23 Αυγούστου 2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ Η φωτιά στη Μ. Ανατολή φέρνει αναβάθμιση στη βάση της Σούδας

H βάση της Σούδας ως «μακρινό σύνορο» των ΗΠΑ αποκτά νέο αναβαθμισμένο ρόλο, καθώς το «τόξο της αστάθειας» από την Ασία μέχρι τη Βόρειο Αφρική γιγαντώνεται επικίνδυνα από την Ουκρανία μέχρι τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη.

Ο υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος με τον Αμερικανό ομόλογό του Τ. Χέιγκελ κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον Ο υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος με τον Αμερικανό ομόλογό του Τ. Χέιγκελ κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον
Οπως προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τ. Χέιγκελ, οι ΗΠΑ λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν στη βάση της Σούδας τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα ραντάρ drones.Η ελληνική κυβέρνηση επιζητούσε εδώ και καιρό την εγκατάσταση των συγκεκριμένων ιπτάμενων ραντάρ επί ελληνικού εδάφους, καθότι εκτιμάται ότι η πτήση τους στο Αιγαίο θα βοηθήσει αποτρεπτικά στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Ο Δ. Αβραμόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του έδειχνε χθες ικανοποιημένος για την εξέλιξη αυτή, καθώς θεωρεί ότι η εγκατάσταση των drones στη Σούδα βοηθάει σημαντικά τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας μας. Είναι γεγονός ότι τόσο η Τουρκία όσο και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο επιζητούσαν την εγκατάσταση των συγκεκριμένων ραντάρ επί δικών τους εδαφών.

Ζωηρό ενδιαφέρον επέδειξε η αμερικανική πλευρά για τα αποτελέσματα της αμυντικής διπλωματίας που έχει αναπτύξει το ελληνικό υπουργείο Αμυνας τους τελευταίους μήνες στην Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Για τα θέματα αυτά, όπως και για τα ευρωπαϊκά, υπήρξε κατ' ιδίαν συνομιλία των δύο υπουργών Αμυνας.

Αρκούντος ικανοποιημένη ήταν η αμερικανική πλευρά και ως προς τη συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών, καθώς οι αμυντικές βιομηχανίες αναμένεται να πάρουν πάνω από το 60% της καινούργιας «πίτας», ύψους 1,75 δισ. ευρώ που ενέκρινε πρόσφατα η αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να υλοποιηθεί εντός διετίας.

Πιο συγκεκριμένα:
  • Αμεσα θα διατεθούν οκτώ εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση των 350 οχημάτων μεταφοράς προσωπικού που «δώρισαν» οι ΗΠΑ. Την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος θα αναλάβουν από κοινού αμερικανικές και ελληνικές εταιρείες. Πιθανότατα η ΕΛΒΟ. Το ίδιο θα γίνει και με τα 400 μεταχειρισμένα άρματα μάχης που «δώρισαν» οι ΗΠΑ στην Ελλάδα και η έλευσή τους αναμένεται εντός του προσεχούς φθινοπώρου.
  • Αναβάθμιση τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας «Ρ-3» συν ένα option ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα θα αναλάβει η αμερικανική εταιρεία Lockheed με την ΕΑΒ.
  • Αναβάθμιση των πολλαπλών εκτοξευτήρων MLRS, ύψους 154 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Συμπαραγωγή με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα πυρομαχικών για τα MLRS, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των επιθετικών ελικοπτέρων ΑΠΑΤΣΙ.
Επιπλέον οι αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες διεκδικούν μέσω διαγωνισμών:
  • Τη συμπαραγωγή 30.000 πυρομαχικών για τα άρματα «Leopard», ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Τη συμπαραγωγή με την ΕΑΒ 18 εκπαιδευτικών αεροσκαφών.
Για το θέμα των εξοπλισμών, όπως εξήγησε ο Δ. Αβραμόπουλος, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η δυνατότητα συμπαραγωγών με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία στο πρότυπο δημιουργίας Κέντρων Αριστείας από τις κατασκευάστριες εταιρείες, ώστε και οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες να έχουν τη δυνατότητα πιστοποίησης κυρίως σε τομείς επισκευών και συντήρησης.
Αποστολή στην Ουάσιγκτον
Δήμος Βερύκιος
ΕΘΝΟΣ