23 Αυγούστου 2014

Ο «προπονητής» Ερντογάν έβαλε στον αγώνα τον Νταβούτογλου

Πήρε τελικά το χρίσμα ο Αχμέτ Νταβούτογλου και πρόκειται να εκλεγεί αρχηγός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος στις 27 Αυγούστου, για να λάβει, μάλλον στις 29 Αυγούστου, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μία ημέρα νωρίτερα θα αναλάβει πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο τουρκικός «πάγκος»  πριν από  την αλλαγή...
Ο τουρκικός «πάγκος» πριν από την αλλαγή... Το χρίσμα το πήρε ο Νταβούτογλου από τον «προπονητή» Ερντογάν, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα όσα είπε ο τελευταίος καθώς ανακοίνωνε το όνομα του νέου ηγέτη. Ανέφερε ότι στο ποδόσφαιρο υπάρχουν 18 παίκτες εκ των οποίων ο προπονητής επιλέγει τους 11, ενώ από τους υπόλοιπους 7 χρησιμοποιεί τους 3, ανάλογα με την εξέλιξη του παιχνιδιού. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «παρόμοια κατάσταση ισχύει και στην πολιτική, η οποία έχει δικά της κριτήρια». Η εκλογή των βουλευτών μόνο για τρεις συνεχόμενες φορές και η ταύτιση του αρχηγού του κόμματος με τον πρωθυπουργό είναι τα σημαντικότερα κριτήρια που ανέφερε.

Ο «προπονητής» Ερντογάν είπε πως «προτεραιότητα» είναι το νέο Σύνταγμα. Δηλαδή αυτό με το οποίο θα θεσμοθετηθεί είδος προεδρικού συστήματος. Γι' αυτό όμως το κυβερνών κόμμα πρέπει να πάρει ισχυρή νίκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ετσι, ο Ερντογάν είπε πως «η αληθινή δοκιμασία για το νέο ηγέτη και το κόμμα αρχίζει μετά το συνέδριο και μέχρι τις εκλογές».
«Προτάθηκαν πολλοί υποψήφιοι, αλλά έπρεπε να εκλέξουμε έναν και αυτό το κάναμε με μια αντίληψη που θέτει υπεράνω όλων την ενότητα του κινήματός μας» είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι «υπήρξαν κάποιοι που προσπάθησαν να σπείρουν τη διχόνοια μέσα στο κόμμα μας. Υπήρξαν μάλιστα τέτοια σενάρια στα μέσα ενημέρωσης».

Ο Νταβούτογλου, φανερά συγκινημένος, είπε πως «δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα συνεχιστεί το έργο ανόρθωσης της χώρας που συνεχίζεται εδώ και 12 χρόνια». Αφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή και στα μεγαλεπήβολα σχέδια και τη χαρακτηριστική μεγαλομανία του ερντογανικού κόμματος, αφού είπε πως «το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είναι το όνομα του αγώνα δικαίου που δεν μπορεί να περιοριστεί σε γενιές, ακόμη και σε αιώνες».

Το κατά πόσον ο Νταβούτογλου θα ξεδιπλώσει οργανωτικές και ηγετικές αρετές, θα φανεί στην πορεία. Θα έχει όμως τον «προπονητή» από δίπλα. Το σίγουρο είναι ότι θα επιχειρήσει να δώσει συνέχεια στην πόλωση, διότι δίχως αυτήν το κυβερνών κόμμα θα έχει μειωμένες πιθανότητες επιτυχίας στις εκλογές.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε αναλάβει εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Εξωτερικών στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Ερντογάν την Πρωτομαγιά του 2009. Μέχρι τότε ήταν σύμβουλος του πρωθυπουργού. Τα ηνία της τουρκικής διπλωματίας ανέλαβε και πάλι μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2011, κατά τις οποίες εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής.