19 Ιουνίου 2014

Σε εξέλιξη το φλερτ Λονδίνου – Τεχεράνης


ΛΟΝΔΙΝΟ Του Ισαάκ Α. Καριπίδη
 Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ ενημέρωσε το Βρετανικό κοινοβούλιο ότι αρχικά στην Τεχεράνη «θα εγκατασταθεί μια μικρή διπλωματική αποστολή»  REUTERS/Kieran Doherty
«Οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να ξανανοίξει η βρετανική πρεσβεία στο Ιράν». Αυτό ανακοίνωσε χθες το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, οριοθετώντας έτσι την αρχή της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς η κρίση στο Ιράκ βαθαίνει.

Παρ' όλα αυτά θα χρειαστεί ακόμη χρόνος μέχρι να κερδηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και να αποκατασταθούν πλήρως οι διπλωματικές σχέσεις τους. Οπως επισήμανε αργά χθες το βράδυ ο Βρετανός πρωθυπουργός, «η Βρετανία είναι έτοιμη για να ξαναχτίσει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ιράν αλλά η προσέγγιση θα γίνει με καθαρή ματιά και αυστηρή σκέψη».

 Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ με επιστολή του προς το βρετανικό Κοινοβούλιο ξεκαθάρισε πως αρχικά στην Τεχεράνη «θα εγκατασταθεί μια μικρή αποστολή». Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως από την προηγούμενη Πέμπτη η ιρανική σημαία κυματίζει και πάλι έξω από την πρεσβεία της χώρας εδώ στο Λονδίνο. Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν κλονιστεί τον Νοέμβριο του 2011, όταν πλήθος Ιρανών εισέβαλε στη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Ετσι, μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, προκλήθηκε μία από τις χειρότερες κρίσεις μεταξύ τους.

Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει όταν πέρυσι τον Αύγουστο, μετά τις γενικές εκλογές στη χώρα, πρόεδρος του Ιράν ανέλαβε ο μετριοπαθής κληρικός Χασάν Ροχανί. Από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει πως στόχος του είναι να «ξεκινήσει μια εποικοδομητική συνεννόηση με τον υπόλοιπο κόσμο, ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα των πυρηνικών». Ο Ροχανί θέλει να επιτύχει σταδιακή άρση των οικονομικών κυρώσεων που, όπως και ο ίδιος συχνά τονίζει, «έχουν πλήξει την ανάπτυξη της χώρας». Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη έχει συμφωνήσει για το πλαίσιο των συνομιλιών για τα πυρηνικά του Ιράν, οι οποίες θα ξαναξεκινήσουν στη Βιέννη μαζί με τη Βρετανία και άλλα πέντε κράτη.

Τις προσπάθειες αποκατάστασης των σχέσεων των δύο χωρών επιβεβαιώνει και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τον Νοέμβριο ο Ντέιβιντ Κάμερον με τον Χασάν Ροχανί. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές εδώ στη Βρετανία «τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Βρετανού πρωθυπουργού και Ιρανού προέδρου είχε να πραγματοποιηθεί πάνω από μια δεκαετία». Εξάλλου, τον προηγούμενο μήνα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο μαζί με τέσσερις βουλευτές επισκέφτηκαν επίσημα το Ιράν, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι σχέσεις Λονδίνου – Τεχεράνης.

isaac@karipidis.com