Στην πλήρη επαγγελματικοποίηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρέφεται η γειτονική χώρα προκειμένου να αυξήσει την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και ετοιμότητα τους αλλά και να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες των προηγμένων τεχνολογικά οπλικών συστημάτων που εισάγονται σήμερα μαζικά σε υπηρεσία και με αυξανόμενους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια.
Ως πρώτο βήμα στη διαδικασία θα πρέπει να θεωρηθεί η ανακοινωθείσα στις 4 Οκτωβρίου απόφαση που λήφθηκε μετά από συνεννόηση του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με την τουρκική κυβέρνηση για τη μείωση της διάρκειας της θητείας των στρατεύσιμων από 15 σε 12 μήνες. Αποτέλεσμα της απόφασης ήταν ή άμεση απόλυση 40.000 στρατεύσιμων, ενώ άλλες 240.000 θα υπηρετήσουν μειωμένη θητεία απολυόμενοι τρεις μήνες νωρίτερα.
Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του Οκτωβρίου 2013 οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αριθμούν 600.000 περίπου άτομα εκ των οποίων οι 208.923 είναι επαγγελματικό προσωπικό και οι υπόλοιπες 379.352 στρατεύσιμοι. Από τους τελευταίους οι 280.000 θα απολυθούν νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις λόγω της μείωσης της θητείας η οποία είναι υποχρεωτική για τους Τούρκους άρρενες πολίτες και οι οποίοι δια νόμου στερούνται το δικαίωμα άρνησης της θητείας ή εναλλακτικής θητείας για λόγους συνείδησης.
Η πορεία προς την πλήρη επαγγελματικοποίηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων άρχισε το 2012 όταν το Γενικό Επιτελείο αποφάσισε την πρόσληψη 50.000 ατόμων ως επαγγελματικού στρατιωτικού προσωπικού για τη στελέχωση ειδικών, αμιγώς επαγγελματικών, μονάδων που επιχειρούν σε περιοχές όπου εκδηλώνεται η ανταρτική δράση κουρδικών ομάδων αλλά και για την επιτήρηση της μεθορίου της Τουρκίας προς τα ανατολικά και νοτιοανατολικά.
Στη δεύτερη περίπτωση όμως η ανταπόκριση των υποψηφίων, λόγω των δύσκολων και επικίνδυνων συνθηκών, ήταν πολύ μικρή γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την πρόσληψη μόνο 1.500 μεθοριακών φρουρών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην απόφαση της Τουρκίας να καταργήσει την υποχρεωτική στράτευση και να μετατρέψει τις ένοπλες δυνάμεις της σε αμιγώς επαγγελματικές αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα και ο Egemen Bagis, ο περιβόητος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας.
Αν
και η επαγγελματικοποίηση του ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας αναμένεται
να αυξήσει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές ικανότητες τους και την
ετοιμότητα τους είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα η γειτονική χώρα θα
διαπιστώσει το οικονομικό βάρος που συνεπάγεται αυτός ο μετασχηματισμός
και το οποίο με τρόμο αντιμετωπίζουν και πολλές άλλες χώρες που τον
έχουν ήδη εφαρμόσει καθώς τα κόστη που αφορούν το προσωπικό θα
εκτοξευθούν σε δυσθεώρητα ύψη απειλώντας να «καταβροχθίσουν» το
μεγαλύτερο μέρος του αμυντικού προϋπολογισμού.
Μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας ή χειρότερα η εμφάνιση ύφεσης θα δημιουργήσει πολύ σημαντικά προβλήματα στην ανανέωση και τη διαχείριση του επαγγελματικού προσωπικού (τα οποία σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίζουν σήμερα και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις).
http://www.defence-point.gr/news/?p=88270]