26 Ιουνίου 2015

Κρούγκμαν: Grexit θα συμβεί μόνο αν το θέλει το ΔΝΤ

Δεν υπάρχει «Graccident» για τον Αμερικανό οικονομολόγο. Grexit θα συμβεί μόνο αν το θέλουν οι πιστωτές της Ελλάδας
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και όχι η Ελλάδα, θα φταίει στην περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα βρεθεί εκτός ευρωζώνης, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος στο άρθρο του με τίτλο «Διαλύοντας την Ελλάδα», δηλώνει οργισμένος πως του είναι αδύνατο να κρατήσει πια το στόμα του κλειστό. Και ενώ λέει πως μόλις που κρατιέται να μη φωνάξει επιτέλους «Grexit», αναρωτιέται: «Οι πιστωτές, και ειδικά το ΔΝΤ, τι ακριβώς νομίζουν ότι κάνουν;»Ο Πολ Κρούγκμαν, αφού παραθέτει ένα γράφημα στο οποίο αντιπαραβάλει τις προβλέψεις της συμφωνίας του 2010 με την πραγματικότητα, αναρωτιέται μήπως οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ «μας δουλεύουν» όταν απορρίπτουν τις προτάσεις για φορολογικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης. Τους κατηγορεί ότι ενώ απέτυχαν με τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβάλει, συνεχίζουν να κάνουν μάθημα περί ανάπτυξης.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος εξηγεί πως η διαπραγμάτευση θα πρέπει να ασχολείται αρχικά με τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος και στη συνέχεια με την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα σταματήσει μελλοντικά οικονομικά προβλήματα. Αναφέρει επίσης πως η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε αρκετά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι ο προϋπολογισμός θα είχε πλεονάσματα αν η οικονομία δεν ήταν τόσο πεσμένη.
Ωστόσο, τονίζει, πως οι πιστωτές απορρίπτουν συνεχώς τις ελληνικές προτάσεις, διότι βασίζονται περισσότερο απ’ ό,τι πρέπει στους φόρους και λιγότερο στον περιορισμό της δαπάνης. Και επίσης ότι θεωρούν πως αυτά τα μέτρα θα βλάψουν την ανάπτυξη. Για τον λόγο αυτό τους κατηγορεί ότι συνεχίζουν να υπαγορεύουν τρόπους άσκησης εσωτερικής πολιτικής.
krugman-statistics Οι προβλέψεις του ΔΝΤ και η πραγματικότητα |
Ο Κρούγκμαν αναφέρει πως αν ρωτήσεις το ΔΝΤ, οι άνθρωποί του θα σου πουν ότι είναι αδύνατο να συνεννοηθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενοχλούνται από τις καθυστερήσεις και διάφορα τέτοια, αλλά πέρασε η εποχή που πηγαίναμε σχολείο. «Αυτήν τη στιγμή οι πιστωτές, και όχι οι Έλληνες, είναι αυτοί που μετακινούν συνεχώς τα τέρματα στο γήπεδο. Οπότε τι συμβαίνει;» Αναρωτιέται αν στόχος είναι «διαλύσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ» ή «να αναγκάσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει;».
Ωστόσο, καταλήγει πως «πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για “Graccident”. Αν η Ελλάδα βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, θα φταίνε οι πιστωτές ή, τουλάχιστον, αυτό θα συμβεί γιατί το ήθελε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».