16 Αυγούστου 2013

Mε προσφορές και «δωρεές» εξοπλίζουν και μάχονται για την ελληνική αγορά

http://www.ellada-russia.gr/files/assets_LARGE_t_420_54234436_type12128-1.jpgΔήμος Βερύκιος .Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Αμερικής αλλά και της Ρωσίας η ελληνική αγορά των εξοπλισμών παρά την παρατεταμένη οικονομική ύφεση που έχει γονατίσει τη χώρα καθιστώντας αδύνατη -προς το παρόν τουλάχιστον- την οποιαδήποτε έστω και μικρή αγορά νέου οπλικού συστήματος.Και οι δύο υπερδυνάμεις προσαρμόζονται στα ελληνικά δεδομένα και ρίχνουν την προσοχή τους στη διατήρηση των επαφών τους με τον χώρο των ελληνικών εξοπλισμών μέσω «δωρεών», ειδικών προσφορών και φθηνών λύσεων όπως συντήρηση και εκσυγχρονισμό υπαρχόντων υλικών.

Οι ΗΠΑ ήδη έχουν καταφθάσει με «δώρα», που ωστόσο πρώτο στόχο έχουν όχι την ενίσχυση των ελληνικών τεθωρακισμένων αλλά την κάμψη της γερμανικής κυριαρχίας σ΄ αυτά καθώς επί σαράντα χρόνια διαθέτουν αποκλειστικά γερμανικά άρματα τύπου Λέοπαρντ! Προσφέρουν δηλαδή «δωρεάν» μεταχειρισμένα άρματα μάχης τύπου Abrams και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ-113.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δώσει το «πράσινο φως» για την αποδοχή της συγκεκριμένης «δωρεάς», ενώ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Δ. Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ καθορίστηκε ο «οδικός χάρτης» πάνω στον οποίο θα κινηθούν οι ελληνοαμερικανικές συνομιλίες για την παροχή της αμερικανικής βοήθειας στρατιωτικού υλικού προς τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Στις 15 Σεπτεμβρίου έρχεται στην Αθήνα ανώτατο κλιμάκιο του αμερικανικού Πενταγώνου υπό τον στρατηγό Ντέμπσεϊ όπου θα συζητήσει τα συγκεκριμένα θέματα με τον αρχηγό ΓΕΘΘΑ στρατηγό Μ. Κωσταράκο.

Εκτός από μεταχειρισμένα άρματα, η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής μικρών σκαφών για τις ειδικές δυνάμεις, πέντε μεταχειρισμένων μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 καθώς και δέκα επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι.

 Κατανόηση.

Ανάλογη «επιθετική» κίνηση προς το ελληνικό υπουργείο Αμυνας κάνει και η Ρωσία, η οποία κατά τακτά χρονικά διαστήματα επιχειρεί να «ξεπαγώσει» τη Διακρατική Συμφωνία του 2008 που προέβλεπε την προμήθεια 420 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ΒΜΡ-3 και την οποία δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν διότι τους πρόκανε η οικονομική κρίση.

Η ρωσική πλευρά, κατανοώντας τα προβλήματα υλοποίησης της συγκεκριμένης συμφωνίας το 2010 αποδέχτηκε αίτημα της ελληνικής πλευράς (Eυ. Βενιζέλου) για τροποποίηση της συμφωνίας με αντικατάσταση μέρους των 420 ΒΜΡ-3 με αντιαεροπορικά μέσα ΤΟR-M1.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες τον Σεπτέμβριο του 2011 η ρωσική πλευρά κατόπιν αιτήματος του ελληνικού υπουργείου Αμυνας συνέταξε και έχει υποβάλει στον ελληνικό στρατό ολοκληρωμένη μελέτη ενίσχυσης της αντιαεροπορικής προστασίας στο Αιγαίο!!!

Μάλιστα η ρωσική πρόταση συνοδευόταν με συγκεκριμένες διευκολύνσεις και τρόπους αποπληρωμής (ανταλλαγή προϊόντων π.χ. φρούτων) που έχουν εγκριθεί κατευθείαν από το Κρεμλίνο.
Οι σχετικές συζητήσεις είχαν αναθερμανθεί επί υπουργίας Παναγιωτόπουλου ενώ σχετικές επαφές σχεδιάζει να έχει και ο Δ. Αβραμόπουλος το προσεχές χρονικό διάστημα. Πρώτος στόχος της νέας ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας η λειτουργία και η μέγιστη επιχειρησιακή αξιοποίηση των υφιστάμενων ρωσικών συστημάτων (αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-300, TOR-M1 και OSA-AK καθώς και πλοία ταχείας μεταφοράς τύπου ZUBR) που διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο.

H 'ΜΑΧΗ' ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ
Abrams
Τα άρματα «Abrams» που μας... δωρίζουν οι Αμερικανοί είναι αμφίβολο εάν είναι επιχειρησιακά αναγκαία, καθώς πρόσφατα αγοράστηκαν τα γερμανικά LEO. Ουσιαστικά οι HΠA επιβάλλουν τη «δωρεά» για να διεισδύσουν στα ελληνικά τεθωρακισμένα.

