15 Μαΐου 2015

Σε διαβούλευση το ν/σ για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας




Τις προυποθέσεις για να αποκτήσουν ιθαγένεια τα παιδιά μεταναστών που διαμένουν νομίμως στη χώρα καθορίζει νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση και προωθεί για ψήφιση στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Με το σχέδιο νόμου που έχει τίτλο «Τροποποίηση Διατάξεων Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και άλλες διατάξεις» ρυθμίζεται η εκκρεμότητα της δυνατότητας κτήσης ιθαγένειας σε παιδιά αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα, καθώς και σε αλλοδαπούς που έχουν αποφοιτήσει από Ελληνικά σχολεία στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, παιδί αλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας. Η θεμελίωση του δικαιώματος τελεί υπό τον όρο της εγγραφής του στην πρώτη δημοτικού ελληνικού σχολείου και της συνέχισης παρακολούθησης του σχολείου κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Ως δεύτερη προϋπόθεση τίθεται η προηγούμενη νόμιμη συνεχής διαμονή του ενός εκ των γονέων του παιδιού επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν από τη γέννησή του. Αν το παιδί γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με την συμπλήρωση δεκαετούς μόνιμης και νόμιμης διαμονής του γονέα.

Τρίτη προυπόθεση είναι η νόμιμη διαμονή των γονέων του και της κατοχής από έναν τουλάχιστον εξ αυτών, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε άδειας επί μακρόν διαμένοντος, είτε άδειας διαμονής αόριστης διάρκειας ή δεκαετούς διάρκειας, είτε εγγράφου πιστοποίησης μόνιμης διαμονής πολίτη της ΕΕ, είτε τίτλου διαμονής αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα ή καθεστώς επικουρικής προστασίας ή τίτλο διαμονής ανιθαγενούς, είτε ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς, είτε άδειας διαμονής δεύτερης γενιάς είτε δελτίου μόνιμης διαμονής μέλους οικογένειας έλληνα ή πολίτη της ΕΕ.

Προβλέπεται ακόμη ότι ανήλικος αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας λόγω φοίτησης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα εφόσον έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων ελληνικού σχολείου είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου.Προβλέπεται επομένως η ολοκλήρωση επιτυχούς παρακολούθησης εννέα τάξεων σε ελληνικό σχολείο, εκτός από την περίπτωση επιτυχούς φοίτησης επί εξαετία στους δύο κύκλους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσιο – Λύκειο).

Αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτος τμήματος ή σχολής ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας εφόσον διαθέτει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα. Η δήλωση-αίτηση για απόκτηση ιθαγένειας υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης από τμήμα ή σχολή ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ.,

Έτσι, επιχειρείται η συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, καθώς πέραν της γέννησης του παιδιού στην Ελλάδα και της πενταετούς νόμιμης διαμονής των γονέων στη χώρα, απαιτείται επίσης η παρέλευση έξι ετών μετά τη γέννηση στη χώρα σε συνδυασμό με την εγγραφή του παιδιού και την παρακολούθηση της Α’ τάξης του δημοτικού σχολείου.
http://www.presspublica.gr/se-diavoulefsi-to-ns-gia-tin-apoktish/