οποίοι -όπως λένε- έκρυβαν στις τάξεις τους εξτρεμιστές με βαρύ οπλισμό που άνοιξαν πρώτοι πυρ κατά των στρατιωτών. Σουνίτες πολιτικοί, από την άλλη, υποστηρίζουν ότι ο στρατός άρχισε να πυροβολεί άοπλους πολίτες, χωρίς καμία πρόκληση.

Η σπίθα είχε ανάψει και δεν άργησε να πυροδοτήσει κύμα βίας σε πολλές πόλεις κοντά στο Κιρκούκ. Ενοπλοι έκαναν έφοδο σε στρατιωτική βάση και πυρπόλησαν σιιτικό τέμενος στο Σουλεϊμάν Μπεκ, πριν εξαναγκαστούν σε υποχώρηση από ελικόπτερα του στρατού. Απολογισμός, τουλάχιστον 18 νεκροί. Ενέδρα σε αυτοκινητοπομπή κοντά στο Τικρίτ στοίχισε τη ζωή σε 3 στρατιώτες. Στο Ραμάντι πυρπολήθηκε στρατιωτικό τζιπ, προκαλώντας τον θάνατο άλλων 3 στρατιωτών. Στη Μοσούλη εξαγριωμένο πλήθος εισέβαλε σε αστυνομικό τμήμα. Νοτιότερα, στη Βαγδάτη, άλλοι 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου. Ο φαύλος κύκλος του αίματος και της αντεκδίκησης μοιάζει να μην έχει τέλος.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, ο πρωθυπουργός αλ Μαλίκι διόρισε ειδική επιτροπή για τη διερεύνηση του μακελειού στον καταυλισμό της Χαουίζα, με επικεφαλής τον σουνίτη αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και την υπόσχεση για τιμωρία των υπευθύνων και αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων. Ωστόσο σκληροπυρηνικοί σουνίτες φύλαρχοι, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, προειδοποιούν ανοιχτά για τον κίνδυνο μαζικού ξεσηκωμού του σουνιτικού πληθυσμού της χώρας, την ώρα που μαχητές σιιτικών πολιτοφυλακών απειλούν να ξαναπάρουν τα όπλα.