Μ-113
Τα τεθωρακισμένα οχήματα Μ-113 μας τα... δωρίζουν οι Αμερικανοί μόνο και μόνο για να κόψουν τον δρόμο στους Ρώσους ώστε να πουλήσουν στην Ελλάδα τα ΒΜΒ-1 που το 2008 είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Καραμανλή.

ΒΜP-3
Τα ΒΜP-3 υποστηρίζουν οι Ρώσοι ότι είναι ελαφρά άρματα μάχης και δεν έχουν καμία σχέση με τις ξεχαρβαλωμένες αμερικανικές «κούρσες» Μ-113. Η Μόσχα έχει κάνει εναλλακτική πρόταση για άμεση χορήγηση 50 αμφίβιων ΒΜΒ-1.

Πύραυλοι S-300
Οι S-300 μαζί με τους ΤΟR-Μ1 και τους ΟSA-AK αποτελούν τη ρωσική σφραγίδα στην ελληνική αντιαεροπορική ομπρέλα. Σε ό,τι αφορά τη συντήρηση και αξιοποίησή τους η ρωσική πλευρά δηλώνει ευχαριστημένη μόνο με τον Στρατό.

CHINOOK
Δώδεκα ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού CHINOOK προτίθενται να παραχωρήσουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα. Αν και παλαιά (δεκαετία '50) θεωρούνται απολύτως αναγκαία για τον ελληνικό στρατό.

ΣΕ ΚΟΙΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Ελληνες και Ισραηλινοί πιλότοι δοκιμάζουν τις δυνατότητες των S-300
Οι επιχειρησιακές δυνατότητες των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη αναγνωρίζονται πλέον και από τους Αμερικανούς, καθώς αποτελούν βασικό εργαλείο στη διαμόρφωση της «ομπρέλας ασφαλείας» των ενεργειακών πόρων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Τις μέρες που ο Δ. Αβραμόπουλος επισκεπτόταν επίσημα το Αμερικανικό Πεντάγωνο έβλεπε το φως της δημοσιότητας μία ανάλυση του ινστιτούτου Χάντσον, βάσει της οποίας τα ραντάρ των ελληνικών S-300 αποτελούν μέρος της εκπαίδευσης των Ισραηλινών πιλότων στις κοινές ασκήσεις με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα στην ανάλυση αναφέρεται ότι: «Στο ελληνικό νησί της Κρήτης υπάρχει σταθμευμένο σύστημα των πυραύλων εδάφους-αέρος S.300. Οι κοινές ασκήσεις Ελλήνων και Ισραηλινών πάνω από την Κρήτη έδωσαν την ευκαιρία στους Ισραηλινούς πιλότους για μια υψηλής αξίας εκπαίδευση εναντίον του όλου συστήματος, το οποίο ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια πιθανών επιχειρήσεων κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Τα 1.400 χιλιόμετρα απόστασης μεταξύ του Ισραήλ και της Κρήτης είναι η ίση απόσταση που χωρίζει το Ισραήλ από τις εγκαταστάσεις στο Νατάνζ του Ιράν, που χρησιμοποιούνται για εμπλουτισμό ουρανίου».

Η πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας, αλλά και ασκήσεων στις οποίες λαμβάνει μέρος και η Κύπρος, θεωρούνται ιδιαίτερης σημασίας για τους Αμερικανούς, αφού κατά διαστήματα συμμετέχουν κι αυτοί.

Παρόμοιες ασκήσεις, όπως επισημαίνεται στην ανάλυση του Χάντσον, που διεξάγονται από τον κόλπο της Σούδας μέχρι και το ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα, αποσκοπούν στην ασφάλεια των ενεργειακών πόρων και πηγών της περιοχής.

Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, «η ασφάλεια των πλατφορμών εξόρυξης είναι εξίσου σημαντική όσο και η προστασία της μεταφοράς της ενέργειας από την πηγή στο λιμάνι». Κάτι που περιλαμβάνει και την Κύπρο, από την οποία αναμένεται ότι θα φεύγουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας με κατεύθυνση την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Αναστάτωση
Ωστόσο το παράδοξο είναι ότι ενώ οι ξένοι -Αμερικανοί και Ισραηλινοί- αποδεικνύεται πως δίνουν μεγάλη στρατηγική σημασία στους πυραύλους S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη, η ελληνική πλευρά προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες απέφευγε μέχρι τώρα να τους αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό, καθυστερώντας ακόμη και τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό τους!Στο μεταξύ η αποκάλυψη του ινστιτούτου Χάντσον προκάλεσε αναστάτωση στο επιτελείο του Δ. Αβραμόπουλου, καθότι η Ελλάδα έχει αναλάβει ρητή δέσμευση, χωρίς την άδεια της Ρωσίας να μη δίνεται η δυνατότητα σε τρίτη χώρα να χρησιμοποιεί ή να λαμβάνει πληροφορίες για τους S-300. Βέβαια το ΓΕΕΘΑ έσπευσε να καθησυχάσει τον Δ. Αβραμόπουλο ότι ουδέποτε τα ισραηλινά μαχητικά προσέγγισαν ή συνεργάστηκαν με τους S-300, γεγονός που μπορεί κάλλιστα να ελέγξει και να διαπιστώσει η ρωσική πλευρά.