21 Αυγούστου 2016

Μετά το deal Πούτιν-Ερντογάν Γράφει ο Γιώργος Παυλόπουλος

https://o.twimg.com/2/proxy.jpg?t=HBhEaHR0cDovL2kuc296Y3UuY29tLnRyL3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDE2LzA4L2Jhc2xpa3Npei0xLTI5Ny5qcGcU4A0UmAccFIQGFJQDAAAWABIA&s=1vU5OrrYhbzFIFEigQjnq5fXkJliZqVC7CikLen6EG0
Oσοι, ενδεχομένως, αναρωτιούνταν ποιο ήταν το αντάλλαγμα το οποίο ζήτησε ο Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να επισκεφθεί και να «προσκυνήσει» τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη γενέτειρά του, οι εξελίξεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στη Συρία και ειδικά στο βόρειο τμήμα της ίσως περιέχουν την απάντηση που ψάχνουν. Κι αυτό διότι η υπό συγκρότηση συμμαχία Ρωσίας και Τουρκίας, στην οποία θα συμμετέχει το Ιράν (πιθανότατα δε και η Κίνα), φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα υπέρ της Άγκυρας και σε βάρος των Κούρδων οι οποίοι είχαν, μέχρι σήμερα, καταφέρει να επιβάλουν την κυριαρχία τους στην περιοχή, μετά από τις συνεχείς σκληρές και αιματηρές μάχες που έδωσαν με τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

Ο χθεσινός βομβαρδισμός που υπέστη από αεροσκάφη του συριακού καθεστώτος η πόλη Χάσακα, η οποία ελέγχεται από την κουρδική οργάνωση YPG, έρχεται να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές. Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του πενταετούς εμφυλίου, αυτή είναι η πρώτη φορά που ο στρατός του Μπασάρ αλ-Άσαντ στρέφεται κατά των Κούρδων, στους οποίους η Δαμασκός είχε μέχρι στιγμής εκχωρήσει ντε φάκτο αυτονομία, στρέφοντάς τους εναντίον των τζιχαντιστών. Κι αυτοί με τη σειρά τους, έχοντας τη βοήθεια των Αμερικανών και ειδικά μετά και την εμπλοκή των Ρώσων στις συγκρούσεις, η οποία αντικειμενικά τους βοήθησε, κατάφεραν να κερδίσουν σημαντικό έδαφος και να κάνουν όνειρα συγκρότησης ενός αυτόνομου κράτους στην περιοχή, κατά τα πρότυπα του βορείου Ιράκ.

Ευρισκόμενος, λοιπόν, αντιμέτωπος με τον κουρδικό... εφιάλτη και όντας σχεδόν πλήρως απομονωμένος, ο «σουλτάνος» Ερντογάν επέλεξε να αλλάξει γραμμή πλεύσης και να προσεγγίσει τον Ρώσο «τσάρο», αποφασισμένος να χαμηλώσει τον πήχη των φιλοδοξιών του και να θυσιάσει λίγη από την περηφάνεια του προκειμένου να γλιτώσει από ένα σενάριο που θα ισοδυναμούσε με γεωπολιτικό σεισμό για την Τουρκία και θα έφερνε τον ίδιο σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Η «κωλοτούμπα» του είναι, μάλιστα, τόσο εντυπωσιακή ώστε όχι μόνο εγκαταλείπει τα... φιλαράκια του στον Isis, αλλά ταυτόχρονα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του διαρρέουν ότι η επόμενη μέρα στη Συρία μπορεί να περιλαμβάνει και τον σημερινό μονάρχη της, του οποίου μέχρι πρόσφατα ο ίδιος και οι συνεργάτες του ζητούσαν κυριολεκτικά την κεφαλί επί πίνακι!

Μετά από αυτό, ο Άσαντ και οι Ρώσοι σύμμαχοί του είναι προφανές ότι δεν έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη τους Κούρδους για να εκβιάζουν τον Ερντογάν και ετοιμάζονται να επανακαθορίσουν τη στάση τους στη Συρία. Εάν δε οι «λογαριασμοί» που κάνουν τους οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι έχουν να κερδίσουν περισσότερα από τη συμμαχία με την Άγκυρα παρά βοηθώντας τους Κούρδους, τότε είναι βέβαιο ότι θα τους «αδειάσουν» εντυπωσιακά και θα τους βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό, θέτοντας το εξής δίλημμα: Είτε θα εγκαταλείψετε τα σχέδια της ανεξαρτησίας είτε θα συντριβείτε -τόσο απλά.

Στην υπόθεση, όπως προαναφέρθηκε, εμπλέκεται και η Τεχεράνη, η οποία επίσης έχει συμφέρον να δει τις φιλοδοξίες των Κούρδων να ψαλιδίζονται, καθώς στο έδαφος του Ιράν υπάρχει ισχυρή μειονότητα. Έτσι, κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση που έκανε την περασμένη Τρίτη ο Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Η Τουρκία και το Ιράν θα δώσουν τη λύση στην κρίση που αντιμετωπίζει η Συρία», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και έμπιστος του Ερντογάν, λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Oσο για τον Πούτιν, οι πληροφορίες τον θέλουν να υποσχέθηκε στον Ερντογάν να επανεξετάσει την απόφαση για το άνοιγμα της διπλωματικής αντιπροσωπείας των Κούρδων στη Μόσχα που, όπως ισχυρίστηκε, έγινε εν αγνοία του...

Και στη... μέση οι Κούρδοι
Ο Πούτιν αξιοποίησε τους Κούρδους της Συρίας για να εκβιάσει τον Ερντογάν και να σώσει τον φίλο του Άσαντ. Τώρα που ο «σουλτάνος» υποτάχθηκε, τα δεδομένα αλλάζουν και δεν αποκλείεται να τους «πουλήσει».http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26533&subid=2&pubid=114099871