26 Απριλίου 2013

Η συνάντηση Ομπάμα - Σαμαρά


http://i.usatoday.net/communitymanager/_photos/the-oval/2011/03/25/aaaa-obamax-large.jpgΤου Αθανασιου Έλλις
Εχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την εκλογή του κ. Αντώνη Σαμαρά στην πρωθυπουργία και ακόμη δεν έχει υπάρξει συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Είναι αξιοπερίεργο αν λάβει κανείς υπόψη του τη σημασία που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην κρίση της Ευρωζώνης και τον «πρωταγωνιστικό» ρόλο που εκ των πραγμάτων διαδραματίζει η Ελλάδα σε αυτή.
Στις συνόδους κορυφής του G8 και του ΝΑΤΟ, τις οποίες φιλοξένησε ο κ. Ομπάμα τον περασμένο Μάιο στην Ουάσιγκτον και στο Σικάγο, αναφέρθηκε επανειλημμένως στην Ελλάδα και την ελληνική κρίση, υπογραμμίζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο θα τη διαχειρισθεί η κυβέρνηση της χώρας θα έχει σημαντικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή και κατ’ επέκταση την παγκόσμια οικονομία.

Στο κρίσιμο διάστημα ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ο κ. Ομπάμα παρενέβη ευθέως, όπως και άλλοι σημαντικοί ηγέτες, καλώντας τους Ελληνες πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Αυτό έγινε, και τόσο η Ευρώπη όσο και ο υπόλοιπος κόσμος δεν έκρυψαν την ανακούφισή τους.

Ο κ. Σαμαράς δεσμεύθηκε για την υλοποίηση του προγράμματος, οι εταίροι στήριξαν τη νέα προσπάθεια με περαιτέρω ελαφρύνσεις και υποσχέθηκαν και άλλες εάν η χώρα πετύχει τα αναγκαία πρωτογενή πλεονάσματα, και τώρα όλοι προσβλέπουν στην επιτυχία του εγχειρήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε αυτό το νέο κλίμα που έχει δημιουργηθεί, η κ. Αγκελα Μέρκελ συναντήθηκε επανειλημμένως με τον Ελληνα πρωθυπουργό και εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλει. Ανάλογη συμπεριφορά επιδεικνύουν και άλλοι σημαντικοί ηγέτες, όπως και η κ. Κριστίν Λανγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Στο γεωπολιτικό επίπεδο, η οικοδόμηση μιας νέας σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία περιγράφεται και από τα δύο μέρη ως «στρατηγική» -στα μέσα Ιουνίου θα διεξαχθεί ελληνοϊσραηλινό διακυβερνητικό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας- έχει την ένθερμη υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον προσκεκλημένος της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής στο ετήσιο συνέδριο της οποίας θα μιλήσει στις 3 Ιουνίου, ενώ θα συναντηθεί και με κορυφαίους γερουσιαστές και βουλευτές.

Παράλληλα, η ενεργειακή διάσταση που προκύπτει από την πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κύπρο και την Ελλάδα ανοίγει νέους ορίζοντες και ίσως συντελέσει σε περαιτέρω διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης, κάτι που αποτελεί πάγιο στρατηγικό στόχο των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, η εξελισσόμενη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που επιβεβαιώθηκε στο δεύτερο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που διεξήχθη στις 4 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, ικανοποιεί την αμερικανική πλευρά, η οποία ελπίζει ότι μετά την εκλογή Αναστασιάδη στην Κύπρο, και αφού η Λευκωσία αρχίσει να ξεπερνά το οικονομικό σοκ που υπέστη, θα καταστεί δυνατή μια νέα απόπειρα επίλυσης του Κυπριακού.

Παρά την κρίση, η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει ρόλο στο Μεσανατολικό, αξιοποιώντας τους παραδοσιακούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο και τη νέα φιλία με το Ισραήλ, ενώ παραμένει παράγοντας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η μετεξέλιξή της σε πύλη εισόδου των ασιατικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά τής προσδίδει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου.