16 Αυγούστου 2013

Τουρκικό «Watergate» Νέο πολιτικό σκάνδαλο κλυδωνίζει την Άγκυρα

http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201308/143899/images/hom_mit.jpgΤου Νίκου Στέλγια
Ένα νέα πολιτικό σκάνδαλο έρχεται να αφήσει την σκιά του στο τουρκικό πολιτικό προσκήνιο. Η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι οι πράκτορες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) παρακολουθούν τις κινήσεις και τις συνομιλίες των στελεχών της. Ακόμη, η ΜΙΤ δημιουργεί φακέλους για το πολιτικό παρελθόν των μελών της. Η τουρκική κυβέρνηση προσεγγίζει με αμηχανία τον συγκεκριμένο ισχυρισμό.Πριν από λίγες ώρες, η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ανακοίνωσε ότι έχει διαπιστώσει ότι τουλάχιστον 15 στελέχη του κόμματος έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΜΙΤ, η οποία ελέγχεται από την τουρκική πρωθυπουργία. Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίζεται ότι έχει στοιχεία και τεκμήρια, τα οποία ρίχνουν φως στον ισχυρισμό της.

Σύμφωνα με την ηγεσία του CHP, η ΜΙΤ έχει δημιουργήσει αναλυτικούς φακέλους, στους οποίους καταγράφεται το πολιτικό παρελθόν 15 βουλευτών και στελεχών των τοπικών οργανώσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Οι κύκλοι της τουρκικής κυβέρνησης δεν κρύβουν την αμηχανία τους μπροστά στον νέο ισχυρισμό της αντιπολίτευσης. Μέχρι στιγμής, κανένα υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος. Πριν από λίγες ώρες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμντουλλάχ Γκιουλ έσπευσε να υπερασπιστεί την κυβέρνηση. «Δεν έχω διαπιστώσει μια τέτοιου είδους πληροφορία στις εκθέσεις που φτάνουν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δεν πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο», τόνισε ο Πρόεδρος Γκιουλ μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους. Ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε τα εξής: «Η Τουρκία είναι μια χώρα της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Οι νόμοι μας είναι ξεκάθαροι. Δεν μπορούν και δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν χώρα τέτοιου είδους εξελίξεις».Οι ισχυρισμοί περί παρακολούθησης των μελών της αντιπολίτευσης δεν είναι μια νέα υπόθεση στην γειτονική Τουρκία. Πριν από τις εκλογές του 2011, ηχητικά και φωτογραφικά ντοκουμέντα με τις ιδιωτικές στιγμές διάφορων κορυφαίων στελεχών του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) προκάλεσαν σάλο και αναβρασμό στους κόλπους της αντιπολίτευσης. Πιο πριν, μια κασέτα, η οποία βρήκε το φως της δημοσιότητας υπήρξε αρκετή για τον τερματισμό της καριέρας του Ντενίζ Μπαϊκάλ στην ηγεσία του CHP.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη