Στρασβούργο: Τη θέση της εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης επιδιώκει να ισχυροποιήσει η Τουρκία, ευελπιστώντας ότι αυτό θα διαφοροποιήσει τα εις βάρος της δεδομένα με τις συνεχείς καταδίκες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Την ώρα που κινδυνεύει να τεθεί εκτός Συμβουλίου της Ευρώπης, εάν η Επιτροπή Υπουργών στην επόμενη της συνεδρία αποφανθεί ότι παραβιάζει το Άρθρο 3 του καταστατικού, η Τουρκία ανακοινώνει πως θα πολλαπλασιάσει την εισφορά της στον διεθνή αυτό οργανισμό.Πρόθεση της Τουρκίας είναι να διπλασιάσει την ετήσια της εισφορά προς το Συμβούλιο της Ευρώπης από την 1η Ιανουαρίου 2016. Σήμερα η εισφορά της Τουρκίας προς το Συμβούλιο πλησιάζει τα 14 εκατομμύρια ευρώ και πρόθεση της Άγκυρας από τον επόμενο χρόνο είναι να παραχωρείται ένα ποσό της τάξης των 34 εκατομμυρίων.


Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα καταστεί ο έκτος σημαντικότερος συνεισφορέας στον προϋπολογισμό του Συμβουλίου μαζί με Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η γαλλική εισφορά ανέρχεται στα 38 εκατομμύρια ευρώ, της Γερμανίας και της Ιταλίας στα 35 εκατ. ευρώ και της Ρωσίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στα 32 εκατομμύρια.Αυτό δεν φαίνεται να γίνεται μόνο από καλή πρόθεση της Τουρκίας και γιατί η χώρα πιστεύει στον θεσμό του Συμβουλίου της Ευρώπης ως τον οργανισμό «που προασπίζεται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου», όπως ανέφερε πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.Αύξηση της συνεισφοράς σημαίνει και ενδυνάμωση της τουρκικής παρουσίας στα διάφορα όργανα που λειτουργούν υπό την ομπρέλα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πρώτο όφελος για την Τουρκία είναι η αύξηση της δικής της συμμετοχής στη Γραμματεία του Συμβουλίου στον ίδιο αριθμό με εκείνο των άλλων σημαντικών εισφορέων. Η Γραμματεία είναι ο χώρος όπου ετοιμάζονται οι διάφορες εκθέσεις, μεταξύ των οποίων και εκείνων της Επιτροπής Υπουργών που παρακολουθεί την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.Επίσης αναμένεται αύξηση των θέσεων που κατέχει η Τουρκία, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, από 12 σε 18. Επίσης με την εξέλιξη αυτή η τουρκική θα καταστεί μια από τις γλώσσες εργασίας στο Στρασβούργο.Σε σχετική ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως όλες αυτές οι ενέργειες αποτελούν ισχυρές αποδείξεις για τη σημασία που αποδίδει η χώρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης σ’ ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Η Κύπρος εισφέρει μισό εκατομμύριο

Η εξαγγελία της Τουρκίας έρχεται παραμονές της συνόδου της Επιτροπής Υπουργών (σύνθεση Ανθρώπινα Δικαιώματα) που θα πραγματοποιηθεί αρχές Ιουνίου και κατά την οποία θα εξεταστεί η πορεία εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ σ’ ό,τι αφορά την Κύπρο.Η Τουρκία κατ’ επανάληψη έχει αρνηθεί να πληρώσει τις αποζημιώσεις που της έχει επιδικάσει το ΕΔΑΔ και προσπαθεί να κλείσει όλα τα ανοικτά ζητήματα μέσω της Επιτροπής Υπουργών. Δεν θεωρείται τυχαίο ότι η συγκεκριμένη εξαγγελία έγινε στη σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, με την επόμενη συνεδρία να είναι αυτή του Ιουνίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εισφορά της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι μισό εκατομμύριο ευρώ, δηλαδή μόλις το 4% των όσων πληρώνει σήμερα η Τουρκία, ενώ το ποσοστό θα μειωθεί στο 1,5% με την αύξηση της τουρκικής εισφοράς. Το ύψος της αντίστοιχης ελλαδικής εισφοράς αγγίζει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης