04 Νοεμβρίου 2013

Γ. Κουμουτσάκος: Η ΕΕ θα πρέπει να συμμετέχει ενεργά στη νέα διαδικασία για το Κυπριακό

Τη θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συμμετέχει ενεργά στη νέα διαδικασία για το Κυπριακό, διατύπωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό με θέμα "Προκλήσεις και Ευκαιρίες για Ελλάδα και Κύπρο στο νέο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου", που συνδιοργάνωσαν ο τομέας Νεολαίας της ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας στην Κύπρο και η Νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού Στην ημερίδα, επίσης, απηύθυνε χαιρετισμό ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Κ. Γεροντόπουλος, και συμμετείχαν η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ε. Θεοχάρους και ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Χ. Ιακώβου.

Στην ομιλία του, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι πέραν των παγίων εθνικών θέσεων για το Κυπριακό, «τόσο οι θετικές εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, όσο και η ενδυνάμωση των σχέσεων με το Ισραήλ, καθώς και οι εύστοχες πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας, όπως με την Αίγυπτο, διαμορφώνουν ένα ενισχυτικό περιβάλλον για την επίτευξη λύσης».

Ανέφερε, επίσης, ότι «η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν η ελληνική και κυπριακή εξωτερική πολιτική την εποχή της κρίσης» είναι «η αναντιστοιχία μέσων και στόχων», και προσέθεσε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί ευκαιρία για να καλύψουμε την αναντιστοιχία αυτή». Για τις σχέσεις συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισήμανε: «Η εξασθένιση του αθροίσματος εθνικής ισχύος που προκάλεσε η βαθιά οικονομική κρίση, η επιμονή της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής, η ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων πηγών ενέργειας στις θαλάσσιες ζώνες τους στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αβεβαιότητα στον αραβικό κόσμο, οδηγούν Αθήνα και Λευκωσία σε όλο μεγαλύτερη προσέγγιση με το Τελ Αβίβ.

Μια συνεργασία που και το Ισραήλ επιθυμεί, ειδικότερα μετά τις σημαντικές γεωπολιτικές αλλαγές που προκάλεσε στην Ανατολική Μεσόγειο το κύμα της Αραβικής Άνοιξης καθώς και η νεοοθωμανική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας». Εξάλλου, ο κ. Κουμουτσάκος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ιωάννη Κασουλίδη και τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄. Συναντήθηκε, επίσης, με τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Β. Παπαϊωάννου. Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν οι εξελίξεις σε ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως το Κυπριακό, το ενεργειακό, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η πορεία των σχέσεων συνεργασίας με το Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή:www.capital.gr