05 Απριλίου 2013

Η Αλβανία επαναφέρει Σλαβομακεδόνικα ονόματα στη Μάλα Πρέσπα

photo
Ο δήμος Πούστεκ, ο οποίος μετονομάστηκε Λικένας από τις κομμουνιστικές Αρχές της Αλβανίας τη δεκαετία του 1970, θα πάρει πάλι το αρχικό όνομά του. [Μίκι Τραϊκόφσκι/SETimes]
Η απόφαση του Αλβανικού κοινοβουλίου να επαναφέρει Σλαβομακεδόνικα τοπωνύμια στη Μάλα Πρέσπα διευρύνει τις σχέσεις πΓΔΜ-Αλβανίας και ενισχύει την ενσωμάτωση των μειονοτήτων, ανέφεραν ειδικοί.

Τα ονόματα στη Μάλα Πρέσπα, περιοχή στη νοτιοανατολική Αλβανία με κυρίως σλαβομακεδονικό πληθυσμό, άλλαξαν σε Αλβανικά από τις Αρχές στα Τίρανα κατά την απολυταρχική εξουσία του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα.

Ο Έντμοντ Σπάχο, βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, εισηγήθηκε το αίτημα στο κοινοβούλιο στις 12 Μαρτίου. Ήταν η δεύτερη προσπάθειά του. Η απόπειρά του το 2009 απέτυχε όταν βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος εγκατέλειψαν το κοινοβούλιο και παρακώλυσαν τις εργασίες του.

«Αποτελεί ιστορική στιγμή για τους υπηκόους της πΓΔΜ στην Αλβανία. Ο Πούστεκ και όλοι οι κατοικούμενοι αποικισμοί στο δήμο αυτό επανακτούν τα αρχικά ονόματά τους», δήλωσε ο Έντμοντ Τεμέλκο, δήμαρχος του Δήμου Πούστεκ στη Μάλα Πρέσπα, στους SETimes.

Ο Τεμέλκο ανέφερε πως η Αλβανική κυβέρνηση υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης το 2009 με μειονότητες, επιτρέποντας σε τοπικές κυβερνήσεις να ονοματίζουν χωριά, δρόμους και γέφυρες με τα παραδοσιακά ονόματά τους.

Με την έγκριση του κοινοβουλίου, η τοπική κυβέρνηση έχει πλέον το δικαίωμα να επαναφέρει τα ονόματα και των οκτώ χωριών στο δήμο Πούστεκ, ο οποίος κατοικείται από υπηκόους της πΓΔΜ.
Υπήκοοι της πΓΔΜ ζουν σε όλη την Αλβανία, ωστόσο περίπου 150.000 είναι συγκεντρωμένοι στη Μάλα (Μικρή) Πρέσπα, καθώς επίσης σε Γκόρα και Γκόλο Μπρντο.

«Αποτελεί πράξη ανοχής, κατανόησης και σεβασμού προς μία μειονότητα, αλλά [επίσης] θετική πράξη για ενσωμάτωση», δήλωσε ο Ιλίρ Μέτα, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ενσωμάτωσης και πρώην Πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Ειδικοί συμφωνούν πως η απόφαση αποτελεί βήμα προόδου στη βελτίωση των διεθνικών σχέσεων στην Αλβανία, και ανέφερε ότι είναι επίσης προσπάθεια για επίλυση ζητημάτων που αντιμετωπίζει η μειονότητα της πΓΔΜ στην περιοχή.

«Σημαίνει πως οι Αλβανικές Αρχές γυρνούν νέα σελίδα στην προστασία των εθνικών μειονοτήτων, το οποίο θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των μειονοτήτων προς το κράτος, ώστε να ζουν ως ίσοι πολίτες», δήλωσε ο Ρουμπίν Ζεμούν, ειδικός σε ζητήματα μειονοτήτων στην ΜΚΟ Evro Balkan, στους SETimes.

Ζητήματα της μειονότητας της πΓΔΜ αποτελούν καυτό σημείο στις προεκλογικές πολιτικές της Αλβανίας. Μεταξύ των θεμάτων είναι η σχολική εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα, η αναγνώριση βάσει εθνικότητας στην Αλβανική απογραφή και κονδύλια για την τοπική ανάπτυξη.

Ο Τεμέλκο ανέφερε πως απευθύνθηκε σε κοινοβουλευτικά κόμματα στην Αλβανία ώστε να στηρίξουν την πρωτοβουλία, έπειτα από επίσημο αίτημα στην Αλβανική κυβέρνηση και αίτημα που εστάλη στην Κορυτσά.

Ειδικοί ανέφεραν πως η απόφαση του κοινοβουλίου θα επηρεάσει επίσης θετικά τη διεθνή θέση της Αλβανίας και τις καλές γειτονικές σχέσεις.
«Αυτό θα αναφερθεί σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις που αφορούν στο σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων στην Αλβανία», δήλωσε ο Βασίλ Στεριόβσκι, μέλος της Συμμαχίας της πΓΔΜ για Ευρωπαϊκή Ενσωμάτωση, στους SETimes.
Του Μίκι Τραϊκόφσκι για τους Southeast European Times στα Σκόπια