16 Αυγούστου 2013

Τα ανοιχτά εσωτερικά μέτωπα του ΣΥΡΙΖΑ – Ο φόβος του εκλογικού αιφνιδιασμου και το στοίχημα της ΔΕΘ


SYRIZA HGETIKI OMADA

Το ενδεχόμενο εκλογών μέσα στο Φθινόπωρο και η πρεμούρα του κυβερνητικού επιτελείου να περάσει τα αντιλαικά μέτρα και να κλειδώσει όπως-όπως το πλεόνασμα, έχει βάλει " φωτιά στα τόπια " της Κουμουνδούρου που σπεύδει να προλάβει τη ΔΕΘ, αλλά και να απαλλαχτεί από τις γνωστές " παιδικές ασθένειες " του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ανέβασμα ταχύτητας του κυβερνητικού επιτελείου, ώστε να επιταχυνθούν οι “μεταρρυθμιστικές” δεσμεύσεις και να περάσουν μέχρι τέλος Αυγούστου μια ακόμη σειρά από σκληρά και αντιδημοφιλή κοινωνικά μέτρα, φαίνεται ότι βρήκαν απροετοίμαστο το επιτελείο της Κουμουνδούρου, που αντέδρασε μουδιασμένα με μια γενική ανακοίνωση για εκλογική ετοιμότητα των στελεχών μετά το Δεκαπενταύγουστο.Είναι το δεύτερο περιστατικό μέσα σε λίγες ημέρες όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε αδράνεια υψηλών πολιτικών αντανακλαστικών.  Προηγήθηκε η είδηση της πώλησης του 902, όπου για 24 ώρες περίπου τα γραφεία της Κουμουνδούρου είχαν σιγή ασυρμάτου και ενημερώνονταν, κυριολεκτικά, από τα δημοσιογραφικά γραφεία και το διαδίκτυο.

Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν αυτή την αμηχανία των μηχανισμών της Κουμουνδούρου στο ότι ” Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει εκλογές αλλά δεν “βλέπει” πρόγραμμα για να τις επιβάλλει πολιτικά … ”
Πιο συγκεκριμένα, όπως ομολογούν κύκλοι εντός του κόμματος ” Ο λόγος μας παραμένει διαπιστωτικός και περιγραφικός της κατάστασης, αλλά μέχρι εκεί.”

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι παρότι στην ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα στο άμεσο προσεχές διάστημα έχει κλειδώσει η ΔΕΘ και το ” Πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ “ ως απάντηση στην κοινή προγραμματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που προανήγγειλε ο Ευ.Βενιζέλος με την ονομασάι ” Εθνικό Σχέδιο για τη Σωτηρία της Χώρας “ και ορίζοντα 4ετίας, εντούτοις δεν έχει γίνει ο απαιτούμενος εσωτερικός διάλογος και η κατάθεση απόψεων για τη σύνθεση των προγραμματικών θέσεων.

Αποτέλεσμα να συνεχίζεται παρα΄τις αποφάσεις του Συνεδρίου και την “αυτοκατάργηση των Συνιστωσών”  η πολυφωνία και τα “άτυχα” περιστατικά δημόσιων δηλώσεων που συντηρούν θολή εικόνα για τη γραμμή του κόμματος σε καίρια ζητήματα.

Για παράδειγμα ο Γιάννης Δραγασάκης ως επικεφαλής της επιτροπής Προγράμματος, περιέγραψε ένα βασικό προσανατολισμό σε ότι έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση της Οικονομίας, που για πρώτη φορά ήταν στο πνεύμα “Λεφτά … δεν υπάρχουν” και μίλησε για εργαλεία όπως τα ” ομόλογα ειδικού σκοπού “, που από πολλούς και εντός των γραμμών ερμηνεύτηκαν ως παράλληλο νόμισμα .

Από την άλλη η εσωκομματική μειοψηφία του Παναγιώτη Λαφαζάνη αποφάσισε να δηλώσει παρών, με δέσμευση για άμεση αποκατάσταση όλων των απολυμένων από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και επαναφορά των εισοδημάτων στα προ 2009 επίπεδα, όταν έλθει η κυβερνητική αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ.

Γρήγορα-γρήγορα ο Δημήτρης Παπαδημούλης έσπευσε να μαζέψει την ” πρωτοβουλία ” της Αριστερής Πρωτοβουλίας επαναφέροντας το νέο δόγμα της Κουμουνδούρου περί  κυβερνητικού ρεαλισμού

Και μέσα σε όλα ο Πέτρος Τατσόπουλος, ελάχιστα δημοφιλής πλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αρκετά δημοφιλής στα ισχυρά ΜΜΕ και σε κύκλους που  διαμπρφώνουν  κλίμα, μίλησε για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τνήμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της δημιουργίας Συνταγματικού τόξουαπέναντι στο φασισμό της Χ.Α!

Η ¨Αυγή¨ της επόμενης ημέρας θύμισε … Περισσό: ” πρόκειται για απόψεις που εκφεύγουν (sic) των ορίων που θέτουν οι πολιτικές αποφάσεις του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ…”

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα ηγετικά του στελέχη βλέπουν όπως φαίνεται τις εκλογές το Φθινόπωρο ως ένα υπαρκτό, πλέον, ενδεχόμενο. Φαίνεται όμως πως δεν έχουν κατασταλάξει  ακόμα πως να προετοιμαστούν γι αυτές, με δεδομένο ότι ο πήχυς αυτή τη φορά έχει ψηλώσει πολύ και φτάνει στην εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Από τη μια επισήμως προβάλλεται η εικόνα του πολιτικού ρεαλισμού με διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, εξισορρόπηση των δημοσιονομικών και κρυφό φλερτ με τα πλεονάσματα και από την άλλη το αριστερό ένστικτο της ρήξης και της ριζοσπαστικής πρότασης.

Η πρεμούρα του Πρωθυπουργού και του Οικονομικού επιτελείου μετά το ταξείδι στην Ουάσινγκτον, για άρον-άρον και με κάθε ” τρόπο ” επίτευξη πλεονάσματος, έχει βάλει φωτιά στα τόπια της Κουμουνδούρου, που δεν αποκλείει πλέον κανένα σενάριο όσο απίθανο κι αν ακούγεται.
Αυτό όμως που ακούγεται από ορισμένες φωνές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι πως πλέον δεν αρκεί  ” Ο ΣΥΡΙΖΑ να διαπιστώνει τη συμφορά, πρέπει και να βρεί τη διέξοδο ”
Και έχει πλέον μόλις τρεις εβδομάδες ( ΔΕΘ ) γι αυτό …
http://7imeres.gr