16 Αυγούστου 2013

Συνειδητή επιλογή

Η προχθεσινή αιματοχυσία στην Αίγυπτο ήταν συνειδητά προσχεδιασμένη επιλογή της στρατιωτικής ηγεσίας για μετωπική σύγκρουση με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, μία κλιμάκωση που τερμάτισε οριστικά και αμετάκλητα τα όποια σενάρια για αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης.Η παραίτηση του Ελ Μπαραντέι από τη μεταβατική κυβέρνηση μαρτυρά ότι η στρατιωτική ηγεσία δεν ενδιαφέρεται πλέον ούτε για τα προσχήματα μίας μεταβατικής διακυβέρνησης που θα οδηγούσε σε εκλογική αναμέτρηση.
Η εφιαλτική προοπτική ενός μακρόχρονου εμφύλιου πολέμου στην Αίγυπτο με ανεξέλεγκτες παρενέργειες στον αραβομουσουλμανικό κόσμο από το Μαρόκο μέχρι το Ιράκ είναι τώρα πιο κοντά.
Πρόκειται για μία δυναμική περιφερειακή κλιμάκωση που δεν αφορά μόνον τη σύγκρουση του Πολιτικού Ισλάμ με τους μηχανισμούς και το τμήμα της κοινωνίας που αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή ισλαμοποίησης.

Η σύγκρουση όπως είδαμε στη Συρία και όπως βλέπουμε σήμερα στην Αίγυπτο έχει και δύο άλλες διαστάσεις: Την ενδομουσουλμανική σύγκρουση κυρίως ανάμεσα σε Σουνίτες και Σιίτες - Αλαουίτες.Τη σύγκρουση ανάμεσα στο Σουνιτικό Ισλάμ και στις ιστορικές χριστιανικές κοινότητες της περιοχής, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους Κόπτες στην Αίγυπτο.Με δύο λόγια, τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται ως δεδομένο στον αραβομουσουλμανικό κόσμο: ούτε η καθεστωτική και κυβερνητική σταθερότητα, ούτε η ενότητα και εδαφική ακεραιότητα των κρατών της περιοχής.Με δεδομένη τη φθίνουσα παρεμβατική βούληση και δυνατότητα των ΗΠΑ και την εσωστρέφεια της ΕΕ, είναι βέβαιο ότι η μετωπική σύγκρουση στην περιοχή θέτει σε κίνδυνο ζωτικά συμφέροντα της Δύσης.

Μέχρι στιγμής η Ουάσιγκτον εκπέμπει σύγχυση και απουσία συνολικής στρατηγικής. Πριν από λίγες μέρες αποδυόταν σε μία άκαρπη μεσολάβηση ανάμεσα στη στρατιωτική ηγεσία και στον Μόρσι, ενώ σήμερα περιορίζεται στα ευχολόγια και δεν φαίνεται να θέλει να πιέσει αποφασιστικά μια στρατιωτική μηχανή που βρίσκεται σε απόλυτη εξάρτηση από την αμερικανική βοήθεια.
Ολα τα παραπάνω μοιάζουν με τέλος εποχής στην περιοχή για τη Δύση, η παρεμβατική δυνατότητα της οποίας συρρικνώνεται δραματικά.ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ-kapopoulos@pegasus.gr