26 Ιουνίου 2015

Τραπέζι αξίας 1 εκατ. λιρών εκθέτει τον Τούρκο πρόεδρο

Εικόνα του γιγάντιου τραπεζιού με τον Ερντογάν στο κέντρο, στη θέση του οικοδεσπότη.
ΑΓΚΥΡΑ. Αντιμέτωπος με αλλεπάλληλες κατηγορίες περί υπερβολικής χλιδής στο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποχρεώθηκε ξανά να λογοδοτήσει για τον πολυτελή βίο που διάγει.

Στο επίκεντρο της νέας μιντιακής επίθεσης εναντίον του βρίσκεται ένα τραπέζι κόστους 1 εκατ. τουρκικών λιρών, ήτοι 336.000 ευρώ. Το πανάκριβο έπιπλο απαθανατίστηκε από τις φωτογραφικές κάμερες στη διάρκεια ενός παραδοσιακού γεύματος ιφτάρ, με το οποίο διακόπτεται η νηστεία του Ραμαζανιού. Μπορεί το φαγητό να ήταν μάλλον ταπεινό, το τραπέζι όμως ήταν το ακριβώς αντίθετο. Το μέγεθός του ισοδυναμεί με ένα γήπεδο σκουός και, όπως φαίνεται, είναι αδύνατο να συνομιλήσει ο συνδαιτυμόνας που κάθεται στη μία άκρη του τραπεζιού με εκείνον στην άλλη άκρη.


Το επιμελητήριο των αρχιτεκτόνων της Αγκυρας, το οποίο έχει επανειλημμένα επικρίνει τον Ερντογάν για το παλάτι-προεδρικό μέγαρο, εκτίμησε ότι το τραπέζι, οι καρέκλες και ο διάκοσμος στοίχισαν περίπου 1 εκατ. λίρες. «Ολα αυτά τα στοιχεία είναι λανθασμένα, είναι ψέματα κι οι ισχυρισμοί τους είναι λάσπη», σχολίασε ο πρόεδρος της χώρας στη διάρκεια ομιλίας αργά το βράδυ της Τετάρτης. «Γνωρίζουμε τους σκοπούς τους και θα δώσουμε ακριβή λογαριασμό ενώπιον του νόμου», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η επίμαχη φωτογραφία

Το σκάνδαλο ξέσπασε τη Δευτέρα, όταν η προεδρία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες με τον Ερντογάν και περίπου είκοσι προσωπικότητες από θρησκευτικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους να κάθονται γύρω από το τραπέζι επί τη ευκαιρία του ιφτάρ. Καθισμένος στην κεφαλή, ο πρόεδρος ούτε καν διακρινόταν από την άλλη πλευρά. Ανάλογες φωτογραφίες δημοσιοποιήθηκαν ύστερα από ένα γεύμα με τοπικούς παράγοντες την Τετάρτη το βράδυ, με αποτέλεσμα τα social media να πάρουν φωτιά και να αρχίσουν τα ειρωνικά σχόλια για το τι θα έπρεπε να τοποθετηθεί στην αχανή άδεια επιφάνεια του τραπεζιού. Κάποιοι είπαν μια γιγάντια πίτσα, άλλοι ότι υπήρχε αρκετός χώρος για έναν αγώνα πάλης.

Στο μεταξύ, η προεδρία πήρε την ασυνήθιστη απόφαση να προβάλει ένα βίντεο διάρκειας ενός λεπτού, το οποίο δείχνει τους εργαζομένους στο προεδρικό μέγαρο να συναρμολογούν το τεράστιο τραπέζι με τη βοήθεια μικρότερων. Στη συνέχεια, οι ίδιοι υπάλληλοι με λευκά κοστούμια εμφανίζονται να καθαρίζουν το τραπέζι και να τοποθετούν σε αυτό ένα τεράστιο τραπεζομάντιλο και μαχαιροπίρουνα. Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι οι ροτόντες ήταν κληρονομιά από την εποχή της προεδρίας του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος πέθανε πρόσφατα και διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 1993 ώς το 2000. Οι καρέκλες, επίσης, είχαν αγοραστεί από τον προκάτοχό του και συνιδρυτή του κόμματος ΑΚΡ, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Υπενθυμίζεται ότι το νέο προεδρικό μέγαρο στα περίχωρα της Αγκυρας στοίχισε πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ, διαθέτει 1.150 δωμάτια και έγινε σύμβολο των αυταρχικών τάσεων και του μεγαλοϊδεατισμού του προέδρου.

Στον αντίποδα, ο Ερντογάν επιμένει ότι συμβολίζει τη νέα Τουρκία που προσπαθεί να οικοδομήσει. Μιλώντας, πάντως, στο γεύμα ενώπιον των τοπικών αρχόντων 13 επαρχιών της χώρας, ο Ερντογάν ζήτησε τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της Εθνοσυνέλευσης. Οπως εξήγησε, περιμένει ότι τα κόμματα θα άρουν τις διαφορές τους και θα σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας. «Ουδείς έχει το δικαίωμα να επαναλάβει τις τραυματικές εμπειρίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη δεκαετία του ’90», είπε και πρόσθεσε ότι η τρέχουσα κατάσταση σε περιφερειακό επίπεδο είναι τόσο κρίσιμη, ώστε πρέπει να υπάρξει βιώσιμη κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